Erdoğan: Türkiye’nin enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor

Slovakya'da resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska ile birlikte Türkiye-Slovakya İş Forumu'na katıldı.

31 Mart 2015 Salı 21:11
Erdoğan: Türkiye’nin enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor






Erdoğan: Türkiye’nin enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor

 İhsan EKİCİ – BRATİSLAVA / SLOVAKYA / Slovakya'da resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska ile birlikte Türkiye-Slovakya İş Forumu'na katıldı. Forumda bir konuşma yapan Erdoğan, “Türkiye’nin enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor. Bunları çeşitlendirmekte bir zorunluluğumuz var” dedi.

Slovakya Cumhurbaşkanı Kiska ile Türkiye-Slovakya İş Forumu'na katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk iş adamlarının Slovakya'daki toplam yatırım miktarı 31 milyon dolar düzeyinde. Türkiye'de Slovak girişimcilerin yatırım miktarı ise 14 milyon dolar seviyesinde. Bu rakamları en kısa zamanda ilişkilerimizin derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır seviyelere yükseltmemiz gerekiyor” dedi.

Slovakya Cumhurbaşkanı Kiska’nın onuruna verdiği resmî öğle yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Türkiye-Slovakya İş Forumu'na katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, forumu düzenleyerek, Türk ve Slovak iş adamlarının bir araya getirilmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya'yı 2013 yılında başbakan olarak ziyaret ettiğini hatırlatarak, bu defa cumhurbaşkanı sıfatıyla ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu söyledi. Ülkeler arasındaki tarihi bağların ve karşılıklı iş birliği iradesi sayesinde ilişkilerin, her geçen gün geliştiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra siyasetten ekonomiye, savunmadan enerjiye, bilim ve teknolojiden çevreye uzanan geniş bir yelpazede verimli çalışmalar yürüteceklerine inandıklarını belirtti.

“EKONOMİK VE TİCARİ ALANDAKİ İŞ BİRLİKLERİNE ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik ve ticari alandaki iş birliklerine özel önem verdiklerine işaret ederek, iş forumuyla bu yıl Bratislava'da düzenlemeyi planladıkları karma ekonomik komisyon toplantısını atılacak somut adımların belirlenmesi açısından önemli gördüğünü söyledi.

2000 yılında 75 milyon dolar olan ticaret hacminin, 2014'te 1,4 milyar dolara ulaştığını ancak bu rakamı yeterli bulmadıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya'ya 2013 yılında gerçekleştirdiği ziyarette, ticaret hacmini en kısa zamanda 5 milyar dolara çıkarma iradesini ifade ettiklerini, bu doğrultuda daha fazla çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik iş birliğini sadece ticarete değil yatırımlara da dayandırmak gerektiğini, aynı şekilde yatırım ilişkilerinin de arzu edilen seviyede olmadığını bildirerek, "Ülkelerimiz arasında karşılıklı yatırımlara ilişkin tablo Türk işadamlarının Slovakya'daki toplam yatırım miktarının 31 milyon dolar düzeyinde olduğunu gösteriyor. Türkiye'de Slovak girişimcilerin yatırım miktarı ise 14 milyon dolar seviyesinde. Bu rakamları en kısa zamanda ilişkilerimizin derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır seviyelere yükseltmemiz gerekiyor" dedi.

“SLOVAKYA YATIRIMCILAR İÇİN BİR ÇEKİM MERKEZİ”

Avrupa'nın kalbinde yer alan, batı ve doğu pazarlarına yakın konumdaki Slovakya'nın yatırım ve ticaret potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya'nın yetişmiş iş gücü, doğal kaynakları, istikrarlı yapısı ve sunduğu cazip imkanlarla otomotiv sektörü başta olmak uluslararası yatırımcılar için çekim merkezi haline geldiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel mali krize ve Avrupa'daki ekonomik durgunluğa rağmen 2014 yılında Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde büyüme sağlanmış olmasının da bunu teyit ettiğini belirterek, Türk şirketlerini, iş adamlarını Slovakya'ya daha fazla yatırım yapmaya davet etti.

