Deloitte uzmanları İzmirli iş adamlarını bilgilendirdi

22 Ocak 2012 Pazar 11:32
Deloitte uzmanları İzmirli iş adamlarını bilgilendirdi






Ticaret ve üretim yaşamını yeniden şekillendirecek olan Türk Ticaret Kanunu her yönü ile İzmir Genç İşadamları Derneği (İGİD) tarafından masaya yatırıldı.

'Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Şirketim' konulu toplantıda, tartışmaları beraberinde getiren yasanın fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. İGİD'in Gaziemir'deki binasında yapılan toplantıya 120 iş adamı katıldı. 'Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Şirketim' konulu toplantıda, vergi ve kurumsal finansman konularında denetim ile danışmanlık hizmeti veren dünyanın önemli firmalarından Deloitte uzmanları Ali Çiçekli ve Dr. Sıtkı Anlam Altay, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek yasanın şirketlere neler getireceği ve hazırlanma süreci hakkında bilgilendirme yaptılar.

Şirketlerin uluslar arası standartlarda mali yapıya ulaşmasını, kurumsallaşmasını hedefleyen ve 400 bin firmayı etkileyecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirketlerde şeffaflaşmayı getireceğini belirten Galatasaray Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Sıtkı Anlam Altay, yasanın şirketleri yönetsel ve denetim alanında yeniden yapılandıracağını ifade etti. Yasanın denetim ve denetçilik kavramlarını ön plana çıkardığını kaydeden Altay şu bilgileri verdi: Yasa, uluslar arası denetim standartlarını zorunlu kılıyor, şirket denetçilerine sınırsız ve ağır sorumluluklar yüklüyor. Bağımsız denetim faaliyeti ile şirketlerin ortak ve hak sahiplerinin korunması amaçlanıyor. Doğru yapılmayan denetim, sorumlu firma sahibi veya denetçiye ağır cezalar öngörüyor.

YASA, ŞİRKETLERİ DÜNYA İLE REKABETE HAZIRLAYACAK
Deloitte Türk Ticaret Kanunu İş Geliştirme Lideri Ali Çiçekli ise toplantıda yaptığı konuşmada, uygulamaya yönelik kaygı ve tartışmalara rağmen yasanın Türk şirketlerinin uluslar arası rekabete hazırlanmada ve değerlerini artırmada önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Ali Çiçekli, yasaya ve getirdiği köklü yeniliklere uyum gösteremeyen firmaların ayakta kalamayacağı uyarısında bulundu. Ali Çiçekli, şunları söyledi: Sağlıklı veri tabanına sahip olmayan, ölçülebilirlikten uzak Türk firmalarının yabancı firmalarca ucuza satın alınmak istendiğine yıllardır tanık oluyoruz. Yasa, firmaların rakamlarına hakim ve ölçülebilir olmasını, dolayısı ile gerçek piyasa değerlerini bulmasını sağlayacak.

Her köklü değişim gibi yeni Türk Ticaret Kanunu'na uyum sürecinde bazı sorunlar yaşanabileceğini ifade eden İGİD Başkan Vekili Refik Uzun ise yasanın getirdiği yükümlülüklerin şirketlerin profesyonelleşmesini sağlayacağını vurguladı. Refik Uzun, geleneksel yöntemler ile şirket yönetimin doğurduğu risklerin yeni Türk Ticaret Kanunu ile en aza indirgeneceğini sözlerine ekledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.