Rusya krizi okul sütünü vurdu; Okul sütünde risk büyük

Okul sütü ihalesinin kazananı Aynes iflas ertelemeye başvurdu. Başkan Nevzat Serin, "Rusya krizi ve süt fiyatları nakdimizi tüketti. Bankalar da krediyi döndürmeyince tedbir aldık" dedi.

03 Şubat 2016 Çarşamba 11:55
Rusya krizi okul sütünü vurdu; Okul sütünde risk büyük






Rusya krizi okul sütünü vurdu; Okul sütünde risk büyük

Okul sütü ihalesinin kazananı Aynes iflas ertelemeye başvurdu. Başkan Nevzat Serin, "Rusya krizi ve süt fiyatları nakdimizi tüketti. Bankalar da krediyi döndürmeyince tedbir aldık" dedi.

Türkiye'nin ilk 500 firması arasında yer alan, okul sütü ihalesinin de kazananı Aynes Gıda, Rusya krizi, sınır kapılarındaki ambargolar ve süt fiyatlarında beklenen artış olmayınca zora girdi. Bankaların vadesi gelmeyen borçları da talep etmesi üzerine çıkmaza giren ve iflas ertelemeye başvuran Aynes Gıda şu anda borç yapılandırmalarıyla uğraşıyor. Aynes Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin konuyla ilgili şunları söyledi: "Rusya krizi nedeniyle alternatif bir pazar bulmak için zaman kaybettik. Bunun yanında sınır kapılarında ülke olarak yaşadığımız ambargo nedeniyle malımız bozuldu. Süt sektöründeki sıkıntılardan dolayı olması gerekenin üzerinde ürün depolamak zorunda kaldık. Dolayısıyla elimizdeki nakdi kullandık. İflas erteleme hamlesini yapmasaydık tıkanacaktık. Tedbirle en azından banka ödemelerini durdurduk. Mevcut nakdimizi üretim ve tedarikçilerimiz için kullanacağız" diye konuştu.

SÜTTE SORUN OLMAYACAK

Okul sütü projesinde herhangi bir aksama olmayacağına dikkat çeken Serin, mal almaya ve üretime devam edeceklerini söyledi. Şu anda birkaç firmanın satın alma ve ortaklık için kendileriyle görüştüklerini dile getiren Serin, "Hafta sonu da dahil olmak üzere çalışıyoruz. Kimseye borcumuz kalmayacak. Şu anda karşılıksız ne bir çekimiz ne de günü geçmiş bir borcumuz var. Yeni pazarlar bulup malımızı bu pazarlara göndermeye başladık. Bütün sıkıntıları aşıyoruz. 20 bin müstahsile çalışıyoruz. Bin 200 çalışanımızla yolumuza devam ediyoruz" dedi.

İLK SÜT İHRACATÇISI

Acıpayam İlçesi'nde yem ve süt ürünleri üretiminin yanı sıra meyve suyu üretimine de başlayan Aynes Gıda, mali sorunlar yüzünden Acıpayam Asliye Hukuk Mahkemesi'ne iflas erteleme talebiyle dava açtı. Mahkeme 27 Ocak'ta verdiği kararla icra takiplerini, ihtiyati haciz ve tedbirleri durdurdu. Aynes Gıda, Türkiye'den AB'ye ve Rusya'ya ilk süt ihracatını gerçekleştirmişti.

KUPON ÖDEMESİNİ YAPAMADI

Aynes, dün yapması gereken kupon ödemesini de gerçekleştiremedi. Nevzat Serin, "Nakdimizi üretim ve tedarikçilerimize kullanacağız. Finans piyasaları ile ilgili ödemelerimizi yapılandırıp vadeye yayacağız" dedi.

JCR KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

KAP'a yapılan açıklamada da Aynes Gıda'nın Rusya, Irak ve Suriye'de iyi bir pazara sahip olduğu ancak Türkiye'nin bu ülkelerle yaşadığı sorunlar ve iptal edilen ihaleler nedeniyle mali yönden sıkıntılı sürece girdiği belirtildi. İflas erteleme başvurusunun ardından JCR Eurasia Rating, şirketin uzun vadeli ulusal ve uluslararası görünümünü ve notunu düşürdü.
Son Güncelleme: 03.02.2016 11:57
Anahtar Kelimeler:
Rusya KriziOkul Sütü
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.