Kuzey Kore'den Kıyamet Silahı testi; Hidrojen bombası nedir?

Kuzey Kore, dünyanın ilk hidrojen bombası sahibi ülke oldu. Hidrojen Bombası ilk kez ABD tarafından 1954 yılında test edilmişti. Daha sonra SSCB benzer bir deneyi 1961 yılında gerçekleştirmişi,

06 Ocak 2016 Çarşamba 09:08
Kuzey Kore'den Kıyamet Silahı testi; Hidrojen bombası nedir?






Kuzey Kore'den Kıyamet Silahı testi; Hidrojen bombası nedir?

Kuzey Kore hükümeti hidrojen bombası deneyiyle tüm dünyayı şaşkına çevirdi. Deney sonrası Kuzey Kore açıklarında 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kuzey Kore şimdiye kadar 4 kez nükleer silah denemesi yapmış, ilk kez hidrojen bazlı silahı test etti. Kuzey Kore bu silahla, resmi olarak hidrojen bombası test eden 3. bu silaha sahip olduğunu duyuran ilk ülke olarak kayıtlara girdi. Hidrojen Bombasının test edildiğiyle ilgili haber BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Kuzey Kore'nin 2006 yılından bu yana Punggye-ri'de üç yer altı nükleer deneme yaptığı düşünülüyor.

Kuzey Kore resmi televizyon kanalında denemeyi duyuran spiker, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin ilk hidrojen bombası denemesi 6 Ocak 2016'da saat 10.00'da başarıyla gerçekleştirilmiştir" dedi.

Nükleer merkezi yakınlarında 5.1 şiddetinde sarsıntı tespit edilmesinden sonra yaptığı açıklama yapan Kuzey Kore, "başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptıklarını" duyurdu. Kuzey Kore'nin 2006'dan bu yana üç yer altı nükleer deneme yaptığı düşünülüyor.

Kuzey Kore resmi televizyon kanalından yapılan açıklama, Punggye-ri adlı nükleer merkez yakınlarında 5.1 şiddetinde sarsıntı tespit edilmesinden saatler sonra geldi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Kuzey Kore'nin 2006 yılından bu yana Punggye-ri'de üç yer altı nükleer deneme yaptığı düşünülüyor.

Kuzey Kore resmi televizyon kanalında denemeyi duyuran spiker, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin ilk hidrojen bombası denemesi 6 Ocak 2016'da saat 10.00'da başarıyla gerçekleştirilmiştir" dedi.

Kuzey Kore, dördüncü nükleer denemesini yaptığını ifade ettiği yazılı açıklamasında ayrıca, "ABD'nin düşmanca politikalarına karşı kendisini korumak için nükleer programını güçlendirmeye devam edeceğini" belirtti.

Resmi haber ajansından duyurulan açıklamada Pyongyang'ın 'ABD'nin saldırgan tutumunu koruduğu sürece nükleer programından vazgeçmeyeceği' kaydedildi.

Kuzey Kore, 'sorumluluk sahibi bir nükleer devlet' gibi hareket edeceğini ve 'egemenliği ihlal edilmediği sürece nükleer silahlarını kullanmayacağını' söyledi.

HİDROJEN BOMBASI NEDİR?

İnsanoğlunun geliştirdiği en yıkıcı silahladan biridir. Öyle ki, ABD tarafından yapılan ilk tesk sonuçları bile, Japonya'da yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olan atom bombasından bin kat daha yıkıcı olduğu duyurulmuştu. Hidrojen bombası veya füzyon bombası, kontrolsüz termonükleer enerji sağlayabilen yıkıcı nükleer silah biliniyor.

Hidrojen bombasının yüksek boyutlardaki patlama gücü, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkimeden doğar. Bir başka deyişle, hidrojen bombasının patlaması bir çekirdek kaynaşması ya da birleşmesidir (füzyon). Oysa atom bombasınınki bir çekirdek bölünmesidir.

Atom bombasının aksine fisyon değil füzyon reaksiyonu esasına dayalıdır. Füzyon reaksiyonunu başlatmak için gerekli ateşleme, sıcaklık küçük bir atom bombasını patlatmak suretiyle sağlanır. Ancak reaksiyon çok kısa bir sürede olduğundan, bomba maddesi buharlaştığı için toplam maddenin yalnızca bir kısmı füzyona uğrar. Füzyona uğrayan madde bir uranyum kılıfı içine alınacak olursa, bu iki bakımdan yarar sağlar:

Uranyumun ağır bir metal olması ve buharlaşma sıcaklıklığının çok yüksek olması termonükleer enerjinin daha uzun sürmesini sağlar.
Füzyondan meydana gelen nötronlar uranyumun fisyonuna sebep olacağından patlamadan açığa çıkacak enerji daha da artmış olur.
Küçük atom bombalarına ihtiyaç duyan hidrojen bombalarına temiz, büyük atom bombalarına ihtiyaç duyanlara ise kirli bomba denir.

Termonükleer reaksiyonlar için gerekli ısının kimyasal patlayıcı maddeler ile sağlanması düşünülmüştür. Bu durumda deklanşör görevini gören atom bombasına gerek kalmayacak ve radyoaktivitesi de ortadan kalkmış olacaktır.

Termonükleer ürünlerden hiçbiri radyoaktif değildir. Sadece trityum zayıf bir radyoaktivite gösterir. O halde hidrojen bombasının radyoaktif etkisi yoktur, ancak bu bombayı ateşlemek için kullanılan atom bombasından gelen etki vardır. Oldukça küçük deklanşör atom bombaları kullanan hidrojen bombalarında bu etki azdır.
Son Güncelleme: 06.01.2016 09:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.