Rusya ve Çin, Suriye tasarısını veto etti

04 Şubat 2012 Cumartesi 18:55
Rusya ve Çin, Suriye tasarısını veto etti






Arap Birliği'nin hazırladığı Suriye rejimi aleyhindeki tasarı, BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in vetosuna takıldı. Rus tarafı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Salı günü Suriye'yi ziyaret edeceğini belirterek, Batılı ülkelerden birkaç gün daha beklemelerini talep etti.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud, Rusya ve Çin'in sürekli Esed rejiminden yana tavır aldığını belirterek, Daha ne kadar bekleyeceğiz. Yaşananlara dur demek lazım değil mi? diye tepki gösterdi. Araud, Suriye halkını desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. İngiltere Temsilcisi Mark Lyall da Rusya ve Çin'in pozisyonunu değiştirmesi için daha kaç kişinin ölmesi gerekir? diye sordu.

Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Peter Wittig, konseye sunulan tasarının Suriye'de rejim değişikliğini değil, katliamın bir an önce sona ermesine yönelik olduğuna dikkat çekti.
ABD'nin Daimi Temsilcisi Susan Rice ise Suriye'de dökülen kanlardan Rusya ve Çin'i sorumlu tutarak, uluslararası toplumun Suriye halkını Esed rejiminden kurtarması gerektiğini ifade etti. Portekiz temsilcisi de BM Güvenlik Konseyi'nin hüzünlü bir gün yaşadığını ifade etti.

Pakistan ve Hindistan temsilcileri ise Suriye'deki durumdan endişeli oldukları belirterek, rejimin halkın sesine kulak vermesini istedi.

Rusya Temsilcisi Vitaly Churkin ise Arap Birliği'nin hazırladığı tasarının çözüme engel teşkil ettiğini öne sürerek, veto gerekçesini buna bağladı. Churkin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un çözüm için Salı günü Suriye'yi ziyaret edeceğini belirtti. Çin temsilcisi de siyasi çözümün önünü açmak için veto kararı aldıklarını söyledi ve Esed rejimine çok fazla yüklenilmemesini istedi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.