40 bin Türkmen için acil yardım çağrısı: Ankara harekete geçti

Rus ve Suriye birliklerinin vahşi saldırılarına maruz kalan 40 bin Türkmen sınıra dayandı. Sınıra yığılan Türkmenlere Kızılay acil sağlık barınma ve gıda yardımı gönderirken saldırıların durdurulması için BM üzerinden girişim başlattı..

21 Kasım 2015 Cumartesi 22:34
40 bin Türkmen için acil yardım çağrısı: Ankara harekete geçti






40 bin Türkmen için acil yardım çağrısı: Ankara harekete geçti

Rus ve Suriye güçlerinin ağır silahlarla, denizden, havadan ve karadan saldırısına maruz kalan Bayırbucak Türkmenleri için Ankara harekete geçiyor. Sınıra yığılan Türkmenlere Kızılay acil sağlık barınma ve gıda yardımı gönderirken saldırıların durdurulması için BM üzerinden girişim başlattı..

ÇADIRLAR DAĞITILDI: YA KARA KIŞ?

Suriye'de Bayırbucak Türkmen bölgesine yönelik saldırılar Gimam köyü ve çevresinde sürüyor. Saldırılardan kaçan yaklaşık 40 bin Bayırbucak Türkmeni, Türkiye sınırına sığındı. Çadırlarda kalan Suriyelilere AFAD ve Türk Kızılay' ı yardım ediyor.
Yoğun saldırıların yaşandığı Bayırbucak Türkmen ve Cebel Ekrad bölgelerinden kaçan yaklaşık 40 bin Suriyeli, Türkiye sınırında güvenli gördükleri bölgelere sığındı.

Suriyeliler son günlerde Rusya'nın desteğiyle düzenlenen hava harekatının ardından göç etmeye mecbur kaldı.

Bayırbucak Türkmenleri'nin bazıları sınır yakınındaki akrabalarının yanına yerleşti.

Bazıları da Hatay'ın Yayladağı sınır hattında yardım derneklerinin dağıttığı çadırlara sığındı. En büyük sıkıntı ise soğuk hava çadır ihtiyacı. Yer sıkıntısı nedeniyle bazı çadırlarda 10-15 kişi kalıyor.

İhtiyaçların karşılanması için AFAD ve Türk Kızılayı da harekete geçti. Türkiye sınırına yerleşen ailelere, çadır, battaniye ve yatak gönderildi.

Yayladağı'ndaki mobil fırında ise, Türkmen köylerine ulaştırılmak üzere ekmek yapılıyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DEVREDE

Suriyeli Türkmenlere yönelik saldırılarla ilgili Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, ABD Dışişleri Bakanı ile görüştü. Görüşmede Bayırbucak Türkmenleri'ne yönelik saldırılar ele alındı.

Suriyeli Türkmenlere yönelik saldırıların durdurulması için Ankara, diplomatik girişimlerde bulunuyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü. Görüşmede, Bayırbucak Türkmenleri’ne yönelik Suriye birliklerinin ve Rus uçaklarının saldırıları değerlendildi.

Ayrıca Türkiye, Birleşmiş Millletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı İngiltere'nin New York’taki temsilciliğine de bir mektup göndererek konunun bir an önce BM nezdinde ele alınmasını talep etti.
Öte yandan Rusya ile temaslar devam etti ve Türkiye'nin Türkmenler ile ilgili hassasiyeti bir kez daha hatırlatıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı ile de görüşerek son durum hakkında askeri ve istihbari bilgi aldı.
Son Güncelleme: 21.11.2015 22:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.