Aspartamsız şeker; Aspartamsız şeker nedir? Doğal şeker nerede bulunur

Bir kamyon kasası dolu şekeri motorlu kuryenin taşıdığı küçük bir koli kutusuna sığdıran tatlandırıcıların başında Aspartam geliyor. Çok sayıda sağlık ve obezite sorununu birlikte getiren aspartamlı tadlandırıcılarla ilgili detaylar haberin devamında..

16 Kasım 2016 Çarşamba 00:28
Aspartamsız şeker; Aspartamsız şeker nedir? Doğal şeker nerede bulunur






Aspartamsız şeker; Aspartamsız şeker nedir? Doğal şeker nerede bulunur

Aspartam, gündelik hayatta tükettiğimiz çoğu tatlının şeker ve çikolata ile kolalı içeceklerin tatlandırılmasında kullanılan endüstriyel şeker olarak karşımıza çıkıyor. Bir kamyon şekeri, kuryenin taşıdığı küçük bir koli paketine sığdıran endüstriyel tatlandırıcılar, tüm dünyada beslenme alışkanlıklarının da değişmesine neden oldu.

Pancar şekerinden 200 kat daha fazla tadlandırma özelliğine sahip olan aspartan ve eşdeğer bileşenleri şekere alternatif olarak geliştirilen ve daha ucuz olduğu için yoğun üretimlerde maliyet düşüren madde olarak biliniyor.
Sakkarin, asesulfam potasyuk (asesulfam-K), alitam, suklaroz ve siklamat gibi maddeler Türkiye'de gıda endüstrisinde yoğun olarak kullanılıyor. Kekler, çikolata ve biskivüler, kola ve benzeri içeceklerin tamamında aspartamın olması insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.



Bu tatlandırıcıların kansere neden olduğu konusunda bilim insanlarının yıllardır süren uyarıları ciddi araştırmalara konu olmuş durumda.

E950 ve E951 kodları ile gıda maddeleri üzerinde yer alan aspartam ile kanser arasındaki ilişki hiç bir zaman reddedilmedi. Özellikle E951'in yan etkileri daha ileri boyutta. Migreni tetikleyen E951 ile birlikte aspartanın mesane kanserine yol açtığı neredeyse 80 yıl önce yapılan bir araştırmada ortaya çıktı. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde sakarinin neden olduğu kanser türleri günümeze kadar uzanan araştırmalara ışık tuttu.. Endüstriyel gıdalarda çoğu zaman karşımıza çıkan yapay tadlandırıcıların kodları ise şöyle: Asesülfam-K E 950, Aspartam E 951, Siklamat E 952, Suklaraz E 955, Taumatin E 957 ve Aspartam tuzu olarak ta bilinen Neohesperiden E 959.

ASPARTAM VE SAKARİN GEREKLİ Mİ?

Aspartam ile sakarin arasındaki yoğun rekabet artan tüketimle birlikte günümüze kadar sürdü. Her ikisinin de pancar ve diğer doğal ürünlerden elde edilen şekerden yüzlerce kat daha fazla tatlandırma özelliği, gıda devlerinin işini kolaylaştırıyor. Endüstriyel gıdalar dışında hiç bir yerde kullanılmayan Aspartamın yan etkileri ise şöyle

ASPARTAM'IN ZARARLARI;

Aspartam hakkında yapılan bilimsel çalışmalarda yan etkileri oldukça fazla. Aspartam içeren yiyeceklerin neden olduğu olumsuzluklar şöyle sıralanabilir..



Migren, depresyona, yorgunluk, Baş dönmesi ve bulantı, eklem ağrıları, deride döküntüler, korku atakları, görme ve işitme kaybı, uykusuzluk, unutkanlık, sürekli tekrarlanan baş ağrıları, el ve ayaklarda uyuşukluklar ve çağımızın en önemli hastalığı obezite.. Aşırı kullanımda mesane tümürlerine, ishale neden olan Aspartam'ın ithali ve AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de kullanımı da yasal, ancak bu hukuki durum "Sağlıklı" anlamı taşımıyor.

ASPARTAMSIZ ŞEKER NEDİR?

Ksilitol bünyesinde Aspartam içermeyen tek şeker olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar Ksilitol'ü tanımlarken "Şekersiz şeker" ibaresini kullanıyor. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere pek çok sağlık kuruluşu Ksilitol tüketimini tavsiye ediyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO aspartamsız şeker Ksilitol'ü onaylayan ilk uluslararası örgütler arasında yer alıyor.



İnsan metabolizması tarafından üretilen 5 karbonlu maddelerden biridir. Uzmanlar özellile diyabetikler ve diyet yapanların gündelik hayatlarında rahatlıkla tüketibeleceği Ksilitol'ün çok sayıda faydası olduğuna dikkat çekiyor.
Diş çürümelerini engelleyen Ksilitol, midedeki yiyeceklerin uzun sürede boşalmasına neden olduğu obezite riskinin de önüne geçiyor.

Ostrepoz'a karşı bağırsaklarda kalsiyum ve fosfor emilimini artıdığı için önemli destek sağlıyor.

Tam olarak şeker doğal şeker lezzeti veren Ksilitol pişirmeye uygun yapısıyla gündelik hayatta çok geniş bir alanda tüketilebiliyor. Çay, kahve, limonata tiryakilerine klasik şekerle aynı tadı veren Ksilitol tüm tatlı çeşitlerinde kullanılabilir. Baklavalar, kekler, ekler, sütlü tatlılarda ksilitol diyabetikler için düşük glisemik indeksi ile kandaki şeker seviyesini yükseltmez. En önemli özelliklerinden biri de kan şekeri ile insülün seviyesini dengelemeye yardımcı olur.
Anahtar Kelimeler:
Doğal ŞekerAspartam
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.