Kılık-Kıyafet Yönetmeliği protesto edildi

29 Kasım 2012 Perşembe 16:16
Kılık-Kıyafet Yönetmeliği protesto edildi






İSTANBUL (CİHAN)- İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlumder) İstanbul Şubesi, başörtüsüne sınırsız özgürlük talebiyle eylem yaptı. Mazlumder Hukuk Koordinatörü Arife Gökkaya Dinç, okullardaki başörtüsü yasağının temelini oluşturduğunu iddia ettiği Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun kaldırılması gerektiğini savundu.

Muzlumder İstanbul Şubesi öncülüğündeki çeşitli sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 50 kişi, saat 12.30 sıralarında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan ve 27 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan 'Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik', başörtüsü yasağını kaldırmadığı gerekçesiyle grup tarafından protesto edildi. 'Başörtüsüne her alanda özgürlük', 'Her yaşta, her alanda, herkese inanç özgürlüğü' yazılı pankart açan eylemciler, 'Başörtüsü yasağı devam ediyor', 'Başörtüsüne sınırsız özgürlük' ve 'Başörtüsüne 'ama'sız özgürlük' yazan dövizler taşıdı.

'TEVHİDİ TEDRİSAT KANUNU KALDIRILSIN'

Grup adına basın açıklaması yapan Muzlumder Hukuk Koordinatörü Arife Gökkaya Dinç, bu yönetmeliğin ülke Müslümanlarının taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu savundu. Dinç, yönetmeliğin dayandığı zihniyetin ise Tevhidi Tedrisat Kanunu olduğunu ve insanları tek tipleştirmeyi amaçladığını iddia etti. Çocukların da insan hakları olduğunu söyleyen Dinç, devletin çocukları eğitmek gibi bir görevinin olmadığını öne sürdü. Devletin vereceği eğitimin ideolojik ve sübjektif olacağını ifade eden Arife Gökkaya Dinç, eğitimle alakalı bütün sorunların anası olarak nitelendirdiği Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun kayıtsız şartsız kaldırılması talebinde bulundu. Dinç, Okullarda dini yaşam tarzını yaygınlaştıran, gelişme çağındaki çocukların psikolojisini olumsuz etkileyecek dinsel simgeler kesinlikle kullanılmamalıdır açıklamasını yaptığını belirttiği Eğitimsen'i de eleştirdi.

Eylem, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin açıklamalarının ardından olaysız sona erdi.





CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.