Kemik erimesine karşı bunları yapın, kurtulun

Genellikle orta yaşı aşmış insanlarda görülen kemik erimesi hakkında uzmanlar yeni açıklamalar yaptılar.

18 Haziran 2014 Çarşamba 18:31
Kemik erimesine karşı bunları yapın, kurtulun






Kemik erimesine karşı bunları yapın, kurtulun
Genellikle orta yaşı aşmış insanlarda görülen kemik erimesi hakkında uzmanlar yeni açıklamalar yaptılar. Kemik erimesinin tedavisi artık mümkün hale geliyor.
Acıbadem Maslak Hastanesi Romatoloji Uzmanı Prof.Dr.Nuran Türkçapar, kemik erimesi hastalığına dair yapmış olduğu açıklamada, Türkiye’de çok sık görülen ve halk arasında ‘kemik erimesi’ olarak bilinen osteaporoz hastalığı, kemik dokusundaki yoğunluğun veya kitlenin giderek azalması anlamına geldiğini söyledi.

Kemik erimesi en ciddi hasarı kalça,omurga ve el bileğinde kırıklara yol açarak veriyor. Bu duruma dikkat çeken Dr. Türkçapar, ‘’Kırığa bağlı ciddi ve inatçı ağrılar gelişebiliyor ve bu sorun yaşam kalitesini ciddi boyutlarda düşürebiliyor,Ayrıca omurgada gelişen volüm kaybı ve çökme kırıklarına bağlı olarak boyumuz kısalıyor. Bu da kamburluk gibi çok ciddi sorunları beraberinde getiriyor.Daha da kötüsü osteoporoz özellikle yaşlılarda önemli hatta ölümcül olabiliyor. Oysa osteoporoz önlemler alındığı takdirde gelişmesi engellenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık’’ ifadesini kullandı.

Uzman doktor Türkçapar, vücudun yeteri seviyede kalsiyum alması gerektiğini ve bol bol su içilmesinin elzem olduğunu söyledi. Günde iki bardak süt veya yoğurt ile iki kibrit kutusu kadar peynir yenmesini tavsiye etti.

Güçlü kemiklere sahip olmak için insanların D vitamini alması gerektiğinin de altını çizen Türkçağar, D vitamini en iyi şekilde güneş ışınlarından alınabileceği ve bu nedenle insanların uygun saatlerde güneşlenmesi gerektiğini söyledi.

İnsanları protein konusunda da uyaran uzman doktor Türkçapar şöyle konuştu;

"Fazla miktarda protein tüketmek, idrarla kalsiyum atılımını artırarak kemiklerde güç kaybına neden oluyor. Günlük protein ihtiyacı kişinin yaş, cinsiyet, fiziksel aktivitesi, boy ve kilosuna hatta hastalığına bağlı değişiyor. Günlük protein alımını kronik böbrek hastasında 30 g/gün ile sınırlarken, düzenli egzersiz yapan bir kişide 200 g/gün olabiliyor. Önemli olan yoğun protein içeren öğünlerinizde yoğurt gibi süt ürünlerini eksik etmemeniz. Çok fazla tuz içeren yemek tüketmek, vücudun kalsiyum kaybına, dolayısıyla kemik kaybına yol açıyor. Bu nedenle tuz alımını olabildiğince azaltın. Hedef, günlük 6 gram veya daha az sodyum almak olmalı.
Kahve, çay ve sodalı içecekler kafein içeriyor. Kafein, kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açan bir madde. Dolayısıyla günde üç bardaktan fazla kahve ve çay tüketmeyin. Kolalı içecekler de kafein ve fosfor içeriyor ve kalsiyum emilimini bozuyorlar. Bu tür içecekleri de abartmamanızda fayda var. Bunların toplamı üçü geçmemeli. Çay ve kahveyi, süt ürünleriyle birlikte tüketmeyin. Çünkü süt, peynir veya yoğurttaki kalsiyum emilimini engelliyor. Alkolün fazla tüketimi de kemik kaybına neden oluyor. Dolayısıyla alkol tüketimi günlük 2-3 kadehten daha fazla olmamalı. Sigara da osteoporoza yatkınlık sağlıyor’’dedi.
Uzman doktor insanların sebze ve meyvelere olan rağbetini artırması gerektiğini söyledi. Potasyum, magnezyum C ve K vitamini açısından zengin olan bu gıdaların tüketilmesi ile kemik erimesinin engellenebileceğini belirten doktor, yağlı cilt ve vücutların bu hastalığa daha yatkın olduğunu belirtti.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.