Güneş Çarpması belirtileri nelenrdir

Hava sıcaklıklarının her gün biraz daha artış göstermesi ve son yılların en yüksek seviyesine çıkması ciddi sağlık sorunlarını da bera

19 Ağustos 2014 Salı 11:35
Güneş Çarpması belirtileri nelenrdir






Güneş Çarpması belirtileri nelenrdir, Güneş Çarpmasına Dikkat!

Hava sıcaklıklarının her gün biraz daha artış göstermesi ve son yılların en yüksek seviyesine çıkması ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu sıcaklıklar özellikle ülkenin batı bölgelerinde ve güney kesimlerinde normalin çok üzerinde hissediliyor.

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, yaşanan bu ani ve aşırı sıcaklık artışlarının başta güneş çarpması olmak üzere bir çok hastalığa neden olabileceği tüm olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

 

Güneş Çarpması Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor

 

Aşırı sıcakların özellikle  sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına neden olduğunu belirten Ulutaşdemir, “Vücut mekanizmasında meydana gelen bozulmalar ciddi bir rahatsızlık olarak tanımlanan güneş çarpmasına neden oluyor. Aşırı sıcaklıkların yanında yüksek nem oranları da güneş çarpmasını tetikliyor.” dedi.





Güneş çarpmasının acil müdahale yapılmaması durumunda çok ciddi sağlık sorunlarında yol açtığını açıklayan Ulutaşdemir, “Güneş çarpması vakalarına hemen müdahale edilmezse buna maruz kalan bireyleri ölüme dahi götürebilir. Onun dışında güneş çarpması yüksek ateş, davranış, anlama ve algılama bozuklukları, kalp atışlarındaki düzensizlik, şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle özellikle vücudun baş kısmını güneş ışığından olabildiğince korumak son derece önemli” diyerek vatandaşları uyardı.

 

 

Özellikle Yaşlılar ve Çocuklar Dikkatli Olmalı

Güneş çarpmasının özellikle yaşlılar ve çocuklar için daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Ulutaşdemir, “Yaşlılar ve çocuklar bu tür durumlar karşısında diğer vatandaşlarımıza oranla daha hassastır. Bu nedenle özellikle çocukları ve yaşlıları yazın aşırı sıcaklarından ve güneş ışınlarından uzak tutarak onların insan sağlığı açısından son derece zararlı olan ultraviyole ışınlarına maruz kalmasını engellemeliyiz.” diye konuştu.

Güneş çarpmasından korunmak için uzmanların tavsiyelerine önemle uyulması gerektiğini aktaran Ulutaşdemir, bireylerin meteorolojinin yaptığı hava tahmin raporlarını dikkatle takip etmesini söyledi. Ulutaşdemir, aşırı sıcaklar ve ultraviyole ışınlar için uyarı yapılan bölgelerde, şehirlerde, ve uyarı yapılan günler ile saatlerde insanların mümkün olduğunca güneşten kaçınması, zorunlu olmadıkça 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamasını önerdi.

 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.