ANADOLU’NUN TAPUSU TÜRKMEN VE YÖRÜKLERDEDİR

Anadolu’nun çeşitli kentlerinde örgütlenen 150 federasyon ve dernek başkanları ve yöneticilerinin katılımı ile Ankara’da düzenlenen Yörük-Türkmen Çalıştayı’nda birlik ve beraberlik rüzgarı estirildi.

Karakeçili Sosyal Yardımlaşma Kalkınma ve Kültür Dernek Başkanı Kadir Hasgül ve Karakeçili Yörük Beyi olarak tanınan Recep Aydemir ev sahipliği yaptığı Yörük ve Türkmenlerin buluşmasında bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Toros Dağları’na bakınız, eğer orada tek bir Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” sözlerinin vasiyet olarak benimsendiği vurgulandı.

Kara çadırda simgeleşen değerleri, yaşamın her alanında hayata geçirerek Anadolu’nun tapusunu elinde bulunduran Yörük ve Türkmenler çalıştayın sonunda aşağıdaki sonuç bildirisini kabul ettiler:

1. Konargöçer hayatın “somut olmayan kültürel miras” kapsamına alınması.

2.Yörük Türkmen Derneklerinin kamu yararına dernekler kapsamına alınması.
3. Kırsaldaki kadınların Yörük/Türkmen kültürü, kırsal hayat ve modern kent yaşamı vb. konularda kendilerini geliştirecek “üretici kadın okulları, kampları” veya ‘çiftçi kadın okulları’ oluşturmak. Dönemsel kamplar şeklinde konaklamalı eğitim, bilgilendirme modülleri oluşturmak. Örneğin, aile ekonomisi, tarım sanatları, yerel ürün değerlendirme, tarım, sosyal medya, kadın hakları, hukuk ve ticaret vb. gibi.

4. Kırsalda yaşayan ve çiftçiliğe yeni başlamış veya başlayacak olan gençlere “genç çiftçi desteği” şeklindeki uygulamanın geliştirilerek sürdürülmesi.

5. Gençlik ve gelecek algısı milli ve manevi değerlere bakışı ‘değerler ölçüsü ve gençlik’ algı, tanıtım, beklentiler üzerinde düzenlemeler yapılması.

6. Aile kavramı ve bütünlüğüne gençliğin bakışı ve demografi değişiyor mu? Araştırılmalı. Gençlik, aile kurma geleceğimizin ‘kırsal ve kentsel ayırımı’ yapılmalı.

7. Yayla hayvancılığı, Yörük/Türkmen yaşamı küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kültürel mirasını korumak ve geliştirmek.

8. Yayladaki küçükbaş hayvan yetiştiren üreticiler/işletmelerin envanterlerini çıkarmak, kayda almak, yayla, mera ve yaylak, güzlek ve kışlak alanlarını belirlemek, modern ve yerel ihtiyaçlarla donatımlarını sağlamak, ürün pazarlamalarını ve işlemelerini sağlayacak ortamlar-organizasyonlar oluşturmalı.

9.Eğitim kampları oluşturmak, yerel ürün üretimi ve belgelenmesini sağlamak.

10. Bölgesel konaklama çadırları temin edip altyapı imkânlarını geliştirmek.

11.Yörük/Türkmen Kültürü ve Kırsal Turizmi”ni geliştirmek; Yörük/Türkmen kültürünün (konaklama, kıyafet, yemek, lehçe vb.) yaşandığı yerlere içerisinde canlı hayat olan kırsal turizm planlaması yapmak.

12. Eğitim ailede başlar düşüncesinden hareketle, ev hanımı ve çalışan annelerin çocuklarını yetiştirmelerinde rehabilite edilmesi ve yasal düzenlemelerle hayatları kolaylaştırılmalı.

13. Yüz ve üzeri küçükbaş malı olan hayvan üreticilerinin sosyal güvenliğinin sağlanması ve hayvan üreticiliğinin bu kapsamda teşvik edilmesi.

14. Dünyayı bekleyen en büyük tehlike su sorunudur, ülkemizin de toprak, su ve doğa sorunları üzerine ciddi planlamalar yapılmalı.

15. Türkiye’de faaliyet gösteren birlik, federasyon, konfederasyon ve derneklerin her yıl düzenli bir şekilde toplanarak geleceğe dair planlamalar yapmalıdır.

16. Yörük/Türkmen camiası, Dernek, federasyon, Konfederasyon, birlik ve vakıfların aralarında birliğin sağlanmasının, Türk Milletinin birliğine katkı sağlaması yönünde önemli etkilerinin olacağı bilinciyle planlamalar yapmasının sağlanması. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.