Bakan Kılıç: Konya, İç Anadolu'nun en büyük spor kenti olacak

17 Ekim 2012 Çarşamba 21:07
Bakan Kılıç: Konya, İç Anadolu'nun en büyük spor kenti olacak






KONYA (CİHAN)- Konya'da 42 bin seyirci kapasiteli stadyum ile içinde olimpik yüzme havuzu, 10 bin kişilik kapalı spor salonu, kongre merkezi, olimpik veledrom, sporcu otelleri, idari merkezler, hentbol ve tenis kortları, su kayağı tesislerinin de bulunduğu Olimpik Köy'ün temeli atıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, tesislerin tamamlanmasıyla Konya'nın İç Anadolu'nun en büyük spor kenti olacağını söyledi.

Olimpik köyüne ilk temeli Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek birlikte attı.

Açılış öncesi konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, yapılacak tesis ile Konya'nın İç Anadolu'nun en büyük spor kenti haline geleceğini dile getirdi.

Kılıç, bunun Konya adına büyük bir gurur ve sevinç kaynağı olduğunu kaydetti. Konya ve ilçelerinde yapılan spor yatırımları hakkında bilgi veren Suat Kılıç, AK Parti hükümetinin hizmetleriyle adeta Konya'nın üzerine yağmur gibi yağdığını ifade etti. 'Verene değil, verdirene bak; yapana değil, yaptırana bak demek lazım' diyen Bakan Kılıç, Türkiye'nin dört bir yanını benzer hizmetlerle donatmaya devam ettiklerini söyledi.

Tesiste, 42 bin kişilik stadyumun yanı sıra bir tane olimpik yüzme havuzunun da yer alacağını anlatan Kılıç, Konya'nın gençleri ovanın ortasında olimpiyatlarda belki de yüzmede madalyalar kazanacak. Olimpik köyde yine bir tane veledrom olacak. Uluslararası standartlarda, adeta bisiklet cenneti olan Konya'da Konyalı gençlerimizin hem sürüş eğitimine hem bisiklet alanında olimpik sporcu olarak yetişmelerine önemli katkı sağlayacak bir tesis meydana gelecek. Yine kapalı ve açık tenis kortları olacak. Olimpiyatlarda yüzümüzü en çok güldüren branşlardan atletizme hizmet etmek üzere atletizm pisti ve daha sözünü etmediğim bir çok tesis ile Konya'ya Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yatırımlarını da ilave ettiğiniz zaman gerçek anlamda tam manasıyla bir spor kenti olmaya doğru hızla yol alıyor. diye konuştu.

DAVUTOĞLU: MEVLANA'NIN AHLAKINI SPORA DA YANSITACAĞIZ

Gençlik ve Spor Bakanı'nın ardından konuşmak için kürsüye gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na Konyasporlu taraftarlar 'Mevlana'nın torunu Ahmet Davutoğlu' şeklinde tezahüratta bulundu. Tezahürata gülümseyen Davutoğlu, Hazreti Mevlana'nın torunu olmak bizim için her zaman en büyük kıvanç vesilesi. diyerek taraftarlara cevap verdi.

Şehri gençlikle, şehrin bedeni ve insani gelişimini şehrin bütünüyle birleştiren büyük bir projenin temel attıklarını anlatan Davutoğlu, Olimpik Köy'ün Konya'ya yepyeni bir çehre kazandıracağına ve marka şehir haline geleceğine dikkat çekti.

Konya'nın tarih, kültür ve sanayi şehri olmasının yanı sıra bir spor şehri olmasını da istediklerini dile getiren Davutoğlu: Her tür sporun yapıldığı, en iyi şekilde gençlerimizin bedeni gelişimlerinin sağlandığı bir spor şehri. Bu olimpik köyde belli aralıklarla uluslararası faaliyetlerde açılan bir tesis olmayacak. Konyalımızın bütün diğer tesisleriyle birlikte her an hizmetinde olan bir nitelik kazanacak. Bizler de uluslararası faaliyetleri Konya'ya getirmek için çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Sporu güzelleştirecek olan onun ahlak derinliğidir. Hazreti Mevlana'nın şehrinde biz sporu kültürünü inşallah güzel ahlakla, güzel sözlerle taçlandıracağız. Hazreti Mevlana'nın ahlakını, güzel sözlerini inşallah spora da yansıtacağız. ifadelerini kullandı.

