Türkiye'nin yarısı, internet şifresini arkadaşıyla paylaşıyor

Türkiye'nin internet kullanıcı profilini analiz eden uzmanlar, kullanıcıların çoğunun şifrelerini başkalarıyla paylaştığını ortaya çıkardı.

04 Ocak 2016 Pazartesi 10:53
Türkiye'nin yarısı, internet şifresini arkadaşıyla paylaşıyor






Türkiye'nin yarısı, internet şifresini arkadaşıyla paylaşıyor


Türkiye’de internet kullanıcıların yarısı şifrelerini başkalarıyla paylaşıyor, bu güvenlik riski doğuruyor.

Kaspersky Lab'ın son tüketici anketleri sonuçlarına göre, Türkiye’de internet kullanıcılarının yaklaşık yarısı (%44), şifrelerini başka biriyle paylaştıklarını ya da insanların görebilecekleri bir yerde bıraktıklarını kabul etti. Bu durum siber bilinç konusunda bir eksiklik olduğunu gösteriyor ve siber suçluların tüketicilerin kilitlerini kırarak çevrimiçi hayatlarının içine kolayca erişebilecekleri anlamına geliyor.

Şifrelerin önemi sorulduğunda katılımcılar, güçlü şifrelerin daha çok en önemli buldukları çevrimiçi hizmetler için gerekli olduğunu düşündüklerini dile getirdiler. Yapılan çalışmalar, tüketicilere göre güçlü şifre gerektiren siteler çevrimiçi bankacılık (yüzde 51), e-posta (yüzde 46) ve sosyal medya siteleri (yüzde 42) olduğunu buldu.

Tüketiciler aynı zamanda çevrimiçi alışveriş sitelerinin ve ödeme uygulamalarının da güçlü parolalar gerektirdiğini düşünüyor, ancak bu sitelere aynı derecede önem vermiyorlar. Dörtte bir oranında (yüzde 25) katılımcı bu sitelerin güçlü bir parola gerektirdiğini düşünse de katılımcıların yalnızca yüzde 30'u çevrimiçi alışveriş sitelerinin önemli bir hizmet olduğu konusunda hemfikir.


Daha endişe verici olan ise, tüketiciler çevrimiçi finansal işlemlerin güçlü bir parola gerektirdiğini kabul etseler dahi, üçte biri kadar (%29) kullanıcı bu hizmetleri kullanırken kişisel kimlik bilgileri için ilave bir korumaya gerek olmadığını düşünüyor. Satın aldıkları markaların ihtiyaç duydukları tüm korumayı sağlamasını bekliyorlar.


İnternet kullanıcılarının neredeyse üçte biri (%28), kişisel bilgilerini daha büyük bir risk altına sokarak, parolalarını aile üyeleri ile rahatça paylaştıklarını kabul etti. Kullanıcıların %44'ü hem parolalarını paylaşmış hem de bunları başkalarının görebileceği yerlerde bırakmış. On kişiden biri (%14) parolalarını arkadaşlarıyla ve şaşırtıcı bir oran olan %6'sı ise meslektaşları ile paylaşmış. Ayrıca, tüm ihtiyaçları için tek bir e-posta adresi kullanan üçte birin üzerinde orana sahip tüketiciler (%38) için bu parola paylaşımı pahalıya mal olabilir. Bu parola yanlış ellere geçtiğinde, ilgili e-posta adresinde depolanan tüm bilgilere ulaşılabilir.



Kaspersky Lab Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı David Emm şunları söyledi: "Tüketicilerin parolaları konusunda daha fazla siber bilince sahip olması gerekir. Bir kez paylaştıktan sonra, parolanızın başka kimlerin eline geçeceğini bilmeniz çok zordur. Yaptığımız araştırma, neden güçlü parolalara ihtiyacımız olduğu anlayışı ile insanların bu parolaları güvende tutmak için yaptıkları eylemler arasında gerçek bir uyuşmazlık olduğunu göstermektedir. Hiç kimse bir arkadaşının veya aile üyelerinden birinin kendileriyle paylaştıkları parolayı bilerek ifşa etmelerini beklemez, ancak parolalarını paylaşarak tüketiciler bu bilginin yanlış ellere düşme riskini artırmakta. Bu durum, siber suçluların kişisel ve finansal bilgilere kolayca erişmesine imkan verebilir ve ele geçirilmiş hesaplar kötü niyetli bağlantıların ve dosyaların başkalarına zarar verecek şekilde dağıtımı için kullanılabilir. En kötüsü de tüm kimlik bilgilerinin risk altında olması ihtimalidir. En karmaşık parola dahi başkaları tarafından bilindiğinde zayıftır, bu nedenle parolanızı kendinize saklayın."


Son Güncelleme: 04.01.2016 10:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.