Türkiye'nin de ekonomide geçen 12 yılda büyük ilerlemeler kaydettiğini, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika pazarları arasında merkezi bir konuma sahip olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin genç ve nitelikli iş gücü, istikrarla büyüyen ekonomisi, rekabetçi özel sektörü ve gelişen altyapısıyla yükselen bir güç olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2014 yılında 158 milyar dolar civarında olan ihracatımızın yüzde 95'i sanayi ürünlerinden oluşuyor. Tarımsal üretimde Avrupa'da birinci sıradayız. Türkiye 2002 yılında 230 milyar dolarlık bir milli gelire sahipken 2014 sonu itibarıyla bu rakam 840 milyar dolara çıktı. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Artık Türkiye, 2, 3, 4 trilyon dolar, bunları konuşmak durumunda değil, uygulamak, başarmak, gerçekleştirmek durumunda. Tabii ki bunu siz değerli girişimcilerimizle beraber gerçekleştireceğiz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü olan 2023 yılında hedefimiz 2 trilyon dolar milli gelire ulaşmaktır" diye konuştu.

Bu tablonun uluslararası yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de son 12 yılda 130 milyar dolar altyapı yatırımı yaptıklarını, altyapı yatırımlarında çok ciddi anlamda akıl, bilgi, tecrübeyle büyük ölçüde kamu-özel sektör işbirliği içinde gerçekleştirildiğini aktardı.

TÜRKİYE’NİN YAPTIĞI YATIRIMLAR

Son 12 yılda Türkiye’de, 17 bin 590 kilometre bölünmüş yol yaptıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmıştı. Ama 12 yılda 17 bin 590 kilometre, bu bir farkı ortaya koyuyor. 79 senede 26 havalimanı yapılmıştı Türkiye'de, biz buna 27 havalimanı ilave ettik. Şu anda geldiğimiz nokta havalimanlarımızın inşası devam ediyor. Ankara, İstanbul ve Konya arasında hizmet veren yüksek hızlı tren hatlarını hayata geçirdik. Şu anda diğer illerimizde de bunu yaygınlaştırıyoruz. İstanbul'un iki yakasını denizin altından birbirine bağlayan mega proje Marmaray'ı tamamladık, hizmete aldık. İstanbul Boğazı'nın altından tekerlekli araçların geçişini sağlayacak Avrasya Tüneli'nin inşası da sürüyor. Hem tekerlekli hem de raylı sisteme yönelik yeni bir projenin de hazırlıklarına başladık, yine denizin altında. Asya va Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan 3. köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatımız hızla devam ediyor. İstanbul'un kuzeyinde inşa etmeyi planladığımız ve yılda 150 milyon yolcu kapasiteyle dünyanın en büyükleri arasında yer alacak olan havalimanımızın inşaat çalışmaları devam ediyor. Ülkemiz şirketlerince inşa edilmekte olan maliyeti 22 milyar 152 milyon avroyu bulacak altı pistli havalimanının ilk etabını 2017 yılında açmayı planlıyoruz" dedi.

İstanbul ve İzmir arasındaki mesafeyi kısaltacak otoyolun inşaatının devam ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projelerin devletle iş adamları arasında tesis ettikleri güven ortamında gerçekleştiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişimcilere verilen her desteğin ülkeye ve millete fazlasıyla döneceğine inandığını belirterek, hükümete ve ilgili kurumlara bunun için mümkün olan en fazla kaynağı tahsis etmelerini tavsiye ettiğini vurguladı.

“SLOVAKYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK PROJELERE TÜRK İŞ ADAMLARININ CİDDİ KATKILARI OLABİLİR”

Slovakya ile Türkiye arasında özellikle inşaat sektöründe ciddi fırsatlar olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Slovakya'da gerçekleştirilmesi tasarlanan büyük otoyol ve konut projelerinde iş adamlarımızın çok ciddi katkıları olabileceğini belirtmek isterim. 12 yıl içerisinde konut olarak sadece devlete bağlı olan TOKİ'nin inşa edip teslim ettiği konut sayısı 650 bindir. Özel sektörün yaptıklarıyla bunları birleştirirsek bu rakam 1 milyonu aşıyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki müteahhitlik firmalarının bugüne kadar yüzün üzerinde ülkede 300 milyar dolar değerinde 7 bin 683 proje gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 42 Türk firmasının bulunduğunu, Çin'den sonra ikinci sırada olunduğunu söyledi.

Türk firmalarının Slovakya'daki altyapı projelerini üstlenecek ve başarıyla bitirecek kapasiteye sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 42 Türk firmasının bulunduğunu ve Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını, Türk firmalarının Slovakya'daki alt yapı projelerini üstlenecek ve bunları başarıyla bitirecek kapasiteye sahip olduğundan kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Slovak işadamlarının, sektörel bazda birbirleriyle bütünleşmek, daha çok tanışıp, kaynaşmak suretiyle karşılıklı yatırımlar yapabileceklerini kaydederek, üçüncü ülkelerde de bu yatırımların yapılmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

ENERJİ BORU HATTI PROJELERİ

Enerjinin, Türkiye ekonomisinin içinden geçtiği büyüme ve sanayileşme sürecinin en önemli konularından olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz tedarikçi ülke değiliz, transit, taşıyıcı, bunun yanında bir de tüketici ülkeyiz. Fakat bu noktada çok çok önemli bir merkezde yer alıyoruz. Bu bakımdan Türkiye'nin önemi stratejik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bu noktada zengin doğal kaynaklara sahip bir ülke olmadığını, petrol ve doğalgazının oldukça sınırlı olduğunu, buna karşılık ekonominin büyümesine paralel enerji ihtiyacının da sürekli arttığını söyledi.

Bu çerçevede, Hazar Havzası, Ortadoğu, Rusya gibi zengin kaynaklardan hem Türkiye'ye hem de Türkiye üzerinden Avrupa'ya enerji tedarikine yönelik boru hattı projeleri üzerinde önemle durduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir taraftan da bunları çeşitlendirmeye mecbur olduklarını, Türkiye'nin şu anda tedarikçi ülkeler, Rusya, Azerbaycan ve İran'dan doğalgaz alarak ihtiyacını karşıladığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bununla kalmadığını, hidroelektrik santraller, termik santraller, rüzgar, güneş enerjisine yönelik çeşitlendirmelerle de yenilenebilir enerji konusunda ciddi adımlar atıldığını kaydetti. Göreve geldiğinde yüzde 54 olan doğalgaz tüketimini yüzde 46'ya indirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun daha düşürülmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enerji kaynaklarından elde edilen imkanların ihtilaf ve yıkım değil, yıkım değil, barış ve refah kaynağı haline dönüşmesi için her türlü çabayı harcıyoruz. İçinde yer aldığımız ve alacak olduğumuz tüm projelerde bu hususu öncelikle gözetiyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN NÜKLEER ENERJİ ÇALIŞMALARI

Türkiye'nin artan enerji ihtiyacı karşısında, bir yandan petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına hız verirken, diğer yandan da alternatif kaynakları harekete geçirdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hidroelektrik ve kömür kaynaklarını daha verimli değerlendirmek için bu yöndeki projeleri hızlandırdıklarını, nükleer enerji konusunda da adımların atıldığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan nükleer enerji ile ilgili olarak da, "Nükleer enerji noktasında, ülkemizin, birisi güneyde birisi kuzeyde olmak üzere şu anda yürümekte olan iki önemli çalışması söz konusu. Bunun devreye girmesi bizim için belki 7-8 yılı bulacak. Biliyorum ki siz şu anda böyle bir nükleer enerjiye sahipsiniz. Bizimki ülkenin büyüklüğü sebebiyle şu anda sadece güney ve kuzeydeki ikisinin toplamı yaklaşık 9 bin 500 megavat gücünde nükleer enerji olacak, sadece bunlar. Belki ardından üçüncü bir nükleer enerjinin de adımını atacağız. Çünkü Türkiye'nin enerji ihtiyacı her geçen gün arttığı gibi bunları çeşitlendirmekte de bir sorumluluğumuz var. Doğal zenginliklerimizi bozmadan, kirletmeden, tahrip etmeden elimizdeki imkânları en iyi şekilde değerlendirmek kararındayız" dedi.

