BM Irak Özel Temsilcisi Kerkük'te seçimin nabzını tuttu

16 Ekim 2012 Salı 20:48
BM Irak Özel Temsilcisi Kerkük'te seçimin nabzını tuttu






KERKÜK (CİHAN)- Birleşmiş Milletler(BM) Irak Özel Temsilcisi Martin Kobler, Irak'ın kuzeyindeki Kerkük şehrinde temaslarda bulundu.
Kerkük İl Meclis seçimi çalışmaları çerçevesinde şehri ziyaret eden Kobler'i, Vali Necmeddin Kerim ile Kerkük İl Meclis Başkanı Hasan Turan karşıladı. Valilik makamında basına kapalı görüşme gerçekleştiren Kobler, gündeminin seçim olduğunu söyledi.
Daha sonra Kerkük İl Meclisi'nde bulunan etnik gruplarla ayrı ayrı görüşen Kobler, düzenlediği basın toplantısı ile amaçlarının şeffaf ve düzenli bir seçimin yapılması olduğunu ifade etti.
Tüm etnik grupların seçimlere katılması için çaba gösterdiklerine dikkat çeken BM Temsilcisi Kobler, bunun ülkenin iç işlerine karışmak gibi algılanmamamsı gerektiğini belirtti.
Kobler, Öncellikle bu seçimlerdeki rolümüzü anlattık. Amacımız herkesin seçime katılması. Seçimlerin şeffaf ve zamanında gerçekleştirilmesini istiyoruz. ABD askerlerinin ülkeden çekilmesinden sonraki ilk seçim olması nedeniyle önemlidir. Kerkük'teki etnik gruplar, BM'nin aldığı role güveniyor. Seçim Kerkük sorunlarını çözecek demiyoruz, ancak çözüm için ilk adımı oluşturacağına inanıyoruz ifadesini kullandı.

SEÇİM, KERKÜK SORUNLARINA ÇÖZÜM OLAMAZ
Kerkük İl Meclisi Türkmen üyesi Ali Mehdi ise seçimlerin şehrin sorunlarını çözmeyeceğini iddia etti. Mehdi, Kobler ile görüşmelerinde Kerkük'ün özel bir statüye kavuşturulması gerektiğini vurguladıklarını belirterek, 1Kerkük idaresi eşit olarak paylaştırılsın. Yüzde 32 olarak bölünsün. Şehir özel statüye kavuşturulmadan sorunlar seçimle çözülmez. Kerkük'ün 8 yıl özel statüde kalmasından sonra seçime gitmesinde sakınca yoktur iddiasında bulundu.
Kerkük İl Meclisi Kürt üyesi İbrahim Halil ise seçimlerin yapılmasından yana görüş belirtiklerini dile getirdi. Halil, BM'nin bu konuda kendilerine yardımcı olmasını ve etnik grupları bir araya getirmelerini istediklerini sözlerine ekledi.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.