Bakan Şimşek: Tek haneli rakam işsizlikte önemli bir eşiktir

15 Temmuz 2011 Cuma 12:16
Bakan Şimşek: Tek haneli rakam işsizlikte önemli bir eşiktir






Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işsizliğin tek haneye düşmesinin önemli bir eşik olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2007 yılından bu 3.3 milyon istihdam artışı yakaladığını belirterek, Türkiye küresel krizin olduğu dönemde 3.3 milyonluk istihdam sağlamıştır. Kriz öncesi dönemin altına dönmüş durumdayız. Tek haneli rakam işsizlikte önemli bir eşiktir. Bunun önümüzdeki aylarda devam edecektir. dedi. Maliye Bakanlığı'nda Haziran ayı ve 6 aylık bütçe rakamları için basın toplantısı düzenleyen Bakan Şimşek, konuşmasına şehitlere rahmet dileyerek başladı. Türkiye'deki herkesin Beraat Kandili kutlamasında bulunan Şimşek, dünyadaki ekonomik gelişmelere değindi. Türkiye'nin makro yapısı çok sağlam olmasına rağmen Türkiye'nin güneyinde ve batısında çok cidi sıkıntınlar yaşandığını aktaran Şimşek, Bu sıkıntılara karşı ihtiyatlı duruş sergilemeye devam edeceğiz. diye konuştu.

DİPTEN ÇOK DÜŞÜK BÜYÜME RİSKİ VAR

Son dönemde küresel ekonomide aşağı doğru risklerin yeniden baş gösterdiğini ifade eden Şimşek şu açıklamayı yaptı: Özellikle Avrupa bölgesinde borç yükü ile karşı karşıyayız. Avrupa'nın en büyük 3. ekonomisindeki durum bizim ihtiyatlı davranmamızı gerektiriyor. Bunun dışında müteahhitlik pazarlarımızda sıkıntılar var. ABD'den gelen rakamlara bakıldığında ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir. İkinci bir dipten çok önümüzdeki 10 yılda düşük büyümeyi risk olarak görüyoruz. Son dönemdeki veriler yavaşlamayı daha az büyümeyi getirecek. Cari açığın yönetilmesi konusunda çok başarılı gidiyoruz. Ama bunu çok ciddi bir sıkıntı olarak görüyoruz. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yılın ilk atlı ayında 15,4 milyar lira açık veren bütçenin bu yılın aynı döneminde 2,9 milyar liralık fazla verdiğini söyledi. Bütçede 18 milyar liradan fazla iyileşme yaşandığına dikkat çeken Şimşek, "İlk 6 aylık bütçe performansı tarihi bir başarı" dedi.
Haziran ayında bütçenin 3,1 milyar lira fazla verdiğine dikkat çeken Şimşek, geçen yıldan bu zamana yaklaşık 8,5 milyar liradan fazla artış yaşandığını vurguladı. 2010 yılının Haziran ayında faiz dışı açığın 2,1 milyar lira iken bu yıl 4,7 milyar lira faiz dışı fazla rakamına ulaşıldığı bilgisini veren Şimşek, bütçe giderlerini yüzde 1,2 azalışla 23,6 milyar lira, vergi gelirlerini de yüzde 45'lik artış ile 22,7 milyar lira olduğunu belirtti. Şimşek, faiz hariç bütçe giderleri yüzde 7,2 artarak 22 milyar lira olduğunu ifade ederek bu yılın ilk altı aylık verilerini açıkladı: "Bütçe açığı geçen yılın ilk atlı ayında 15,4 milyar lira açık, bu yılın ilk 6 ayında 2,9 milyar liralık fazla verdi. 18 milyar liradan fazla iyileşme var. İlk 6 aylık bütçe performansı tarihi bir başarı. 1970 yılından bu yana ocak haziran döneminde en yüksek bütçe fazlası rakama ulaştık. 1975 yılından bu yana ilk defa bütçe nisan mayıs haziran aylarında art arda fazla verdi."

Bu yılın ilk altı ayında faiz dışı fazlanın 25,3 milyar lira çıktığını kaydeden Şimşek, faiz dışı fazlada yüzde 108 oranında artışı büyük bir başarı olarak niteledi. Aynı dönemde bütçe gelirlerinin yüzde 20,7 artarak 146,1 milyar lira olduğunu vurgulayan Şimşek, bütçe giderlerinin 143,2 milyar lira olduğunu ifade etti. Bu yılın ilk atlı ayında yüzde 24 artan vergi gelirlerinin 122,7 milyar liraya yükseldiğini söyleyen Şimşek, faiz hariç bütçe giderlerinin 120,8 milyar lira olduğunu aktardı.

YAPILANDIRMADAN 8 MİLYAR LİRA TAHSİLAT

Maliye Bakanlığı'nın mükelleflerden alacak stoğu bulunduğunu söyleyen Şimşek, "Hacizlerle tahsillerle bunları alıyoruz. Ocak Haziran'da yeniden yapılandırma nedeniyle 8 milyar liralık tahsilat yaptık." dedi.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.