Hazır dönerde bakteri riski, çocukların sağlığını tehdit ediyor

Ucuz dönerlere dikkat! Özellikle çocukların hayatında ciddi risklere yol açabilecek baktireler paket dönerlerde daha fazla üreme imkanı buluyor. Marketlerde satılan paket dönerlerin pişirildikten sonra buz dolabı ya da derin dondurucuda bekletilmesi bakteri üretmesini engellemediği gibi artırıyor...

07 Kasım 2016 Pazartesi 16:19
Hazır dönerde bakteri riski, çocukların sağlığını tehdit ediyor






Hazır dönerlerde bakteri riski, çocukların sağlığını tehdit ediyor

Anneler Babalar dikkat, çocuklarınızın yediği hazır dönerler büyük risk taşıyor, sık sık 'Gıda zehirlenmesi' haberlerine konu olan hazır dönerlerdeki parazit tehlikesi çocuklarınızın sağlığını tehlikeye atıyor... Özellikle paketlenerek marketlerde satılan hazır dönerlerde bakteri üretiminin önüne geçilemiyor.. Hazır dönerde kar yüksek olunca, tüketiciye yönelik riskler de artıyor.

Uzmanlar hazır döner konusunda uyarıyor. Türkiye'de çok sayıda hazır döner üreticisi şirketin yeterli denetimden geçmediğini belirten uzmanlar, piyasada binlerce dönercinin bakteri üreten hazır paketleri kullandığını ve sağlık açısından büyük risk taşıdığını söyledi.

SAKLAMA KOŞULLARI UYGUN DEĞİL

Hazır dönerin üretim aşamasından tüketime kadar geçen sürenin denetimden uzak olduğunu belirten uzmanlar "Üretim zincirinin en önemli bölümü olan depolama ve taşıma konusu ilgili kurumların denetiminde gözden kaçıyor. Tüketim aşamasında kör nokta olarak duruyor. Çoğu döner üreticisi şirket bu konunun önemini bilmesine rağmen tedarikçilerine ek yatırım masrafı çıkarmamak için göz yumuyor" değerlendirmesinde bulundu.

DÖNER ENDÜSTRİSİ GELENEKSEL DÖNER TADINI BOZDU

Avrupa ülkelerinde çok sayıda dönercinin sağlıksız koşullarda hizmet verdiği için kapatıldığını belirten uzmanlar Türkiye'de özellikle büyük kentlerde denetimden uzak büfelerin çoğaldığına dikkat çekerek şu görüşlere yer verdi:
"Yüksek kar marjı döner endüstrisinin ortaya çıkmasını sağladı. Döner üreten çoğu şirketin kullandığı etin menşei tam olarak bilinmiyor. Yoğun olarak ithal et kullanan üreticiler "Helal Kesim" logosuyla hem tüketiciyi hem de bakanlığı kandırdığı denetimlerde defalarca ortaya çıkmış bir gerçek.
Özellikle tavuk dönerdeki sağlık riski sık sık karşımıza zehirlenme vakıalarıyla ortaya çıkıyor. Geleneksel Türk dönerinin tadını bozan endüstriyel üretimin daha sıkı denetimden geçirilmesi gerekiyor. Merdiven altı döner üretimi yapan küçük işletmeler ise hem vergi kaçırıyor hem de kaçak yollarla tedarik edilmiş, çoğunlukla sakatattan yapılan kıyma ile döner üreterek halkın sağlığıyla oynuyor."

BAKTERİLER CİRİT ATIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde yetkilileri bile dehşete düşüren katkı maddelerine rastlanıyor. Koyun, inek memesinden, tavuk gagasına kadar pek çok maddenin rastlandığı ucuz dönerlere katılan ara maddelerin üretici satıcı şirketler içerisinde "Takoz" olarak adlandırıldığını belirten uzmanlar "Çoğunlukla ucuz dönerlerin içerisindeki maddeler hayvansal yem ya da atık olarak değerlendirilmesi gerekirken, tüketiciye et olarak satılıyor" görüşüne yer verdi.

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı tarafından desteklenen ve Kamil Bostan, Funda Yılmaz, Karlo Muratoğlu ile Ali Aydın tarafından yapılan bir araştırma da, piyasadaki dönerlerdeki yüksek riski gözler önüne serdi. Sadece İstanbul'dan 20 ayrı satış noktasından toplanan dönerler üzerinde yapılan labratuvar testlerinde tüketime hazır ürünlerdeki değişimi gözler önüne serdi.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice ise yaptığı açıklamada ilginç tespitlerde bulundu. Yenice "Döner tezgahında aynı gün tüketilmeyen dönerler, bir sonraki gün satılmak üzere buz dolabına kaldırılarak bekletilip tekrar ısıtılarak satılıyor, Piştikten sonra buzdolabına giren et yeniden pişirildiğinde sayısız bakteri oluşur. Bunu defalarca kez yaptığınızda, o eti yiyen insan aslında bomba yiyor" diye konuştu.

 
Son Güncelleme: 08.11.2016 14:39
Anahtar Kelimeler:
Hazır Döner
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.