Rus polisi Türk Büyükelçiliği'ne girdi

18 Ağustos 2012 Cumartesi 16:43
Rus polisi Türk Büyükelçiliği'ne girdi






 
Şubat ayında Moskova'nın merkezindeki Kurtarıcı İsa Kilisesi'ne girerek dönemin Başbakanı Vladimir Putin karşıtı şarkı söyleyen Rus punk müzik grubu Pussy Riot'ın üyelerine 2 yıl hapis cezası verilirken, bir göstericinin peşinden 3 Rus polis görevlisinin yasadışı olarak kısa süreliğine Türkiye Moskova Büyükelçiliği'nin bahçesine girdi.
Rusya İçişleri Bakanlığı, Türk yetkililerden özür dilerken, Türkiye'nin Rusya Dışişleri Bakanlığı'na nota vermeye hazırlandığı kaydedildi.

Muhalif siyasi şarkılarıyla tanınan kızların yargılanması Türk Büyükelçiliği önündeki Hamovniçeski Semt Mahkemesi'nde yapılırken, bölgede yaklaşık 200 gösterici duruşmayı sloganlarla protesto etti.

Polis göstericileri göz altına alırken, Tatyana Romanova isimli bir bayan göstericinin tel örgülerden tırmanarak Türk elçiliğinin bahçesinden içeri girdi. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na konuşan diplomatik kaynaklar, "Göstericinin gözaltına alınmamak için tel örgülerden atlayarak arka bahçeden elçilik arazisine kaçtığını, 3 polis görevlisinin de göstericinin peşinden aynı yolla Büyükelçiliğin bahçesine girdiklerini, olaya müdahale eden Büyükelçilik görevlilerinin Rus polislerden Türk toprağı sayılan araziyi hemen terk etmelerini istediklerini, polislerin bunun üzerine Büyükelçiliğin dışına çıktıklarını, ardından da yasadışı olarak Büyükelçiliğe giren göstericinin Türk güvenlik mensuplarınca dışarı çıkarıldığını" kaydetti.

Büyükelçilik kaynakları ayrıca Rusya İçişleri Bakanlığı yetkilerinin bilahare Büyükelçiliği ziyaret ederek özür dilediklerini, polislerin uluslar arası sözleşmelere ve yasalara aykırı davrandıklarını ve bu vakanın asla bir daha tekrarlanmayacağını ifade ettiklerini kaydetti. Konuyla ilgili olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bir nota gönderileceği de belirtildi.

GÖSTERİCİ POLİSLERE TESLİM EDİLMEDİ

Rus basınında yer alan haberlere göre, Türk diplomatlar Tatyana'yı polislere teslim etmeyerek başka kapıdan çıkmasına da yardımcı oldu. Cihan'a telefonla özel konuşan Tatyana, "Beni göz altına alacaklardı. Hemen elçiliğin tel örgüsüne atladım, baktım yine üzerime geliyorlar. Bu durumda elçiliğin bahçesine atladım. Onlar da peşimden içeri atladı. Ama sağ olsun Türk diplomatlar, çok samimi ve iyi niyetle bana yardımcı oldu. Polislere beni teslim etmeyerek yasadışı davrandıklarını polislere hatırlattılar ve uyardılar. Ve bana su bile ikram ettiler. Türk Büyükelçiliği'ne çok teşekkür ediyorum!" dedi.

Tatyana Büyükelçilikten çıkışında polis tarafından göz altına alındı. Rus basını, olayın diplomatik skandala yol açacak nitelikte olduğuna da işaret etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.