Şıhköy Deresi'ne yapılacak HES'e mahkeme 'dur' dedi

ERZİNCAN'ın Tercan İlçesi'ndeki Şıhköy Deresi üzerinde yapılması planlanan Haydar Regülatörü ve HES projesi için 2009 yılında verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı üzerine açılan davada, Sivas İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma...

07 Mart 2015 Cumartesi 12:16
Şıhköy Deresi'ne yapılacak HES'e mahkeme 'dur' dedi






ERZİNCAN'ın Tercan İlçesi'ndeki Şıhköy Deresi üzerinde yapılması planlanan Haydar Regülatörü ve HES projesi için 2009 yılında verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı üzerine açılan davada, Sivas İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Merkeze 100 kilometre uzaklıkta bulunan Tercan İlçesi'ne bağlı Konarlı ile Esenevler Köyü arasında bulunan Şıhköy Deresi üzerine yapılması planlanan Haydar Regülatörü ve HES projesine, valilik 2009 yılında 'ÇED gerekli değildir' raporu verdi. Bunun üzerine Avukat Barış Kılıç, havzadaki dağ keçisi, ur kekliği, vaşak, kırmızı benekli alabalık, boynuzlu yılan gibi türlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek 4 köylü adına geçen yıl Sivas İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkemenin 29 Ocak'ta verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararı köylüler tarafından sevinçle karşılandı. Köylülerin avukatı Barış Yıldırım, şöyle dedi:
"Valiliğin 'ÇED gerekli değildir' kararını mahkeme projenin telafisi güç ve imkansız zararlar doğurabileceği nedeniyle iptal etti ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, hukuka uygun olmadığı için mahkeme iptal kararı verdi. Karar yöre halkı tarafından da sevinçle karşılandı. Şıhköy Deresi Havzası'nın birinci derece doğal sit alanı ilan edilmesi için geçen yıl Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonuna başvuru yaptık. O bölgenin birinci derece doğal sit alanı ilan edilmesi gerekmektedir. Genel olarak Erzincan ili son derece güçlü bir kültürel ve doğal mirasa sahiptir. Bu mirasa zarar verecek baraj ve HES projelerinden vazgeçilmesi gerekir."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.