NASA için uzay çöpçüsü yaptılar

Yaprak KOÇER / SAMSUN, () – SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nde okuyan 3 öğrenci, hazırladıkları 'uçabilen robot' projesi ile NASA'nın küresel yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek 3 projeden...

05 Mayıs 2015 Salı 12:19
NASA için uzay çöpçüsü yaptılar






Yaprak KOÇER / SAMSUN, () – SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nde okuyan 3 öğrenci, hazırladıkları 'uçabilen robot' projesi ile NASA'nın küresel yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek 3 projeden birisi oldu. Nitrojen gazı ile hareket kabiliyeti kazandırılan robotun, uzay aracı içinde ve dışında yeri geldiğinde çöp toplayabileceği, yeri geldiğinde de iki uzay aracı arasında malzeme taşıyabileceği, üstüne takılacak bir robot kol ile çeşitli tamir işlerini yapabileceği belirtildi.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uluslararası projesi 'Space Apps Challenge' kapsamında İstanbul'da geçen 10- 12 Nisan'da gerçekleştirilen yarışmaya Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü hazırlık sınıfı öğrencileri Harun İnci (19), Umut Kılınç (18) ve Selehattin Selek (19) katıldı. 60 ülke ve 130 şehirde aynı anda başlayan etkinliğe katılan 3 öğrenci NASA’nın belirlediği 22 konu başlığı üzerinde, 48 saat içinde proje hazırlayıp jüriye sundu. OMÜ'lü üç öğrencinin hazırladığı 'Hexadrone' projesi yarışmaya katılan 14 proje arasından küresel yarışmaya katılmayı hak kazanan 3 projeden birisi oldu.
YERÇEKİMSİZ ORTAMDA ÇALIŞABİLECEK
OMÜ'lü öğrenciler yer çekimsiz ortamda rahatlıkla çalışabilecek, çeşitli görevler üstlenebilecek, yeri geldiğinde uzay istasyonunda çöp toplayacak, yeri geldiğinde iki uzay aracı arasında malzeme taşıyacak, üstüne takılacak bir robot kol ile çeşitli tamir işlerini yapabilecek uçabilen bir robot projesi hazırladı. Tamamen portatif olan bu robotun Uluslararası Uzay İstasyonunun (ISS) gerek içinde gerekse dışında astronotların sıradan veya tehlikeli görevlerini yerine getirmesi amacıyla projelendirildiği belirtildi.
'HİÇ UYUMADAN 48 SAATTE HAZIRLADIK'
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Selehattin Selek, NASA'nın belirlediği 22 proje konusunun yarışmanın yapıldığı gün katılımcılara bildirildiğini belirterek şunları anlattı:
"48 saat süresince yarışmanın yapıldığı İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki alanda kaldık. Neredeyse hiç uyumadan bu projeyi önce düşünüp sonra hazırladık. 'Hexadrone' isimli projemiz aslında bir insansız hava aracı. Sıfır yer çekiminde gerek uzay aracı içinde gerek dışında hareket edebiliyor. Biz insan kontrolsüz, tam olarak otomatik bir şekilde uçabilen bir robot projesi hazırladık. Bu uçan robot kullanım amacına göre kendi modülünü yani parçasını değiştirebiliyor. Dışarıdan bir insan müdahalesi bulunmuyor. Bu şekilde isterseniz bizim bu uçabilen robotumuz bir uzay çöpçüsüne dönüşebiliyor. İsterseniz uzay kargocusu, isterseniz uzay itfaiyecisi oluyor. Modülleri değiştirilerek, çalışma amacı değiştirilerek çok kullanışlı bir ürün haline geldi. Eğer isterseniz bu uçabilen robot dünyanın yörüngesindeki uzay çöplerini de toplayabilir. Bu görevleri yerine getirmek için hem uzay istasyonun içinde, hem de dışında rahatlıkla çalışabilmesi için nitrojen gazı ile hareketini sağlayacak."
SLİKON VADİSİNE GİDECEKLER
Selek, NASA'nın yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek üç projeden birisini hazırlamaktan çok büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Biz daha çok başarılar elde etmek istiyoruz. Türkiye'yi temsil edecek projelerden biri olduğumuz için Silikon Vadisi’ne gideceğiz. Dilerim küresel yarışmada da projemiz dereceye girebilir" diye konuştu.
NASA'DA MÜHENDİS OLMA HAYALİNE YAKLAŞTI
Çocukluk hayalinin NASA'ya girip mühendis olarak görev yapmak olduğunu söyleyen Harun İnci ise duygularını şöyle dile getirdi:
"NASA'nın yarışmasında dereceye giren bir proje hazırladığımız için çok mutlu ve guruluyum. Yarışmaya katıldığımızda böyle bir başarı elde edeceğimizi düşünmemiştim. Hayallerimin gerçekleşebileceğini gördüm. Artık NASA’ya girmek benim için çok zor görünmüyor. Biz daha yolun çok başındayız, umarım bundan sonra güzel başarılar elde ederiz. Küresel yarışmada dünya genelinden gelen projeler arasında da dereceye girmeyi başarırız. Ama bu bile bizim için çok büyük bir başarı."
'ONUR VERİCİ'
Umut Kılınç da, "NASA’nın bize belirlediği 22 konu hakkında bize en uygun konuyu belirleyip ilgili bir proje hazırladık. Uzay ve Uçak Mühendisliği Bölümü okuduğumuz için bize en uygun olan 'insansız hava aracı' konusu üzerinde çalışma yaptık. Küresel bir yarışmanın Türkiye ayağını kazandık. Türkiye'yi temsil etmenin gururunu yaşıyoruz. Bu bile bizim için çok onur verici" diye konuştu.
HOCALARI DA ÇOK SEVİNDİ
OMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aydemir Güralp Ural, öğrencilerin bu başarısının kendilerini de çok sevindirdiğini dile getirerek şöyle dedi:
"Öğrencilerimiz çok önemli bir başarı elde ettiler. Havacılık sektörünün en ileri gelen kurumlarından biri olan NASA’nın bir yarışmasında dereceye giren öğrencilerimiz Türkiye için bir gurur kaynağı olacaktır. Umarız, öğrencilerimizin projesi küresel yarışmada da dereceye girer."FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.