Başbakan Erdoğan, Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nı açıkladı

17 Ekim 2012 Çarşamba 21:07
Başbakan Erdoğan, Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nı açıkladı






ANKARA (CİHAN)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nı açıkladı. Erdoğan, 8 milyonu aşkın insanımızın güçlerini birleştiren kooperatifler, refahın ülkenin en ücra köşelerine ulaşmasına öncülük ediyorlar. dedi.

Ankara Ticaret Odası'nda düzenlenen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın da katıldığı programda kooperatifçilere seslenen Erdoğan, Türkiye'de 84 bin kooperatif bulunduğunu ve Türkiye'de kooperatif ile örgütlenmede ileride olduğunu, ama diğer ülkelerle kıyaslandığında atılması gereken çok adım olduğunu söyledi. Kooperatiflerin bulunduğu bölgelere ve sektörlere olan katkılarının kendilerini memnun ettiğini belirten Erdoğan, 8 milyonu aşkın insanımızın güçlerini birleştiren kooperatifler, refahın ülkenin en ücra köşelerine ulaşmasına öncülük ediyorlar. dedi. Ancak kooperatifçilik potansiyelinin tam olarak değerlendirilemediğini belirten Erdoğan, Kooperatiflerin ekonomik ve sosyal fonksiyonları itibariyle arzu ettiğimiz düzeyde değil. Bunun için esaslı değişim ve yeniden yapılanmaya ihtiyacımız var. Hükümet olarak 2013 yılı için her alanda somut hedefler belirledik, yol haritaları hazırladık, hazırlıyoruz. Kooperatifçiliği de stratejik bir yaklaşımla ele alıyoruz. 8 milyondan fazla insanın ekonomik faaliyetlere katılmasını sağlayan kooperatifleri daha etkin bir yapıya kavuşturmak arzusundayız. şeklinde konuştu.

Strateji ve eylem planını hazırlarken katılımcı bir anlayışla çalışma yürütüldüğünü söyleyen Erdoğan, çalışma toplantıları düzenlendiğini, bilimsel yayınların, istatistiki bilgilerin ve başarılı ülke uygulamalarının gözden geçirildiğini, genel ve yapısal sorunların ele alınarak çözüm önerileri geliştirildiğini belirtti. Erdoğan, ekonomide gerçekleştirilen başarıları sıraladıktan sonra da Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nı açıkladı.

Erdoğan, Sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik ve yenilikçilik ilkeleri çerçevesinde kooperatiflerin ekonomik kalkınmaya ve gelirin daha adil paylaşmına olan katkılarını artırmak mecburiyetindeyiz. Bu stratejiyle vizyonumuzu güvenilir, verimli, etkin ve sürdürülebilir ekonomik girişimler niteliğine kazanmış bir kooperatifcilik yapısına ulaşmak olarak belirledik. Bu vizyona uygun olarak yedi stratejik hedef ve bu hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacak 36 eylem belirledik. dedi.

Başbakan Erdoğan, bu 7 stratejiik hedefi şöyle sıraladı: 1- Kamu teşkilatlanmasını ve kooperatiflere hizmet sunum biçimini yeniden yapılandırmak. Bu kapsamda gözetim ve denetim uygulama hizmetlerini daha etkin hale getirmek için kooperatif yetki ve denetim sistemi oluşturacağız. 2- Eğitim bilgilendirme ve araştırma geliştirme faaliyetlerini geliştirmek. Bu çerçevede kooperatif girişimciliği eğitim projesini hayata geçirecek, kooperatif yönetim ve denetim kurulu üyelerine eğitim sertifika zorunluluğu getirilecek. 3 - Kooperatiflerin örgütlenme kapasitesini ve aralarındaki işbirliği imkanlarını artırmak. Bu kapsamda mevcut üst örgütlenme sistemini başarılı ülke örneklerini dikkate alarak revize edecek, kooperatifleri ekonominin her sektöründe faaliyet gösterecek aktörler haline getireceğiz. 4- Kooperatiflerin sermaye yapılarını kredi ve finansmana erişim imkanlarını güçlendirmek. Kooperatiflerin kullanacakları kredilere teminat sağlayabilmesi için kredi garanti fonu oluşturacak, kooperatiflerin ve üst kuruluşların proje üretme kapasitelerin artıracağız. Böylece özellikle Avrupa Birliği fonlarından kooperatiflerin daha etkin şekilde yaralanabilmelerini sağlamak istiyoruz. 5- Daha işlevsel bir iç ve dış denetim sistemi kurmak. Böylece denetim eksikliğinde kaynaklanan sorunları aşarak kooperatiflerin daha güvenilir işletmeler haline getirmiş olacağız. 6-Kooperatiflerin kurumsal ve profesyonel yönetim kapasitelerini artırmak. Bundan sonra kooperatifler kendilerine bir kurumsal strateji hazırlayacak ve faaliyetlerini buna göre yürütecekler. Ayrıca büyük ölçekli kooperatiflerin yönetim kurullarında profesyonel yöneticilerin görev almasına imkan sağlanacak. 7- Kooperatifciliğimizin mevzuat altyapısını uluslararası esaslara ve ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirmek. Kooperatifler kanunu ile tarım satış kooperatifleri ve birlikleri hakkındaki kanun başta olmak üzere konuyla ilgili bütün kanun tüzük yönetmelik tebliğ ve genelgeler ihtiyaçlar doğrultusunda yenilecek.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Bu çalışmanın Türkiye'de kooperatifcilik sektörünün tamamını kapsayan ilk strateji olma özelliğini taşıdığını da vurgulayan Erdoğan, kooperatifcilik ile ilgili bundan sonra atılacak adımlarda bu stratejinin temel alınacağını vurguladı. Erdoğan, Bu tedbirlerin üreticiler, tüketiciler, esnaf ve sanatkarlar, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başta olmak üzere bütün kesimlerin refah seviyesinin artışına olumlu katkı yapacağına inanıyorum. Stratejinin hazırlanmasında olduğu gibi uygulamada da sektörle ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde olacağız. diyerek sözlerini noktaladı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.