Türk uçak sanayinde büyük gün

Türkiye, dünyanın en iyi savaş uçaklarından biri olarak gösterilen F-35'ler için ürettiği gövdeyi teslim ediyor.

09 Aralık 2013 Pazartesi 01:53
Türk uçak sanayinde büyük gün






 

Türkiye, dünyanın en iyi savaş uçaklarından biri olarak gösterilen F-35'ler için ürettiği gövdeyi teslim ediyor. TUSAŞ ortak yapım taarruz uçağının, orta gövde bölümü tamamlandı. 11 Aralık’ta teslimatı yapılacak uçağın en karmaşık bölümü olan gövdesinin seri üretimine bundan sonra da devam edilecek.

ORTAK YAPIMDA KRİTİK ÜRÜN
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülke tarafından ortak üretilecek uçaktan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kaç adet satın alınacağı henüz netleşmedi. Havacılık sanayiinde üretim aşamasında başarılı çalışmalar yapan Türkiye, çarşamba günü yeni bir başarıya daha imza atacak. Ortak yapım olarak üretilen JSF/F-35 taaruz uçağının ‘orta gövde’ bölümünün teslimatı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), tarafından yapılacak. Müşterek taarruz uçağının ‘ilk orta gövde’ bölümü, 11 Aralık’ta, Kazan’da, Northrop Grumman (ABD) ve Lockheed Martin (ABD) firmalarına teslim edilecek. Uçağın en karmaşık yapısal yeri olan, orta gövde bölümünün seri üretimine bundan sonra da devam edilecek. KAYNAK:AKŞAM

F-35 UÇAĞININ ÖZELLİKLERİ

JSF/F-35 müşterek taaruz uçağını, tek pilotla kullanılıyor ve uçağın tek moturu bulunuyor. Beşinci nesil olarak adlandırılan uçak, hava ve yer taaruzu, keşif, taktik, savunma gibi çok maksatlı görevleri düşük görünürlük özelliğiyle gerçekleştirebilen bir avcı ve savaş uçağı olarak dikkat çekiyor. Ayrıca uçağın, konvansiyonel (yatay) iniş ve kalkış yapabilen (CTOL), kısa kalkış özelliği bulunan, dikine iniş yapabilen (STOVL) bir yapısı da var.  Uçak gemisine inebilen özelliğiyle üç versiyonlu üretimi gerçekleşebiliyor. Uçağın üretim programında Türkiye’nin yanı sıra, ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka da bulunuyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.