Sivaslıların 'Katmer-çörek' sevdası sınır tanımıyor

SİVAS'ta kent merkezindeki 210 pide fırınında günde ortalama 50 bin yöreye özgü katmer ve çörek üretiliyor. Büyük bölümü kentte sabah kahvaltılarında tüketilen ürünler, Sivaslıların yoğun yaşadığı İstanbul, İzmir gibi illerin...

20 Şubat 2015 Cuma 11:16
Sivaslıların 'Katmer-çörek' sevdası sınır tanımıyor






SİVAS'ta kent merkezindeki 210 pide fırınında günde ortalama 50 bin yöreye özgü katmer ve çörek üretiliyor. Büyük bölümü kentte sabah kahvaltılarında tüketilen ürünler, Sivaslıların yoğun yaşadığı İstanbul, İzmir gibi illerin yanı sıra gelen siparişler doğrultusunda yurt dışına da gönderiliyor.
Sivas'ta yaşayanların gündelik olarak en çok tükettikleri gıda ürünü arasında yer alan yöreye özgü katmer ve çöreklerin ünü, Türkiye'den sonra yurt dışına kadar ulaştı. Genellikle kahvaltılık olarak tercih edilen, ancak her öğün tüketilebilen katmer ve çörekler, Sivas'ta en fazla üretilen unlu mamüller olarak dikkat çekiyor. Kentin hemen bütün mahallelerine yayılmış durumda bulunan 210 pide fırını bulunuyor. Bu pide fırınlarında pide ve etli ekmek üretiminin yanında katmer ve çörek ayrı bir yere sahip.
Sabah saatlerinde üretilen ve taze olarak tüketilen katmer ve çörekler, büyük ilgi görüyor. Özellikle çalışan ve esnaf kesimin kahvaltıda ilk tercihi oluyor.
Kent merkezindeki fırınlarda günlük her biri 50 kilo ağırlığında 700 torba un tüketiliyor. Bunun 200 torbası ise katmer ve çörek üretiminde kullanılıyor. Bu fırınlar günde yaklaşık 50 bin katmer ve çörek üretiyor. Çoğunluğu gün içerisinde kentte yaşayanlar tarafından tüketilen ürünler, günlük olarak Sivaslıların en yoğun bulunduğu İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlere de kargo veya günlük otobüsler ile paketler halinde gönderiliyor. Katmer ve çörekler gelen talep doğrultusunda başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerine de gidiyor. Diğer ülke veya şehirlerde yaşayıp da tatil için kente gelenler de yaşadıkları yere dönerken beraberinde koliler dolusu katmer ve çörek götürüyor.
Sivas'ta 21 yıldır pide fırınında çalışan Ahmet Boyacıyüz, katmer ve çöreğin tercih edilen ürünler olduğunu belirterek, "Halkımız katmer ve çöreği çok seviyor. Şehirde zaten günlük tüketim oldukça fazla. Bunun yanı sıra gelen siparişler doğrultusunda il dışına ve yurt dışına da ürünlerimizi gönderiyoruz. Başka şehirlerde de buna benzer ürünler yapanlar var ama aynı lezzeti tutturamıyorlar. Sivas'ta yapılanların eşi, benzeri yok. Bunu dışarıdan gelenler de teyit ediyorlar. Bizim suyumuz, havamız, unumuz bam başka" dedi. Daha önce katmer ve çöreklerin yalnız iki çeşidinin yapıldığını ancak zamanla ustaların içine peynir, patates gibi farklı ürünler eklediğini belirten Boyacıyüz, "Şu anda çöreklerin sadesi, susamlısı, peynirlisi mevcut. Katmerimizin ise sade, peynirli ve patatesli türleri var. İsteğe göre de içine başka malzeme konularak üretim yapılabiliyor" diye konuştu.
NASIL YAPILIYOR
Pide fırını işletmecisi Mustafa Akın, "Katmeri yapmak için ilk önce hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamurumuzu yoğurduktan sonra içine yağ katıyoruz. Daha sonra biraz da tuz katıp, kat kat olacak şekilde yoğuruyoruz. Katmer bu şekilde oluyor. Çörekte ise normal suyun içine sıvı yağı, tuz ve şeker kattıktan sonra hamur kıvamına gelecek şekilde yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamur istediğimiz kıvama geldiğinde hazır oluyor. Tabi daha sonra dinlendirme evrelerini gerçekleştirdikten sonra kabarma süreleri var. Kabardıktan sonra fırına vererek pişiriyoruz ve yemeye hazır hale geliyor" dedi. Akın, katmer ve çöreğin Sivas'ta yoğun şekilde tüketildiğini belirterek bununla birlikte Türkiye'nin her iline ve yurt dışında Tayland, Almanya, Belçika, Rusya ve Amerika gibi ülkelere de bu ürünleri gönderdiğini ifade etti.
'TALEP ÇOK FAZLA'
Sivas Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mehmet Akgül, Sivas'a özgü katmer ve çöreğinin damak tadına hitap ettiğini ve ününün tüm ülkeye yayıldığını belirterek şöyle dedi:
"Katmer ve çöreğimiz sabah kahvaltısında yendiği zaman insanların damak tadına hitap eden bir lezzete sahip. Türkiye genelinde yaşayan bir çok Sivaslı var. İzin için Sivas'a gelip döndükleri zaman giderken yaşadıkları illere de bu ürünleri hediye olarak götürüyorlar. Bunu da Sivas ürünü olarak komşularına ikram ediyorlar. Onlar da yedikleri zaman hoşlarına gidiyor. Daha sonra sürekli olarak isteniyor. Zaten Sivas'ta bulunan fırınlarımızın bazıları Türkiye'nin çeşitli illerine ve yurt dışına kargo ile katmer çörek gönderiliyorlar. Yurt dışından gelenler ise gidecekleri zaman koliler ile katmer çörek götürüyor. İkrem yoluyla tadı yşayıldığı için talep artışı sağlanıyor. İlimizde çok fazla pide fırını var. İnsanlar sabah kahvaltılarında sofralarında bu ürünleri görmek istedikleri için sayı çok arttı."
Akgül, katmer ve çöreğin genellikle sıcak ve taze iken tercih edildiğini, ancak lezzetini sürekli muhafaza ettiğini belirterek, ısıtılarak yenildiğinde aynı lezzeti tekrar verdiğini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.