Cezaevi önünde hasta mahkumlarla ilgili basın açıklaması

Behçet DALMAZ/HAKKARİ, () - İNSAN Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi üyeleri, Türkiye'nin çeşitli cezaevlerinde olan hasta tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumlarına dikkat çekmek için Hakkari Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu'nun önünde...

08 Mayıs 2015 Cuma 13:29
Cezaevi önünde hasta mahkumlarla ilgili basın açıklaması






Behçet DALMAZ/HAKKARİ, () - İNSAN Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi üyeleri, Türkiye'nin çeşitli cezaevlerinde olan hasta tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumlarına dikkat çekmek için Hakkari Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu'nun önünde basın açıklaması yaptı. Şube Başkanı İsmail Akbulut, son bir yıl içerisinde 40'a yakın hasta mahkumun cezaevinde yaşamını yitirdiğini söyledi.
İHD üyelerinin önlük giyerek katıldığı basın açıklamasında basın metnini okuyan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, son bir yılda cezaevlerinde 40'a yakın hasta mahkumun yaşamını yitirdiğini söyledi. İHD'ye yapılan başvurulara göre, halen cezaevlerinde, 242’si ağır olmak üzere toplam 653 hastanın tahliye edilerek tedavi olmayı beklediğini söyleyen Akbulut, şunları söyledi:
"Bu durum karşısında defalarca yaptığımız basın açıklamaları, eylemler ve yetkililer ile yaptığımız görüşmeler sonuçsuz kalmıştır. Hasta mahkumlar, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve cezaevi idareleri ile cezaevi güvenlik birimlerinin bilinçli bürokratik işlemleri sonucu tedavi edilmeyerek ölüme terk edilmektedir. Bu bürokrasi işkencesine Adli Tıp Kurumu ve infaz savcılıkları da ortak olmuştur. Cumhuriyet savcıları, polisin hazırladığı keyfi raporlar doğrultusunda siyasi hasta mahkumların tahliyelerini engellemektedir. Bu keyfi tutumlar ve polisin sanki savcıların amiri gibi rapor hazırlamaları hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Bu keyfi tutumları önlemek bakımından ya savcıların takdir yetkisi kaldırılmalı ya da 5275 sayılı Yasanın 16/6 bendinde yer alan 'toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı' cümlesinin yasa metninden çıkarılması gerekir."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.