Türkmenler Hz.hüseyin'i Unutmadı

IRAK'ın Kerkük ve Tuzhurmatu bölgelerinde Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü dolayısıyla Aşura etkinlikleri düzenlendi. Kerkük ve çevresindeki Tazehurmatu ve Tavuk ilçeleri ile Selahaddin iline bağlı...

04 Kasım 2014 Salı 13:41
Türkmenler Hz.hüseyin'i Unutmadı






IRAK'ın Kerkük ve Tuzhurmatu bölgelerinde Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü dolayısıyla Aşura etkinlikleri düzenlendi.
Kerkük ve çevresindeki Tazehurmatu ve Tavuk ilçeleri ile Selahaddin iline bağlı Türkmenler'in yoğun olduğu Tuzhurmatu İlçesi'nde Aşura etkinlikleri bu sabah erken saatlerde başladı. Çok sayıda yetkili, din adamı ve vatandaşların katıldığı etkinlikte, siyahlar giyerek sokaklara dökülen halk o günün acısını yeniden yüreklerinde hissederek acıya ortak oldu.
Aşura etkinlikleri için üst düzeyde güvenlik önlemleri alındı. Karadan ve havadan etkinliklerin güvenliğini sağlamak amacıyla tedbirler aldı, yüzlerce polis sokaklara dağıldı. Irak Hava Kuvvetlerine ait askeri Helikopterler hava devriye uçuşu yaptı. Basına konuşan Yarbay Taha Salahattin Aşura etkinliklerinden dolayı şehirde önemli güvenlik tedbirleri aldıklarını belirtti.
Kerkük’te düzenlenen geniş katılımlı Aşura etkinliklerinin benzeri Kerkük’e bağlık Tavuk ilçesinde de yapıldı. Tavuk ilçesindeki Takaleyin Hüseyiniyesinde gerçekleştirilen geniş katılımlı etkinliklere çok sayıda yetkili, din adamı ve kişi katıldı.
Bir diğer Aşura etkinlikleri başlama noktası da Kerkük’e bağlı Tazehurmatu ilçesiydi. İlçedeki yetkili ve din adamları etkinliğe akın etti. Tazehurmatu ilçesinin cadde ve sokaklarında bayraklar göndere çekilmesiyle Aşura etkinliklerinin başladığı ilan edilmiş oldu.
TUZHURMATU'DA AŞURA TÖRENİNE 40 BİN KİŞİ KATILDI
Kerbela faciası ve şehitleri bugün dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi Selahaddin iline bağlı Türkmen Tuzhurmatu ilçesinde de anıldı. Tuzhurmatu'daki geleneksel Aşura matem merasimlerinin yapıldığı yer her sene olduğu gibi yine kentin Türkmen yerlerinden Orta, Molla Safer, İmam Ahmed semtleri idi. Cadde ve sokakları dolduranlar İmam Hüseyin’e yapılan zulmü göğüslerine zincir vurarak hüzünle andı. Siyahlara bürünerek İmam Hüseyin ve ehlibeyt fertlerine karşı yapılan zulmü yad eden vatandaşlar uzun mesafe yürüyerek törenlere katıldı. Camilerin önünde yürüyüşe geçen yüzlerce kişi Hz. Hüseyin'in çektiği acıları temsilen sırtlarına zincirlerle vurdu. Anma törenlerine katılanlar yürüyüş sırasında yaptıkları gösteride ehlibeyte yıllar önce yapılan mezalimi hatırlattılar. Tuzhurmatu Belde meclisi üyesi ve güvenlik komisyonu başkanı Rıza Kevser, güvenliğin sağlanması için emniyet ekiplerinin seferber olduğunu, İmam Hüseyin'i anma merasimlerinin istenilen seviyede geçtiğini söyledi. Merasimlere bu yıl 40 bin vatandaşın katıldığı belirtildi.

FOTOĞRAFLI
 

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.