Skandal, istihbarat uçağı kayıp

Amerika'dan satın alınan ve sadece iki ülkede görev yapan insansız istihbarat uçağının kayıp olduğu ortaya çıktı...

04 Nisan 2014 Cuma 07:20
Skandal, istihbarat uçağı kayıp






Skandal, istihbarat uçağı kayıp

Türkiye'nin Balkanlar ve Ortadoğu'da istihbarat ağını güçlendirmek için kurduğu GES'e ait istihbarat uçağının kayıp olduğu ortaya çıktı. Dünya'da sadece ABD ve Türkiye'de varlığı bilinen havadan dinleme cihazının kayıp olduğu ortaya çıktı. Daha önce Genelkurmay Elektronik Sislemler Komutanlığı bünyesinde bulunan insansız hava aracına monte edilen cihazın TSK envanterlerine de kaydı yapılmamış. Söz konusu cihazın son olarak Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye konulu güvenlik  toplantısını dinlemede kullanıldığı iddiaları ortalığı karıştırdı

BU CİHAZ NEREDE, KİMİN ELİNDE?

Türkiye'nin istihbarat toplamada gücünü artırmak için Amerika'dan satın alınan cihaz yıllarca GES tarafından kullanıldı. Cihaz'ın varlığı kesin, ancak kaydı gizlilik ilkesi gözönüne alınarak resmen yapılmamış. AKŞAM Gazetesi'nde bugün yer alan habere göre, söz konusu cihaz, GES'in MİT'e bağlanmasının ardından cihaz önce Jandarma'ya, sonra Türk Hava Kuvvetleri'ne verilmek istenmiş. Fakat her iki komutanlık ta bunu kabul etmemiş. Son aylarda yapılan yasa dışı dinlemelerin çoğunun bu cihaz aracılığıyla yapıldığı iddia edilirken, GES'ten MİT'e devri yapılmayan cihazın kimler tarafından kullanıldığı bilinmiyor..

ORTADA NE CİHAZ VAR NE BELGE

Kamuoyunun vatan hainliği olarak nitelendirdiği dinlemelerin nereden ve nasıl yapıldığının araştırmaları ise devam ediyor. Müfettişler, Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı (KOM) ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) yaptığı incelemelerde ne cihaza ne de bir belgeye ulaşabildi. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde son günlerde hararetli bir tartışma ve merak başladı. Ardından dünyada sadece ABD ve Türkiye’de bulunan çok gelişmiş bir havadan dinleme-izleme cihazının paralel örgütün eline geçtiği ve dinlemede kullanıldığı iddiası ortaya atıldı. Cihazın özellikleri, Türkiye’ye getirilişi ve geldikten sonraki öyküsü oldukça sıra dışı.

TÜRKİYE'YE 5 YIL ÖNCE GELDİ

TSK birimlerinden edinilen bilgilere göre, dünyanın en ileri izleme, dinleme ve takip cihazı olan bu süper alet, yaklaşık 5 yıl önce Türkiye’ye getirildi. Ancak hiçbir resmi envantere kaydedilmedi ve Genelkurmay Elektronik Sistemleri Komutanlığı (GES) tarafından kullanıldı. Zaman zaman başka askeri istihbarat birimleri de kullanmaya devam etti. Türkiye’nin en yüksek kapasiteli ve en gelişmiş dinleme sistemlerini bünyesinde barındıran GES, bütün envanter varlığıyla birlikte Ocak 2012’de Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) devredildi.

ENVANTERE NEDEN KAYDEDİLMEDİ

Ancak zaten kayıtlarda yer almayan bu süper cihaz MİT’e verilmedi. Devrin gerçekleştiği sıralarda cihaz, Hava Kuvvetleri İstihbaratı birimlerince kullanılıyordu. İddialara göre bu cihaz paralel yapı üyelerinin elinde. Bugüne kadar da Türkiye’yi sarsan tüm kritik dinlemeler  bu cihaz üzerinden yapıldı. Şimdi istihbarat birimleri bu cihazın nerede olduğuna ve dinlemeleri nasıl yaptığına yönelik ipucu arıyor.   

CİHAZI KİMSE ALMAK İSTEMEDİ

TSK kulislerinde yayılan iddialara göre, süper cihazın akıbetiyle birlikte paralel örgütün TSK içinde giderek güçlenmesi birbiriyle ilişkili. Bu arada TSK, MİT’e bile devredilmeyen cihaza sahip olmanın sakıncalarını gördü ve kurtulmanın yollarını aradı. Havacılar cihazı önce Jandarma İstihbarat’a vermeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Başka birimler de istemeyince, zaten envanter de hiçbir kaydı olmayan cihaz ortadan kayboldu. KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ

 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.