Amerikalı turistlere bırakın Vizeyi, pasaport bile sorulmadı

Türk vatandaşlarına Amerikan elçilik kapıları kapatılırken Ankara'nın çektiği Vize Resti, Kuşadası'nda havada kaldı. Amerikan vatandaşları pasaporta bile gerek kalmadan Landing Kartı ile giriş yaptı.

14 Ekim 2017 Cumartesi 21:25
Amerikalı turistlere bırakın Vizeyi, pasaport bile sorulmadı






Amerikalı turistlere bırakın Vizeyi, pasaport bile sorulmadı

Türkiye ile ABD arasında devam eden vize krizi sıcaklığını korurken, Kuşadası'na gelen Malta bandralı bir gemiden Amerikalı turistler, pasaport yerine Landing Kartı ile giriş yaptı. Kuşadası esnafı uygulamanın rutint bir süreç olduğunu iddia etsede, Amerikalı turistlerin alış-veriş yapmak için karaya pasaportsuz çıkması vatandaşların tepkisini çekti.

VİZE RESTİ LAFTA KALDI

Kuşadası esnafının üç beş dolarlık kârı uğruna, limanda adeta rezalet yaşandı. Türk vatandaşlarına konsolosluk kapılarını kapatan ABD'ye, herkes vize resti çekilmesini beklerken, Kuşadası'na yanaşan Azmara Journey isimli kurvaziyerdre yer alan Amerikalı turistler elini kolunu sallaya sallaya Türk topraklarına ayak bastı. Üstelik, pasaport yerine turiz şirketinin gemilerinde geçerli Landik Kartıyla..

GÜMRÜK KONTROLÜNDEN SORUNSUZ GEÇTİLER

Türkiye ile Amerika arasında yaşanan vize krizinin ardından gemiyle ilk turist kafilesi Türkiye'ye geldi. Gümrük işlemleri için limana yanaşan gemide bulunan Amerikalıların giriş yapıp yapamayacakları merak bekleniyordu.


Amerikalı bir kurvaziyer şirketine ait Malta bandralı Azamara Journey isimli gemi yolcu gemisi sabah saat 07.00'de Kuşadası Limanı'na yanaştı.

Akşam saat 18.00'de Kuşadası'ndan ayrılacak olan bin 200 yolcu kapasiteli yolcu gemisinde Akdeniz turuna çıkan Amerika ve Avusturalyalı turistler bulunuyor.


Akdeniz turu kapsamında Kuşadası Limanı'na yanaşan Azamara Journey, vize krizinden sonra Amerikalıları Türkiye'ye getiren ilk yolcu gemisi oldu. Limana yanaşan gemi gümrük işlemleri için bekletildi.

Gemilerin Amerikalı yolcularının vize krizi nedeniyle Türkiye'ye alınıp alınmayacakları merakla beklenirken, sabahtan itibaren gözler pasaport polisine çevrildi.

2006 YILINDA O GENELGE YAYINLANMIŞ

Kruvaziyer gemileriyle ülkeyi ziyarete gelen turistlere, 2006'da yayınlanan genelgeye göre, 'Kruvaziyer gemiler ile ülkeye gelen ve karaya çıkış kartı (landing kart) ile günübirlik giriş-çıkış yapan transit yolcular' kategorisinde işlem yapıldığı belirtildi. Türkiye'ye günübirlik ve kısa süreli giriş-çıkış yaptıkları için pasaport veya vize istenmeyen iki gemideki Amerikalı turistler, bu nedenle hiçbir engelle karşılaşmadı.


Pasaportla ülkeye gelen Amerikalılara vize sorgulaması yapılabileceğini belirten yetkililer, "Transit yolcular, ülkemize pasaportla değil, verilen kartla giriş yapıyor. Dolaysıyla milliyetler göz önünde bulundurulmuyor. Ancak kruvaziyerler veya Yunan adalarına çalışan gemilerle ülkemizde kalmak üzere veya pasaportla gelen Amerikalılar'dan vize soruluyor. Şu ana kadar böyle bir talep olmadı" bilgisi verdi.

Son Güncelleme: 14.10.2017 21:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.