Slovakya'daki tepelerde rüzgar enerjisi santrallerini gördüğünü, buradan ciddi bir enerji temin edildiğini tahmin ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de de son yıllarda bu konuda ciddi gelişmeler bulunduğunu, ciddi adımlar atıldığını kaydetti. Bu başarının sağlanması halinde doğalgaz ihtiyacının azalacağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz 2023 yılına kadar, nükleer kaynakların elektrik üretimindeki payını yüzde 20'ye çıkarmaktır. Bu süreçte nükleer enerjiyi güvenli ve etkin şekilde kullanan, elektrik enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü nükleer enerjiden sağlayan Slovakya'nın deneyimlerinden de faydalanmak isteriz. Karşılıklı teknoloji transferi ve ortak araştırma, geliştirme çalışmalarıyla enerji, otomotiv, tarım, savunma sanayi gibi alanlarda yakın iş birliği yapabileceğimize inanıyorum. Yine ülkelerimizin, Avrupa'nın enerji güvenliğine ilişkin alternatif doğalgaz boru hattı projelerinde, bunların inşasında ortak çalışmalar yürütebilmeleri mümkün gözüküyor" dedi.

“KAPIMIZ SLOVAK DOSTLARIMIZA HER ZAMAN AÇIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2010'da Türkiye'nin, Slovak turistlerin uçakla seyahat ettikleri ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını öğrenmekten memnuniyet duyduğunu, Türkiye'yi geçen yıl 137 bin Slovak turistin ziyaret ettiğini belirterek, "Demek ki Slovakya Avrupa Birliği ile şöyle bir anlaşsa, bize vizeleri kaldırmış olsalar, bizim kaldırdığımız gibi Türkler de o zaman Slovakya'ya çok daha fazlasıyla gelecektir. Tabii vizeler engel teşkil ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Latin Amerika'dan bakıyorum Schengen vizesi kullanılabiliyor. Türkiye müzakereci bir ülke olduğu halde hala bize bu engel devam ediyor. Fakat zannediyorum artık şöyle herhalde bir yıl içinde falan bu işler de yoluna girecektir. Avrupa Birliği Bakanımız da bunu da yakından takip ediyor. Herhalde sonuçlandıracaklardır. Değerli dostumun ifade ettiği gibi 'gerçekten halkınız çok misafirperver' dedi. Ben de mutlu oldum. Yine söylüyorum. Kapımız ve kalbimiz Slovak halkına tüm dünya insanlarına her zaman açıktır" diye konuştu

Bilhassa yeni fasılların açılması konusunda Avrupa Birliği'nde kendilerine daha adil davranılmasını arzu ettiklerine belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda Slovak dostlarından bugüne kadar devamlı destek aldıklarını, bu desteğin daha da artmasını özellikle beklediklerini söyledi. Türkiye'nin, 1 Aralık 2014 itibarıyla G-20 dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem başkanlığı sırasında G-20'nin küresel ekonomiyi ilgilendiren konuların ele alındığı temel platform olma özelliğini daha da kuvvetlendirmek arzusunda olduklarını vurguladı.

