IŞİD Paris'i neden vurdu? IŞİD Fransa'dan ne istiyor?

Paris katliamının zamanlaması, yapılış tarzı ve özellikle Fransa'nın tercih edilmesi, akılları zorlayacak komplo teorilerini de gündeme getiriyor. IŞİD neden Paris'i seçti haberinin devamını oku..

16 Kasım 2015 Pazartesi 01:11
IŞİD Paris'i neden vurdu? IŞİD Fransa'dan ne istiyor?






IŞİD Paris'i neden vurdu? IŞİD Fransa'dan ne istiyor?

Terör örgütü IŞİD'in Paris'i kan gölüne çeviren vahşi saldırısı çok sayıda komplo teorisinin ortaya atılmasına neden oldu.

En çok tartışılan konu, Fransa'nın izlediği pasif Suriye politikasına rağmen açık hedef olması gösteriliyor. Daha önce İtalya ile birlikte NATO'yu da zor durumda bırakacak bir şekilde Libya'yı vuran Fransa'nın, Suriye konusundaki isteksizliği ABD ve İngiltere'yi ortadoğuda zor durumda bırakmıştı.

Suriye'de yürütülen hava operasyonlarına bile sıcak bakmayan Fransa yönetiminin, bir yandan İran ile yeni ve derin işbirliği geliştirme arzusu, diğer yandan Irak'ta varlığını hissetirecek tek başına adımlar atması IŞİD saldırısı konusunda üretilen komplo teorilerini güçlendiriyor.

AB ülkelerinin tamamını tehdit eden IŞİD'in hedef olarak Paris'i seçmesinin iki önemli nedeni olduğu üzerinde duruluyor.

Birinci neden, eylemi gerçekleştirme kapasitesi yüksek militanların bu ülke vatandaşı olması.

İkinci neden olarak halen IŞİD'le iliştirilmesine rağmen bir türlü çözülemeyen Charlie Hebdo baskını. Bu kanlı terörist saldırı sonrası IŞİD'in Fransa'ya daha kolay silah sokabilecek yolların bulunması.

AVRUPA'YA DERİN MESAJ

Paris katliamına Fransız basını doğrudan IŞİD ya da El Kaide bağlantılı teröristlerin üzerine atsa da, sosyal medyada ihaleyi kimin verdiği tartışılıyor. Kanlı saldırı ile sadece Fransa'nın değil Avrupa'nın daha büyük bir güç karşısında diz çökmeye zorlandığını iddia edenler adres olarak NATO ve ABD'yi açıkça suçlamaktan çekinmiyor.
G-20 zirvesinden hemen önce gerçekleştirilen kanlı saldırıların zamanlamasına dikkat çeken yorumcular 'Zirveden çıkacak olan kararlarda en çok kim fayda görecek?' sorusuna cevam arıyor..

ÖLENLERİN SAYISI 132'YE ÇIKTI

Bu arada Paris'te 13 Kasım Cuma günü akşam saatlerinde konser salonu, stadyum, restoran ve barlara yönelik koordineli şekilde düzenlenen terör saldırılarında ölü sayısının 132'a çıktığı açıklandı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris'teki terör saldırılarını Fransa - Almanya maçını statta izlediği sırada öğrenmiş, korumaları tarafından acil olarak stattan çıkarılmıştı.

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen saldırıları Irak Şam İslam Devleti (DAEŞ) üstlendi. DAEŞ, Fransızca yaptığı açıklamasında "Fransa politikalarını düzenlemedikçe, saldırılarımız devam edecek" dedi.

IŞİD saldırıların nedenini ise Fransa'nın IŞİD'e karşı düzenlediği hava saldırıları ile Hazreti Muhammed'e karşı yapılan hakaretler olduğunu bildirdi.
Son Güncelleme: 16.11.2015 01:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.