Yasadışı Dinleme Davası Sanıağı, Islak İmzali Evrakları İstedi

Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR merkezli olarak 13 ilde 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından, tamamı tutuksuz 32 emniyet mensubu hakkında 10 ile 961 yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan davaya...

06 Kasım 2014 Perşembe 15:55
Yasadışı Dinleme Davası Sanıağı, Islak İmzali Evrakları İstedi






Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR merkezli olarak 13 ilde 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından, tamamı tutuksuz 32 emniyet mensubu hakkında 10 ile 961 yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan davaya dördüncü günde devam edildi. İfade veren sanıklardan Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, suçlandıkları evraklarla ilgili olarak, fotokopilerini değil ıslak imzalı olanları görmek istediğini söyledi.
İzmir 9'unci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dördüncü günkü duruşmaya, iddianamede suç örgütü liderleri arasında sayılan eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın dışındaki 31 tutuksuz sanık, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Bugünkü duruşmada ilk olarak ifade veren Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, suçlamalar konusunda, orijinal, ıslak imzalı belgeleri görmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi:
"Her türlü şubeden getirilen fotokopinin fotokopisi olan evraklardan yargılanmak istemiyoruz. Evraklarda karartma var. İmzalar bize ait mi değil mi emin olamıyoruz. Kanun böyle diyor, biz görevimizi yapıyoruz. MİT'te de bakılsa bir tane personel bırakamazsınız, hepsini buraya getirirsiniz. Dinlemeler bile delil olarak kabul edilmezken, talep formlarından yargılanmamız çelişkidir. Önleme dinlemesi yapılan 35- 40 bin numara tek tek incelendi, özellikle emniyet mensubu algısı oluşabilecek 30 numara belirlendi. Ağırlıklı olarak emniyet mensupları dinlendi algısı olusturulmaya çalışıldı. Bölücü örgütle mücadelede, dinlenen şahısların yarısı ya midyeci ya da inşaat işçisi. Önleme dinlemesi kapsamında binlerce midyeci ve inşaat işçisi takip ettik. Savcı buna dikkate almadı. Burada bir zorlama var. Bu 30 kişi de emniyet mensubu değil. Böyle bir örgüt olabilir mi? Ama midyeciler üzerinden böyle bir çalışma yapılsaydı, anlardık. 'Adamlar bu sektörü dinlemişler' derdim. 40 bin kişi arasında 30 tane çıkarılması bile emniyet personelinin görevini en iyi şekilde yaptığını gösterir."
5 YILDA 15-20 BOMBACI YAKALANDI
Önleme dinlemesinde elde edilen verilerin hiçbir şekilde aleyhte kullanılamayaçcağını, bunların delil niteliği taşımadığını, mahkemelere dahi ham bilgilerin gönderilmediğini belirten Karakayalı, "5 yıl boyunca 15- 20 bombacı geldi. Hepsini bu arkadaşlar yakaladı. Sadece Foça hariç, onlar direk kırsaldan geldi. Aradan geçmiş beş sene, diyorsunuzki, siz şu başçavuşu neden dinlemişsiniz" dedi. 
'SUÇ TEŞKİL EDEN EMİR YERİNE GETİRİLMEZ'
Kamu davası açan savcının örgüt bağlamında hiyerarşiyi yanlış değerlendirdiğini dile getiren Karakayalı şöyle devam etti:
"Bizlerin tüm faaliyetleri istihbari niteliktedir. Alınan kararlar tamamen yasal ve kanunidir. Gerçeğe aykırı olarak dinleme yapılması, kanunsuz iş yapılması, kesinlikle böyle bir talimat vermedim. zaten böyle bir emir de memurlar tarafından yerine getirilmez. Çünkü suç teşkil eden emir yerine getirilmez."

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.