Okulların geç açılması kararı, turizmciyi umutlandırdı

Doğuş Esat BERME - Nilüfer DEMİR - Osman URAS- Latif SANSÜR/MARMARİS, Bodrum (Muğla), KUŞADASI (Aydın) - TURİZMCİLERİN girişimleri ile 14 Eylül'de açılması planlanan okulların 28 Eylül'de açılmasına karar verilmesi,...

21 Ağustos 2015 Cuma 17:32
Okulların geç açılması kararı, turizmciyi umutlandırdı






Doğuş Esat BERME - Nilüfer DEMİR - Osman URAS- Latif SANSÜR/MARMARİS, Bodrum (Muğla), KUŞADASI (Aydın) - TURİZMCİLERİN girişimleri ile 14 Eylül'de açılması planlanan okulların 28 Eylül'de açılmasına karar verilmesi, turizm sektöründe sevinç yarattı. Sektör temsilcileri, kötü bir sezon geçirdiklerini belirterek, bu kararın turizmciye umut olacağını söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 14 Eylül'de açılması planlanan okulların turizmcilerin talebi ve Kurban Bayramı nedeniyle 28 Eylül'de açılmasına karar verdiklerini açıklamasının ardından turizmciler kolları sıvadı. Yerli turistin artması için farklı kampanyalar düzenlemeye hazırlanan turizmciler, kararın sektör açısından olumlu olduğunu dile getirdi.
TURİZME CAN VERECEK
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, kararın düşüş yaşanan sektöre bir nebze de olsa can vereceğini belirterek, "Karar sayesinde sadece Güney değil tüm ülke turizmi fayda sağlayacak. Biz turizmciler dış pazarda yaşanan kaybı bu yıl iç pazarla kapatmaya çalışıyoruz. Bu karar ekonomiye daha olumlu yansıyacak. Yerli turist oranımız yüzde yüz artarak yüzde 8'lerden yüzde 19'lara kadar yükseldi. Ancak dış pazarda düşüş halen var. Sadece Marmaris bölgesinde dış pazardan 60 bine yakın yatak kaybı yaşandı. 2016 yılından endişeliyim" dedi. Bülbüloğlu, önümüzdeki günlerde bir toplantı düzenleyerek uzayan tatilde uygulanacak kampanyalarla ilgili havayolu şirketleri ve turizmcilerle görüş alışverişinde bulunacaklarını dile getirdi.
ÖĞRENCİLER KONSANTRASYON EKSİKLİĞİ YAŞAMAYACAK
Okulların geç açılmasının Türk turizmi açısından çok olumlu olduğunu belirten Türkiye Seyehat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ ise "Öncelikle öğrencilerimiz açısından ele alırsak 1 haftalık boşluk konsantrasyon eksikliğine neden olacaktı. Turizm açısından ise iç pazardaki pastadan yeni yeni faydalanmaya başlayan Güney Ege Bölgesi bir nebze de olsa rahatlayacak" dedi.
TATİLLERE YENİ DÜZENLEME İSTEDİ
Almanya'daki gibi iklim koşulları ve bölgelere göre okulların tatil dönemlerinin belirlenmesini öneren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bölgesel Yürütmi Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, "Alınan kararın kısa vadeli etkisi olacaktır. Tatillerin bölgelere göre düzenlenmesi gerekir. Yaz aylarında dış turizmin en yoğun olduğu aylarda hem otel fiyatları yükseliyor, hem de vatandaşlarımız dolan tesisler nedeniyle yer bulamıyor. Haziran ve Eylül ayları ise turizmin en rahat ayları. Ancak okullar nedeniyle bu aylarda iç turizm sirkülasyonu yok. Oysa tatiller bu yıl olduğu gibi düzenlenirse iç turizm canlanır, diğer yandan da vatandaşlarımız rahat ve ucuz tatil yapma olanağı bulur" dedi.
ESNAFI FİYAT ARTIŞI İÇİN UYARDI
Kuşadası Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Oğuzkaan da "Bu süreçte hava sıcaklıklarının da iyi olması turizme yarayacak. Bu karar ile otellerimiz Eylül ayında doluluk sağlayacak, esnaf sezon uzadığı için biraz daha rahatlayacak. Burada dikkat edilecek şey ise esnaf ve turizmcilerimizin bunu fırsat bilerek fiyat artışlarına gitmemeleri" dedi.
Tatilin uzamasının otelcileri de olumlu etkileyeceğini kaydeden Otelciler Birliği Başkanı Tacettin Özden, "Asıl arzımız okulların coğrafi bölgelere göre ve iklim şartlarına göre açılmasının düzenlenmesi. Bu karar ile bunun etkisini test etmiş olacağız" dedi.
'EYLÜL AYINI HAREKETLENDİRİR'
Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Halil Özyurt, "Bodrum Belediyesi, Marmaris Belediyesi ve Fethiye Belediyelerinin oluşturduğu güç birliği ilk meyvesini verdi. Turizmde bu sene dış pazar düşüşle devam ediyor. İç turizmle bu açığı kapatmayı hedeflerken, okulların Eylül ayında açılması ve bir hafta sonra bayram tatilinin olması bölünmeye neden olacaktı ve iç turizm de Eylül ayı başında durmuş olacaktı. Bu karar sayesinde ölü geçecek Eylül ayını da turizmle hareketlendirebileceğiz. Şimdi de Türkiye Otelciler Federasyonu, YÖK'e de bir yazı yazacak ve her ne kadar özerk de olsalar, 28 Eylül'den sonra açılmasını öngören bir yazı hazırlayıp, ileteceğiz" dedi.
'BARIŞ VE HUZUR DA SAĞLANMALI'
Kararın olumlu olduğunu dile getiren Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, "Hükümetin, turizmin kazanımlarını yok saymaması önemliydi. 2 haftalık süreç tabi ki kötü giden turizmi düzeltmez ama, hareketlilik için umutlandırdı. Okulların açılış tarihinin yanı sıra, güvenlik ve barış ortamının da bir an önce sağlanması çok önemli. Karar vericiler, barış ve huzurun sağlanması için de girişimlerde bulunmalı" dedi.
TURİZME CAN SUYUDUR
Bodrum'daki Flora Otel sahibi Ahmet Biçer ise, kötü giden turizm sezonunun 15 gün daha hareketleneceğini belirterek, "Çok önemli bir karardır. Bu kararın alınmasını sağlayanlara teşekkür ediyorum. Zaten kötü giden bir sezon var. Ağustos ayı sonunda bir düşüş başlayacaktı. Rezervasyonlar kesilmişti. Bu en azından, turizmcinin 15 gün daha nefes almasını sağlar. Turizme can suyudur" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.