"KÖPEK KATLİAMINDA KOVUŞTURMAYA GEREK YOK"

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Marmaracık beldesinde, belediye tarafından çok sayıda sokak köpeğinin zehirlenerek öldürüldüğü iddiasıyla CHP’li Candan Yüceer İç işleri bakanlığına soru önergesi verdi.

01 Ekim 2013 Salı 00:00






Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Marmaracık beldesinde, belediye tarafından çok sayıda sokak köpeğinin zehirlenerek öldürüldüğü iddiasıyla CHP’li Candan Yüceer İç işleri bakanlığına soru önergesi verdi. Bakanlık ise önergeye cevap olarak sahipsiz köpeklerin öldürülmesinin suç sayılmadığını belirterek savcılığın verdiği kararda“Kovuşturmaya gerek yok” olarak belirlendiğini belirtti.
Olay, geçtiğimiz 21 Nisan 2013 tarihinde Marmaracık beldesinde meydana gelmişti. Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) üyeleri, Marmaracık beldesinde, belediye tarafından çok sayıda sokak köpeğinin zehirlenerek öldürüldüğü iddiası üzerine harekete geçmesiyle ortaya çıkan olayda Çataklım mevkiinde bir çukur içinde çok sayıda sokak köpeğinin ölü olarak bulunduğu ihbar edilmiş ve iş makinesiyle yapılan kazı sonucunda öldürülen köpekler bulunmuştu.
Konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer olaydan hemen sonra İç İşleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması üzerine altı maddelik soru önergesi verdi. Yüceer, önergesinde Bakamadığınız köpeklerinizi getirin kısırlaştırma yapılacak’ anonsu yapıldığı ve köpeklerin toplandığı doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise Marmaracık Belediyesi kısırlaştırmak üzere kaç köpek toplamıştır? Bu köpeklerin akıbeti ne olmuştur? Hayvan severler savcılığa müracaat ettikten sonra, bir kepçe aracılığıyla köpek ölülerinin çıkartılıp başka bir yere gömüldüğü belirtilmektedir. Söz konusu iddia üzerine soruşturma başlatılmış mıdır? Marmaracık Beldesi Çataklım mevkisinde yapılan kazı çalışmalarında kaç köpek ölüsü çıkartılmıştır? Çıkarılan köpeklerde küpe ve kısırlaştırma operasyonu var mıdır? sorularını yöneltti.
Soru önergesinin cevabı beş ay sonra İç İşleri bakanı Muammer Güler imzalı olarak Milletvekili Yüceer’e gönderildi. Bakanlık cevabında Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in 7/22840 Esas No.lu yazılı önergesi ile ilgili olarak yapılan incelemede;
Tekirdağ ili Çorlu ilçesi Marmaracık Belediyesi’nce belde sınırları içerisinde, 15/04/2013-17/04/2013 tarihleri arasında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde başıboş hayvanları yakalama, kısırlaştırma, aşılama, kayıt altına alma amacıyla işaretleme ve alındığı yere bırakma çalışmasının yapıldığı, çalışmaların Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış Denge Vet. Hizm. San.Tic. Ltd. Şti. tarafından gerçekleştirildiği, çalışma esnasında 70 adet sokak hayvanının sağlık kontrolü ve müdahalesinin yapıldığı ve hayvanların alındıkları yerlere kulaklarında bulunan mavi küpe ile geri bırakıldıkları, Marmaracık beldesinde son 1 yıl içerisinde 70 hayvanın sağlık kontrolü ve müdahalesinin gerçekleştirildiği, Marmaracık beldesinin köpekler için ölüm kampı olmadığı, aksine köpeklerin beldenin cadde ve sokaklarında yaşamlarını sürdürdükleri belirtildi.
Marmaracık beldesi Çataklım mevkiinde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan 18 köpek ölüsünde ileri derece bozulma ve petrifikasyonla karşılaşıldığı kaydedilen açıklamada, sağlıklı otopsi yapılmasının mümkün olmadığının veteriner hekimlerce belirlendiği ve köpeklerin uzun süre önce öldüğünün tespit edildiği, 20/04/2013 tarihinde mahallinde tutanak düzenlendiği, Hayvan severler tarafından yapılan müracaat sonrasında “Köpek ölülerinin bir kepçe aracılığıyla çıkartılıp başka yere gömüldüğü” iddiası üzerine Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma neticesinde olayla ilgisi bulunan sorumluların tespit edilemediği ve sahipsiz hayvanların öldürülmesinin ceza kanunlarına göre suç olarak tanımlanmaması nedeniyle “kovuşturmaya yer olmadığına” dair karar verildiği, denetim ve idari kararlar verilmek üzere dosyanın bir suretinin Çorlu Kaymakamlığı’na gönderildiği açıklandı.
Konuyla ilgili yaşanan olayın çok yanlış olduğunu ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yücerer, “ Hayvanların vahşi bir şekilde katledilmesi asla kabul edilemez. Son yıllarda sokak köpeklerine yönelik, çok sayıda vahşet haberine tanık olduk ve bunun bir örneğini de maalesef Marmaracık’ta yaşadık. Zorunlu olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi, yaşama karşı işlenmiş bir suçtur. Ve ne acı ki bu suç, işleyenlerin yanına kar kalıyor. Bunun tek bir nedeni var o da yasaların yetersizliğidir. Türkiye’de hayvan haklarına dair ayrı bir yasa olmadığı için hayvanları katledenler Kabahatler Kanunu’na tabi tutuluyor ve eylem ‘suç’ kapsamında yargılanmıyor. “Hayvan Hakları” ile ilgili yasaların yeniden düzenlenmeli ve hayvan hakları güvence altına alınmalıdır”dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.