Üniversiteli Mukaddes'i ölümüne neden olan şoförün 6 yıl hapsi istendi

ERZURUM'da iki üniversiteli kıza çarparak 17 yaşındaki Mukaddes Yasan'ın ölümüne neden olduğu iddiasıyla halk otobüs şoförü 24 yaşındaki Muammer Özkan hakkında 6 yıla kadar hapis cezası istendi. Cep telefonu ile konuştuğu ve...

14 Mayıs 2015 Perşembe 11:16
Üniversiteli Mukaddes'i ölümüne neden olan şoförün 6 yıl hapsi istendi






ERZURUM'da iki üniversiteli kıza çarparak 17 yaşındaki Mukaddes Yasan'ın ölümüne neden olduğu iddiasıyla halk otobüs şoförü 24 yaşındaki Muammer Özkan hakkında 6 yıla kadar hapis cezası istendi. Cep telefonu ile konuştuğu ve yaya geçiş hakkını tanımadığı için kusurlu bulunan Özkan, "Telefon ile görüşmüyor olsam da ölen kişiyi göremeyecek bir pozisyondaydım. Herhangi bir kusurum yok" dedi.
Olay, geçen 25 Mart'ta merkez Yakutiye İlçesindeki Cumhuriyet Caddesi, Yakutiye Belediyesi önünde meydana geldi. Atatürk Üniversitesinden aldığı yolcuları Yunus Emre Mahallesine götürmek için yola çıkan Muammer Özkan yönetimindeki 25 H 0019 plakalı özel halk otobüsü, caddenin karşısına geçmek isteyen Mukaddes Yasan ve Elif Çelebioğlu'na çarptı.
Yayalar için yanan yeşil ışıkta geçerken otobüsün altında kalan Mukaddes Yasan olay yerinde hayatını kaybederken, arkadaşı 18 yaşındaki Elif Çelebioğlu kazayı hafif yaralı olarak atlattı. Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Mukaddes Yasan'ın cenazesi memleketi Muş'ta toprağa verilirken, sürücü Muammer Özkan tutuklandı. Kazada hayatını kaybeden Mukaddes'in babası Mehmet Sıddık Yasan, sürücüden şikayetçi olurken, Elif Çelebioğlu ise şikayetçi olmadı. Tutuklanan Muammer Özkan savcılıkta verdiği ifadesinde, G-1 otobüs hattında çalıştığını, daha önce herhangi bir kazaya karışmadığını söyledi. Cumhuriyet Caddesinden Ali Ravi Caddesine döndüğü sırada etraftan duyduğu sesler üzerine otobüsü hemen durduğunu bildiren Özkan, "İndiğimde aracın altında bulunan kızı gördüm. Olay anında kendisini kesinlikle fark etmedim. Olay meydana geldiği anda cep telefonu ile konuşuyordum. Ancak kazanın meydana gelmesiyle telefon görüsmenin herhangi bir ilgisi yok. Telefon ile görüşmüyor olsam da onları göremeyecek bir pozisyonda idim. Kazada herhangi bir kusurum yok" diye konuştu.
TEK KUSURLU SÜRÜCÜ ÇIKTI
Muammer Özkan'ın avukatı ise müvekkilinin maktule çarptığı yerin 'kör nokta' olduğu, Mukaddes Yasan'ın boyunun kısa olması, havanın karanlık olması nedeniyle kazanın meydana geldiğini iddia etti. Muammer Özkan hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan hazırlanan iddianame 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Mukaddes Yasan'ın genel beden travmasına bağlı yüz, alt çene kemiği ile kafatası kırıklarıyla birlikte, beyin kanaması geçirmesi sonucu öldüğüne yer verildi. Bilirkişi raporuna da yer verilen iddianamede, kazanın meydana geldiği alanda sağa dönmek isteyen taşıtların yayalar için yeşil yanıyorken ilk geçis hakkını yayalara vermeleri gerektiği bildirildi. Bilirkişi raporunda, kaza anında şüphelinin kaza yerine gelmeden 10 metre önceki yaya geçidi levhasına uygun hareket etmediği, yaya geçidinde otobüsü durdurarak yayalara ilk geçiş hakkı vermediği, olay anında şüphelinin cep telefonu ile görüşme yaptığına işaret edildi. Muammer Özkan'ın araç kullanırken cep telefonuyla ilgilendiği, dikkatini telefona vererek, ellerini meşgul edip manevra ve tepki kabiliyetlerini olumsuz etkilemesine neden olduğu vurgulandı. Raporda bu nedenle şüphelinin cep telefonu kullanmasının kazaya etkisi olduğu, ölen Mukaddes Yasan'ın kusurunun bulunmadığı, meydana gelen kazada tek kusurlu kişinin Muammer Özkan olduğu yazıldı.
KAZA NEDENİYLE OTOBÜS SALLANDI
Mahkemeye sunulan halk otobüsü güvenlik kamerası inceleme tutanağında ise sürücü Muammer Özkan'ın görüntülerin 02.10 saniyesinde direksiyon önündeki göstergeler önündeki cep telefonu alarak, dokunmatik ekranıyla oynadığı, sonrasında arama yaptığına yer verildi. Özkan'ın cep telefonunu sol eliyle kulağına götürdüğü ve sağ eliyle otobüsün sevk ve idaresini sağladığı anlatılan tutanakta, görüntülerin 02.40 saniyesinde otobüsün olay yerinde dönüş yaparken kaza nedeniyle sallandığı tespit edildi. Tutanakta, sürücünün bu sarsıntı üzerine telefon görüşmesine son verdiği, otobüsü durdurarak ön kapı girişine gelip ön tekere doğru baktığı ve hemen geri dönüp sürücü koltuğuna doğru oturarak otobüsü yarım metre kadar ön sola hareket ettirip durdurduğu anlatıldı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.