Türk Akımı projesi durduruldu; Ruslar tüm köprüleri atıyor

Ankara ve Moskova'nın yıllardır üzerinde çalıştığı, defalarca düzenlenen liderler zirvesinde ele alınan ve imza aşamasında bekleyen Türk Akımı Projesi'nin durdurulduğu açıklandı.

03 Aralık 2015 Perşembe 12:31
Türk Akımı projesi durduruldu; Ruslar tüm köprüleri atıyor






Türk Akımı projesi durduruldu; Ruslar tüm köprüleri atıyor

Türkiye ile Rusya arasındaki krizin boyutları Moskova'nın attığı yeni adımlarla sürekli derinleşiyor. Türk ve Rus yetkililerin büyük önem verdiği Türk Akımı Projesi'nin durdurulduğu açıklandı. Dünyanın en büyük enerji güzergahlarından biri olarak gösterilen Türkiye üzerinden Rus gazının avrupa pazarlarına doğrudan ulaşmasını hedefleyen projenin Moskova yönetimi tarafından askıya alındığı bildiriliyor..

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türkiye ile Türk Akımı'yla ilgili hükümetlerarası görüşmelerin durdurulduğunu açıkladı.

Gazprom Başkanı Miller da sabah yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Türk Akımı projesi konusunda kendilerine herhangi bir şekilde başvurmadığını ve görüşmelerin durduğunu söylemişti. Miller, ''Türk Akımı için ilk önce Türkiye'nin bize başvurması gerek. Tabii eğer bu projeyle ilgileniyorsa. Ancak şu ana kadar bize böyle bir teklifle gelmedi'' demişti.


TÜRK AKIMI NEDİR?

Türk Akımı, Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye'ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı. Daha önceden yapılması planlanan "Güney Akım Projesi"nin yerini alan "Türk Akımı"nın Gazprom'a göre henüz resmi bir adı yok.
Boru hattının Anapa yakınlarındaki Russkaya kompresör istasyonundan başlatılması planlanırken, Türkiye'ye nereden giriş yapacağı henüz karara bağlanmamıştır. Hattın Türkiye'deki başlangıç noktasına karar verildiğinde Gazprom'un boru döşeme çalışmalarına hemen başlaması beklenmektedir. Ayrıca iki tane boru döşeme gemisi Karadeniz'de halihazırda beklemektedir.

Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp'tür.] Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğal gaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülmektedir. Ancak, Türk-Yunan sınırından Avrupa'ya aktarılacak doğal gaz hattının bu miktarı taşımak için yeterli kapasite olmadığı yönünde endişeler de vardır. Avrupa Enerji Komisyonu başkanı Maroš Šefčovič ise önerilen boru hattının müşterilerinin taleplerini aştığını belirtmektedir.
Son Güncelleme: 03.12.2015 12:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.