Çin ekonomisi 2013´te yüzde 8,2 büyüyecek

05 Aralık 2012 Çarşamba 13:46
Çin ekonomisi 2013´te yüzde 8,2 büyüyecek






PEKİN (CİHAN)- Küresel krizin etkisiyle son yıllarda ekonomik büyümesi yavaşlayan Çin´in, gelecek yıl yüzde 8,2 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi tarafından bugün yayımlanan 2013 Çin Ekonomik Durum Değerlendirmesi ve Tahminleri adlı mavi kitapta, istikrarlı büyümeye vurgu yapıldı.

Akademinin tahminine göre, iç ve dış unsurlara bağlı olarak büyümedeki yavaşlama uzayacak. Buna göre, bu yılın son çeyreğinde Çin´in yüzde 7,5 büyümesi, 2012 yılındaki toplam büyümenin ise yüzde 7,7 olmasının beklendiği kaydedildi. Ayrıca Çin´in, 2013'de yüzde 8,2 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Kitaptaki rakamlara göre, Çin´in bu yılın sonunda enflasyon oranı yüzde 2,7 tahmin edilirken, bu oranın 2013´te yüzde 3,0 olması öngörülüyor.Çin´in, gelecek yıl yüzde 8,2 büyüyeceği tahmin ediliyor.

İstihdam konusuna da yer verilen kitapta, küresel krizle birlikte dış pazarlarda oluşan talep azalması sonucu içeride ihracattaki yavaşlamanın istihdam üzerinde büyük baskı oluşturacağı kaydedildi. İstihdama ayrıca Çin parasının değerlenmesi, işgücü maliyetlerdeki artış ile enflasyonun artmasının da olumsuz etki yapacağı ifade edildi.

Mavi kitapta ayrıca, yapısal düzenleme, istikrarlı büyüme, ekonomik dönüşüm ile reformların derinleştirilmesi arasında sağlıklı ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği de dile getirildi.

YENİ YÖNETİMDEN REFORMLARIN SÜRECEĞİ MESAJI

Öte yandan Çin´i 10 yıllığına yönetecek Çin Komünist Partisi´nin yeni politbürosundaki ilk toplantı sonrası makroekonomik politikaların devamlılığı ve istikrarının korunacağı belirtildi. Toplantıda ayrıca reformların sürmesi ile köylü nüfusunun şehirleşmesinin düzenli olarak sürdürüleceği kararlaştırıldı. Partinin yeni lideri ve mart ayında Cumhurbaşkanı olması beklenen Xi Jinping başkanlığındaki politbüronun bu açıklamaları üzerine Çin borsası yükselişe geçti.

Xi, ekonomide istikrarın sağlanmaya başladığı, ancak önümüzdeki yıl küçümsenmeyecek birçok zorlukların olacağını söyledi ve uygun zamanlarda gereken ince ayarların yapılacağına işaret etti.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.