Sarısülük davasında polis sustu

Sarısülük davasında polis sustu

26 Mayıs 2014 Pazartesi 14:49
Sarısülük davasında polis sustu






Sarısülük davasında polis sustu.

Ankara’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında gösterici Ethem Sarısülük’ün ölümüyle ilgili polis memuru Ahmet Şahbaz'ın yargılandığı davanın beşinci duruşması Ankara Adliyesi’nde görüldü. Önceki duruşmalarda olduğu gibi polis adliye çevresinde, jandarma ise duruşma salonunda yoğun güvenlik önlemi aldı.
Bir grup vatandaş ise, adliye önüne gelerek “Katil polis hesap verecek”, “Ethem yoldaş ölümsüzdür” sloganları atarak Sarısülük ailesine desek verdi.
6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin geçen duruşma verdiği karar sonrası, sanık polis memuru bu kez duruşmada hazır bulundu. Ancak sanığın bulunduğu bölümün çevresi jandarma tarafından tamamen kapatılırken, izleyici sıralarının ilk iki bölümüne de jandarmalar oturdu. Duvarlara, Ethem Sarısülük maskelerinin asıldığı duruşma salonundaki jandarma sayısının fazla olması, müdahil avukatlarının ve duruşmayı izleyenlerin tepkisine neden oldu. Mahkeme Başkanı Afak İlleez, alınması gereken tedbirleri aldıklarını söyledi.
 

Sanık avukatları ‘kapalı’ duruşma istedi
Sanık avukatları, güvenlik nedeniyle duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti. Müdahil avukatları ise "Kamu güvenliğini tehlikeye düşürecek, genel ahlakı zedeleyecek herhangi bir şey yok. Kamuoyunun gözü bu davanın üstünde.  amuoyunun bu davayı öğrenme hakkı vardır" diyerek bu talebin reddini talep etti. Savcı da duruşmanın düzenli ve güvenli yapılması için gereken önlemler alındığı gerekçesiyle talebin reddini istedi.
Mahkeme heyeti bunun üzerine hem sanık avukatlarının ‘kapalı duruşma’ hem de salondaki güvenlik güçlerinin sayısının azaltılması yönündeki taleplerin reddine karar verdi. Mahkeme heyeti, sanık polis memuru Ahmet Şahbaz’a söyleyecek bir şeyi olup olmadığını sordu. Şahbaz, “Önceki ifadelerimi aynen tekrar ediyorum, susma hakkımı kullanmak istiyorum” yanıtını verdi. Müşteki avukatları ise mahkeme heyetinden sanığa, olay tutanağının gösterilmesini ve bu tutanakta yer alan imzanın kendisine ait olup olmadığının sorulması talebinde bulundu. Sanık polis memuruna tutanaktaki imzanın kendisine ait olup olmadığının sorulması üzerine Şahbaz bir kez daha “Susma hakkını kullanmak istiyorum” dedi.
Bunun üzerine Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük, “Gözüme bak. Nasıl vurdun, nasıl yaptın? Sesin soluğun kesilir katil! Benim oğlum yatıyor, sen geziyorsun, neden benim oğlumu hedef aldın” diye bağırdı.
 

Tutuklu yargılama talebine ret
Mahkeme heyetinin, olay tutanağında yer alan imzanın kendisine ait olup olmadığını yeniden sorması üzerine sanık polis Şahbaz bu kez, “Olay tutanağında yer alan imza bana aittir. Ayrıntıları yazılı ifademde mevcuttur” yanıtını verdi. Müdahil avukatlarının olay günü ve sonrasına ilişkin sorularını ise Şahbaz, “susma hakkımı kullanmak istiyorum” diyerek yanıtsız bıraktı. Müdahil avukatları ardından olayın yaşandığı güne ait fotoğraflar ve görüntülerden oluşan bir slaytı mahkeme heyetine izlettirdikten sonra tutuklama talebinde bulundu. Savcı ise sanığın “sabit ikamet sahibi olması, kaçma ve delilleri karartma durumunun olmaması” sebebiyle tutuklama kararının reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, sanığın duruşmalara gelmemesi halinde tutuklama kararı çıkarılmasına karar vererek duruşmayı 7 Temmuz’a erteledi. Kararı açıklanmasından sonrasında duruşma salonu yine karıştı. Sanık polis, jandarma ekipleri tarafından duruşma salonundan hızla çıkarıldı.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.