TAHİR AKYÜREK: DÜNYADA ZİHİNLERDE KALACAK BİR STADYUM OLACAK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de açılıştaki konuşmasında projenin detayları hakkında bilgi verdi. Akyürek, Konya'nın en büyük eksikliklerinden birinin UEFA kriterlerine uygun, bir stadyumunun bulunmaması olduğunu ifade etti.

Konya spor tarihi açısından bir dönüm noktasında olduklarını söyleyen Tahir Akyürek, Rahmetli Hasan Doğan Futbol Federasyonu başkanı iken Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye'de düzenlenmesi halinde o şampiyonanın bir ayağının da Konya'da olması için UEFA kriterlerine uygun bir stad gerektiğini bize belirtmişti ve ilk adımlar o zaman atılmıştı. O gün başlayan çalışmalar Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve bir çok arkadaşımızın gayretiyle belli bir noktaya geldi ve protokol imzaladık. Bu protokol ile Konya'mıza UEFA kriterlerine uygun bir stadyum, ayrıca olimpik yüzme havuzu, 10 bin kişilik kapalı spor salonu ve kongre merkezi, olimpik bir veledrom, sporcu otelleri, idari merkezler, hentbol ve tenis kortları, su kayağı tesisleri ve büyük bir kompleks yapmayı kararlaştırdık. şeklinde bilgi verdi.

Mevcut stadyumun 60 yıllık bir tesis olduğuna da değinen Akyürek, şunları söyledi: UEFA kriterlerine uymayan, artık ekonomik ömrünü doldurmuş bir tesisimiz var. o nedenle yapılmalıydı. Stadımız Konya'nın merkezinde kalmıştı. Aynı zamanda orası Konyamızın en kalabalık bölgesi olan Selçuklu bölgesine de uzak düşüyordu. Buraya yürüme mesafesinde yaklaşık 250 bin insan oturuyor. Ayrıca 100 bin metrekarelik bir alan yerine milyon metrekareye uzanabilecek sadece 100 bin metrekare otoparkı bulunan bir komplekse ihtiyaç vardı. Ayrıca yaşayan bir stadyuma ihtiyaç vardı. Burada inşa etmekte olduğumuz tesis 42 bin kişilik. Bunun sadece pilaka ile özdeşleştiğini düşünmüyorum.

Dünya kupası, Avrupa kupası, uluslar arası müsabakalara da uygun olması için böyle bir kapasite oluşturuldu. 22 asansör, 22 çıkış, 84 turnike, 3 adet restoran, 12 çok amaçlı salon, 3 tane AVM ve mağaza store alanları, zeminden ısıtmalı futbol sahası, sehircilerin şöyle rahatça sırtını yaslayarak klimalı, kışın ısıtmalı koltuklarda oturabileceği, kolay çıkıp kolay girebileceği dinlenme salonlarında ve restoranlarda dinlenebileceği modern bir stada hep birlikte imza atıyoruz. Ayrıca marka kent olmak için böyle tesislere ihtiyaç var. Konya stadyumu mimarisiyle, tasarımıyla, düzenlemesiyle dünyanın marka stadlarından birisi olacak. Stadyumun şekli de akıllarda kalacak futbol şeklinde olacak. Selçuklu motiflerinden esinlenerek geometrik bir düzenlemeyle yeşil- beyaz olarak kamuoyuna takdim ediliyor. Sanırım dünyada zihinlerde kalacak en önemli stadlardan biri olacak.

Konuşmaların ardından stadyumun temel atma törenine geçildi. Temel atma öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, yapımcı firmadan stadyumun gelecek sezona yetiştirilmesi için söz aldı.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.