Dolar 2.19'u aştı

FED'in tahvil alımı ve faiz artırımına yönelik beklentiler ışığında dolar Türk lirası karşısında yüzde 1 değer kazanarak, 2,19'u aştı

09 Eylül 2014 Salı 12:51
Dolar  2.19'u aştı






Dolar Türk Lirası karşısında bugün, 2.19'u aşarak, 28 Mart'tan bu yana en yükseği gördü. 

Dolar Endeksi'inin 84 puanı aşması ve bugün en yüksek 84.496 puanı görerek 84.5 sınırına kadar dayanması ile dolar, gelişen ülke para birimleri karşısında güçleniyor. Hafta başında özellikle Brezilya realinde başlayan düşüşten diğer gelişen ülke paraları da etkilenirken, Türk Lirası haftanın ilk iki gününde en fazla kayıp yaşayan ikinci ülke konumunda.

ABD'de tarım dışı istihdamın beklentinin oldukça altında kalmasıyla birlikte Fed'in faiz artırımına beklenenden önce başlayacağı endişesi bir nebze hafiflerken, yine de artırımın beklenenden daha yakın zamanda olacağı iddiaları sürüyor. Bu beklentiyle birlikte ABD'de gösterge tahvil faizleri yükseliyor. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) önümüzdeki hafta 16-17 Eylül tarihlerinde toplanacak.

Bugünkü raporunda, Fed'in tahvil alımı bittikten sonra en az 6 ay daha düşük faizlerin sürdürüleceği ifadesini taşıyan "uzun bir süre daha" sözünü 17 Eylül'deki toplantıda kaldırabileceğine yönelik spekülasyonların arttığını belirten, Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen, "Toplantı sonrasında yollanan FOMC metninde yer alan bu cümlenin kaldırılabileceği yönündeki görüş değişikliği ile faizler artarken dolar da güçlenmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Dolar TL karşısında bugün yüzde 1 güçlenerek, saat 11:35 itibarıyla 2.1911 liradan işlem görüyor. Türkiye'de iki yıl vadeli gösterge tahvilin faizi ise 11 baz puan artışla yüzde 9.01 seviyesinde. Dolar euro karşısında ise aynı dakikalarda dünkü kapanışa göre yüzde 0.5 prim yaparken euro/dolar paritesi böylece 1.2872'ye geriledi. 

Haftanın ilk iki gününe baktığımızda gelişen ülke para birimleri arasında en sert düşüşü yüzde 1.74 kayıp ile Güney Kore randı yaşıyor. TL yüzde 1.49 kayıpla randı takip ederken, Macaristan forinti yüzde 1.37, Brezilya reali yüzde 1.13, Güney Kore wonu yüzde 0.71 ve Hindistan rupisi ise yüzde 0.23 aşağıda seyrediyor.

San Francisco Fed'den yayımlanan bir araştırma raporunda, düşük volatilitenin yatırımcıların Fed'in faiz oranlarını ne kadar çabuk yükselteceğini tahmin edemediklerine işaret ettiği belirtildi ve piyasada bu yönde bir belirsizlik olduğu vurgulandı.

Son Güncelleme: 09.09.2014 13:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.