Küçükbaş hayvancılıkta koç katım dönemi başladı

17 Ekim 2012 Çarşamba 14:04
Küçükbaş hayvancılıkta koç katım dönemi başladı






MALATYA (CİHAN)- Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde koç katma döneminin başladığını, et ve süt verimini artırmak için en iyi koçu sürüye katmak gerektiğini belirtti.

İhsan Akın, yaz mevsimi boyunca serin yaylalarda otlayan sürülerini köylerindeki ahırlarına getirdiğini söyledi. Ekim ayının ortaları itibariyle koyunların kış aylarında doğum yapmaları planlanarak koç katımı yapılmaya başlandığını dile getiren Akın, Koyun yetiştirmenin ilk şartı yetiştirilen koyunlardan düzenli olarak ve çok miktarda yavru elde etmektir. Elde edilen yavru sayısı ne kadar fazla ise verim o düzeyde yüksek demektir. Yavru sayısı ne kadar yüksek olursa kendi sürümüzde en iyi gençlerin kalması sağlanır. Böylece her sene sürünün verim düzeyi artar. Koyunlardan yavru alamadığımız yıl, o hayvanı boşuna beslemişiz demektir. Dolayısıyla üreticilerimiz koç seçiminde dikkat etmeli. 'Erkek ve dişi tokluyu ne zaman damızlıkta kullanacağız, yani erkek tokluyu ne zaman koç katımında kullanacağız, dişi tokluya ne zaman koç katacağız' bunlar çok önemlidir.'' dedi.

Türkiye'de yerli ırkların geç geliştiğini ifade eden Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, dişi kuzuların 1,5 yaşında koça verildiğini, erkek kuzuların da 1,5 yaşından itibaren koç katımında kullanıldığını anlattı. Koç katımından önce yetiştiricilerin brusella aşısını yapmaları gerektiğini hatırlatan Akın, şunları kaydetti: Koyun yetiştiricilerimiz, yavru atığını önlemek için mutlaka brusella aşısını yapmalı. Koyunlarda yavru atığının yüzde 90 sebebi brusella hastalığı. Son yıllarda yetiştiricilerimizin şikayeti hep yavru atımıyla ilgili dolayısıyla bunu önlemek için mutlaka brusella aşısı yapılmalı. Bu hastalık hayvandan insana bulaşan bir hastalıktır ve buna mutlaka dikkat etmeli yetiştiricilerimiz. Bir diğer aşı ise çiçek aşısı. Hayvan sağlığı için çok önemli bir aşı, bu aşının da mutlaka yapılması gerekiyor. Yetiştiricilerimiz bu aşıları yaparlarsa hayvan sağlığını korumuş olurlar.''

Birlik olarak üreticilerle sürekli iletişim halinde olduklarını kaydeden Akın, yetiştiricilere veteriner hizmetleri konusunda yardımcı olduklarını, böylece hayvancılığa ilgiyi artırarak, kırsal alanlardan kentlere göçü önlemeye çalıştıklarını kaydetti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.