TÜRKİYE’NİN G-20 DÖNEM BAŞKANLIĞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 dönem başkanlıklarının ana hedefini kapsayıcı ve sağlam büyüme için ortak eylem şeklinde belirlediklerini dile getirdi. Buna ilaveten G-20'ye güçlü bir düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkeler perspektifi getirmeyi amaçladıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca KOBİ'lerin küresel ekonomik sisteme daha iyi entegre edilmesine dönük çalışmalar gerçekleştirmeyi de hedeflediklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dönem başkanlığı önceliklerinin G-20 verileri tarafından da benimsendiğini memnuniyetle gördüklerini ifade ederek, "2015 yılında küresel gündemin en önemli konularından birisi kalkınma olacaktır. Eylül ayında Birleşmiş Milletler‘in 2015 sonrası kalkınma gündeminin kabul edilmesi bekleniyor. Böylesine önemli bir konuda G-20'nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek, küresel kalkınma gündemine katkı sağlaması gerekiyor. OECD ülkeleri içerisinde ekonomik büyümesini sürdürürken aynı zamanda eşitsizlikleri de giderebilen iki ülkeden biri Türkiye'dir. 12 yıl önce dünyada donör ülkeler arasında bizim yaptığımız yardım 45 milyon dolardı. 2014 sonunda yaptığımız yardım 4,5 milyar dolara çıktı. Biz dünyada Amerika, İngiltere, Türkiye, ilk üç. Buraya geldik" dedi.

“BÜYÜME, TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİNİ KAPSAMALIDIR”

Büyümenin, toplumun bütün kesimlerini kapsamasına ve sürdürülebilir olmasına büyük önem verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Veriler sözlerin yerine getirilmesinin ve güvenin tesis edilmesinin iş dünyası bakımından ne kadar önemli olduğunu en iyi sizler biliyorsunuz. G20'nin taahhütlerini uygulaması, küresel plandaki itibarını kuvvetlendirmesi bakımından şarttır. Bu anlayışla G20'nin tüm taahhütlerinin etkin biçimde uygulanması için izleme mekanizmaları oluşturmayı hedefliyoruz. Küresel ölçekteki altyapı yatırımları açığının kapatılması için de ortak bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bazı hesaplamalara göre önümüzdeki 15 yıl içerisinde küresel ölçekte 70 trilyon dolarlık bir yatırıma ihtiyaç var" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 ülkelerinin ulusal büyüme hedeflerini destekleyecek kapsamlı yatırım stratejileri hazırlamalarına yönelik çalışmaları dönem başkanlıklarında sonuçlandırmayı amaçladıklarını bildirdi.

Ticaret ve enerji gibi konuların G20 Dönem Başkanlığı gündeminin önemli başlıkları arasında yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özellikle Afrika'da ciddi bir sorun halini alan enerjiye erişim konusuna da bu kapsamda eğilmeyi düşünüyoruz" dedi.

İŞ ADAMLARININ İLİŞKİLERDEKİ ROLÜ

Slovakya Cumhurbaşkanı Kiska'ya iki ülkenin iş adamlarının önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum, Türkiye ve Slovakya gerek kendi aralarında gerekse bölgesel ve küresel düzeyde etkin bir iş birliği yapma konusunda her türlü imkana ve iradeye sahip iki ülkedir. Biz iş adamlarımızı bu doğrultuda teşvik etmeyi, desteklemeyi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Zaten bizim liderler olarak yapacağımız iş nedir? İş adamlarımız önündeki varsa ki var, bu engelleri kaldırmak ve onlara da ‘buyurun yolunuza hızla devam edin’ demek. Birçok konularda, tabii aramızda bürokratlar da var kusura bakmasınlar, bürokratik oligarşi ögesi var. Siyasetçinin önünü keser. Bu defa tabii, iş adamı, girişimci rahatlıkla yürüyemez. Adımlarını atamaz. Bu adımların atılmasını sağlamamız gerekiyor. Slovak dostlarımız da aynı şekilde inanıyorum ki bunu sürdürecektir. Böylece iş adamlarımız çok daha farklı bir şekilde hızla heyecanla bu yolculuklarına devam edeceklerdir. Her iki tarafa da bu çok şeyler kazandıracaktır ve bu iş birliği, kaybedeni olmayacak bir iş birliği. Önümüzdeki potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmeliyiz diye düşünüyorum. Bu İş Forumu'nun iş çevrelerimiz arasındaki iş birliğinin gelişmesine ve ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ileri taşınmasına katkıda bulunacağını ümit ediyorum" dedi.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.