Vatandaş, hükümetin İsrail politikasını haklı buldu

13 Eylül 2011 Salı 16:20
Vatandaş, hükümetin İsrail politikasını haklı buldu








Araştırma şirketi Sonar tarafından yapılan 'Siyasi Eğilimler ve Gündem Araştırması' vatandaşların büyük bir kısmının Türkiye'nin İsrail'e karşı yürüttüğü dış politikayı desteklediğini ortaya koydu. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 50'si Türkiye'yi İsrail politikasında haklı bulurken, Mavi Marmara gemisi olayında ve sonrasındaki gelişmelerde ise vatandaşların yüzde 85'i  Türkiye'yi haklı buldu. Ankete öre genel seçimin ardından AK Parti ve MHP oy oranını artırırken CHP düşüş yaşadı. 
       Sonar Araştırma Şirketi tarafından farklı sosyoekonomik ve sosyodemografik gruba mensup kişilerle yaş ve cinsiyet dağılımına göre tesadüfi yöntemlerle seçtiği 3 bin kişi ile yüz yüze yapılan anket sonuçları açıklandı. Ankette "Hükümetin, İsrail ile ilgili uyguladığı dış politikayı onaylıyor musunuz?" sorusuna yüzde 48,63 evet derken, yüzde 37,7 hayır dedi. Yüzde 14,3 ise herhangi bir görüş belirtmedi.  "Türkiye'nin, İsrail ile silahlı çatışmaya girebileceğini düşünmüyor musunuz?" sorusuna ise yüzde 75 hayır, yüzde 15 evet cevabı verdi. Ankette yer alan, "Mavi Marmara gemisi olayında ve sonrasındaki gelişmelerde Türkiye'nin mi yoksa İsrail'in mi haklı buluyorsunuz?" şeklindeki soruya vatandaşların büyük çoğunluğu Türkiye'yi haklı bulduklarını açıkladı. Ankete katılanların yüzde 85'i bu soruya "Türkiye Haklı" cevabını verdi. Soruya, ankete katılanların yüzde 3,27'si İsrail haklıdır, yüzde 2,27 ile her ikisi de haklıdır, yüzde 2,63 ile her ikisi de haksızdır şeklinde cevap verdi. 
 
       AK PARTİ VE MHP OYLARI ARTTI 
       12 Haziran'da gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından ankete katılanlara oy vereceği partiler soruldu. Buna göre AK Parti ve MHP genel seçimlerde aldıkları oy oranını artırırken CHP oy kaybına uğradı. Ankete göre seçimlerde yüzde 49,83 oy alan AK Parti'nin oy oranı 52,82 'ye yükseldi. Seçimlerden yüzde 13,01'le çıkan MHP'nin oyu yüzde 14,10'e çıkarken, yüzde 25,98 oranında oy alan CHP ise oyunu 22,37'ye düşürdü.  
      EN ÖNEMLİ SORUN TERÖR 
       Ankete katılanlar Türkiye'nin en önemli sorununu yüzde 70,83 oranıyla terör olarak nitelendirdi. Terörün ardından diğer sorunlar yüzde 69,47 ile işsizlik ve istihdam, yüzde 67,50 ile ekonomi ve pahalılık olarak sıralandı. Anketörlere yöneltilen "Genel olarak düşündüğünüzde, Hükümeti başarılı buluyor musunuz?" sorusuna ise şu cevaplar verildi: Yüzde 52,56 "Evet başarılı buluyorum", yüzde 30 "Hayır başarılı bulmuyorum",  yüzde 5,27  "Kısmen başarılı buluyorum" ve  yüzde 12,17 fikrim yok. 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.