Üniversiteden açık artırmayla hayvan

Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nde (TETAM) bilimsel olarak yetiştirilen hepsi damızlık saanen cinsi teke, koç, erkek...

30 Haziran 2015 Salı 13:59
Üniversiteden açık artırmayla hayvan






Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nde (TETAM) bilimsel olarak yetiştirilen hepsi damızlık saanen cinsi teke, koç, erkek oğlak ve erkek kuzudan oluşan 64 küçükbaş hayvan, açık artırmayla satışa sunuldu. Besiciler, açık arttırmada adeta birbiriyle yarıştı.
ÇOMÜ TETAM'da bilimsel olarak yetiştirilen küçükbaş hayvanlar, artırmayla satışa çıkarıldı. TETAM'da gerçekleştirilen açık attırmada satışa sunulan 33 erkek oğlak, 3 teke, 7 koç ve 21 erkek kuzuya besiciler büyük ilgi gösterdi. Üniversitenin bilimsel ve safkan damızlık 'Saanen' keçilerinin ününü duyan 100'e yakın besici, açık arttırmada kıyasıya rekabet etti. Damızlık oğlakların büyük bölümü her biri 1000 TL'nin üzerinde fiyatla alıcı buldu. Tahirova ve Doğufriz ırkı 7 koç ile 21 erkek kuzu her biri 1000 TL'nin üzerinde fiyatlarla alıcı buldu.
"İYİ BİR IRK OLDUĞU İÇİN TERCİH ETTİM"
Oğlaklardan biri Ezine'nin Kemallı Köyü'nden besici Recep Uçar tarafından 1600 lira bedelle satın alındı. Uçar, "Üniversitenin yapmış olduğu bu çalışmalardan biz de faydalanmayı düşündük. İyi bir teke alıp elimizdeki hayvanların ırkını daha iyi bir duruma getireceğiz. Kazancımız da artacak. Fiyatı yüksek ama. İyi bir ırk olduğu için tercih ettim" dedi.
ÜRETİCİYİ KISA SÜREDE KARA GEÇİRECEK
Verimi yüksek damızlıkların yetiştiricilerini kısa sürede kara geçireceğini belirten Zootekni Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Cemil Tölü, şöyle konuştu:
"Erkek hayvan kendisini çok çabuk amorti eder. Çünkü bir dişiden en fazla 2-3 yavru alabilirsiniz. Ama bir erkekten 150-200 tane yavru alabilirsiniz ve genetik özelliklerini taşır. Biz de bu anlamda yetiştiricilerimize yıllardır güvenilir bir şekilde damızlık satıyoruz."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.