CHP'li vekiller: Bor stratejik bir maden, özelleştirilmesin

22 Mart 2012 Perşembe 15:50
CHP'li vekiller: Bor stratejik bir maden, özelleştirilmesin






ANKARA (CİHAN)- CHP Balıkesir milletvekilleri Namık Havutça, Ayşe Nedret Akova ve Haluk Ahmet Gümüş, bor madeninin Türkiye için stratejik bir maden olduğunu belirterek, bor madenlerinin kamu eliyle çalıştırılmasını talep ettiler.

CHP Balıkesir milletvekilleri Namık Havutça, Ayşe Nedret Akova ve Haluk Ahmet Gümüş, Petrol-İş Bandırma Şube Başkanı ve sendikalı yöneticileri ile Meclis'te basın toplantısı düzenledi. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, bor madeninin Türkiye ve Balıkesir için son derece önemli olduğunu ve dünya konjonktürünü etkileyen stratejik bir maden olduğunu belirtti. Havutça, bu konunun Türkiye gündemine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından 5 Mart'ta Bakanlar Kurulu'na sunulan kanun taslağı ile bir kez daha gündeme geldiğini söyledi.

CHP'li Havutça, kanun taslağı ile bor madenlerinin özel sektör tarafından işletilmesinin önünün açılmak istendiğini öne sürerek, 2840 sayılı Kanun'un 2. Maddesi'ne bir fıkra eklenerek yapılacak değişiklik ile bu yetki özel sektöre devredilmek isteniyor. Yapılması öngörülen tek maddelik kanun değişikliği ile mülkiyeti devlette kalmak üzere arama, üretim ve pazarlamanın özel sektöre devri istenmektedir. CHP olarak biz, Türkiye'nin böyle stratejik öneme sahip borun özelleştirilmesine gidecek bu kanun taslağının derhal geri çekilmesini istiyoruz. Borların devlet eliyle, kamu çalışanlarıyla, devletin asıl kadrolarıyla iş güvencesiyle çalışanlarla çalıştırılmasını talep ediyoruz. diye konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova da, yasaların açık bir şekilde milli servet olan bor madenlerini korumak için kısıtlamalar getirdiğini vurguladı. Dünya bor tuzu rezervlerinin yüzde 72'sinin Türkiye'de olduğunu aktaran Akova, Bunun üçte biri ise Bigadiç ilçemizdedir. Çok önemli stratejik ürün olan bor madeni üzerinde yapılacak her türlü tasarruf ülkemizi olduğu gibi ilimizi de etkilemektedir. Bor madenin özel sektör eliyle işletilmesinin ülkemizin çıkarlarına uzun dönemde zarar vereceği kesindir. dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş de borun özelleştirilmesi ve işlenmesinin dünyanın cazip bulduğu konular arasına girdiğini belirterek, bu şartlarda bor ve diğer bazı madenlerin mülkiyetini, üretip işletilmesini düzenleyen kanunda değişiklikler yapılmak istendiğini ifade etti. Gümüş, yasada değişiklik girişimlerinin tüm Eti Maden camiasında çalışan işçileri ve ailelerini huzursuz ettiğini aktararak, Burada ifade etmeliyim ki eğer alacağınız kararlar önümüzdeki dönemde veya sonrasında devletin sahip olduğu bor madenlerinin özelleştirilmesi ya da bu madenlerin satışının özel sektöre satışı konusunda bir gelişmeye başlangıç olacaksa biz bölge milletvekillerini Ankara'da değil, Balıkesir'in, Eskişehir'in ve Kütahya'nın ilçe ve köylerinde bulacaksınız. O zaman biz, AKP'nin ülkenin mallarını ve geleceğini yağmalatma girişimlerinde sıranın 'bor madenlerine ve bor rezervlerimize' geldiğini anlatıyor olacağız. diye konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.