TBMM'den Tezkere'ye evet oyu çıktı

Tezkere oylamasında 396 milletvekili oy kullandı. 298 kabul, 98 ret oyu ile tezkere Meclis'ten geçti.TBMM Genel Kurulu'nda Irak ve Suriye’deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık tezkeresinin oylaması tamamlandı. Oylamada toplam 396 milletvekili oy kullandı. 298 kabul, 98 ret oyu ile tezkere kabul edildi.

02 Ekim 2014 Perşembe 20:18
TBMM'den Tezkere'ye evet oyu çıktı






TBMM'den Tezkere'ye evet oyu çıktı


Tezkere oylamasında 396 milletvekili oy kullandı. 298 kabul, 98 ret oyu ile tezkere Meclis'ten geçti.TBMM Genel Kurulu'nda Irak ve Suriye’deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık tezkeresinin oylaması tamamlandı. Oylamada toplam 396 milletvekili oy kullandı. 298 kabul, 98 ret oyu ile tezkere kabul edildi.
MECLİS'TE TEZKERE OTURUMU

Meclis Genel Kurulu, birleştirilen Suriye ve Irak tezkerelerini oylamak üzere TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

Yeni yasama yılının hayırlı olmasını dileyen Bahçekapılı, çalışmalarda benimsenecek uslubun, demokratik anlayış ve kurallar çerçevesinde, karşılıklı hoşgörü ve saygıyla şekilleneceğine inandığını ifade etti.

Terörün yarattığı bir insanlık dramı yaşandığını kaydeden Bahçekapılı, "Gördüğümüz fotoğraflar, aldığımız haberler canımızı acıtıyor. Türkiye'nin bu insanlık dramına seyirci kalması düşünülemez. Çünkü Türkiye'nin inancı, kimliği, düşüncesi ne olursa olsun her zaman mağdurun ve masumun yanında olmak gibi bir sorumluluğu vardır. İnancım odur ki gazi Meclis içinde hiç kimsenin terörün yanında olabilmesi asla mümkün değildir. Her şey barış içinde olmalı. Her şey kardeşlik hukuku yerine getirilerek olmalı. Teröre karşı konulmalı" diye konuştu.

Bahçekapılı daha sonra gündem dışı konuşmak isteyen üç milletvekiline söz verdi.

Birleştirilen Irak-Suriye tezkeresinin TBMM Genel Kurulu'nda okunmasının ardından oylamaya geçildi.

Başbakanlık tezkeresi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeriyor.

CHP ve HDP’nin karşı olduklarını açıkladıkları tezkereye, AK Partililerin yanı sıra MHP’liler de destek veriyor.

Meclis’te AK Parti 312, CHP 130, MHP 52, HDP 27, Bağımsız 14, DBP 1 sandalye ile temsil ediliyor.

Hac nedeniyle çoğunluğu AK Parti’den olmak üzere 50 dolayında vekil tezkere oylamasına katılamıyor.

BAKAN YILMAZ'DAN AÇIKLAMA

Milli Savunma İsmet Yılmaz, "Tezkereden sonra hemen bir adım beklemeyin" dedi.

Bakan Yılmaz, kuliste bir gazetecinin "Tezkereden sonra hükümetin atacağı ilk adım ne olacak?" sorusuna, "Tezkereden sonra hemen bir adım beklemeyin" karşılığını verdi.

USUL TARTIŞMASI


TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, AK Parti grup önerisinin kabul edilmesinin ardından tezkere üzerinde görüşmelere geçileceğini belirtti.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani'nin, tezkerenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve görüşülemeyeceğini iddia etmesi üzerine usul tartışması açıldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, tezkerinin Anayasa'ya aykırı olmadığını, aslında bu konuda usul tartışması açılmasının "usulsüzlük" teşkil ettiğini söyledi.

Anayasanın ilgili maddelerini anımsatan ve bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin örnek kararlarını anlatan Elitaş, Türkiye'nin yurt dışına asker göndermesi ya da yurt dışından gelecek askerlerin Türkiye'de konuşlandırılmasına ilişkin kararı yalnızca TBMM'nin alacağını ifade etti.

Elitaş, milletvekillerinin hür iradeleriyle tezkere üzerindeki görüşlerini dile getireceklerini ve sonuçta oylamaya sunulacağını kaydetti.

Adil Zozani de Anayasa'nın ilgili maddelerini okuyarak, tezkere ile bir kurumdaki yetkinin başka bir kuruma usulsüz bir şekilde aktarılmak istendiğini savundu. Parlamentodan çıkan yasaların yok sayıldığını ileri süren Zozani, "Yasayı, yönetmeliği yok sayarak Anayasa'nın 92. maddesini ihlal ediyorsunuz. Kanunlar Anayasa'ya aykırı olmaz. Yasa yapmadan kurum ve kuruluşların yetkilerini alarak başka kurum ve kuruluşlara veriyorsunuz" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, tezkere ile Türkiye'ye gelen göçmenlerin hal ve davranışlarının idaresinin TSK'ya verilmediğini ifade etti.

TSK'nın oluşturacağı güvenli bölgeyi işgal edeceğine dair bir endişenin söz konusu olduğunu, tezkerenin Anayasa'ya aykırılığının da aslında bunun için ileri sürüldüğünü anlatan Halaçoğlu, "Burada 'Burası TSK kontrolüne geçerse biz bağımsız Kürdistan'ı kuramayız' endişesi var" dedi.
CHP Grup Başkanvekli Akif Hamzaçebi ise tezkerenin IŞİD tezkeresi değil bir savaş tezkeresi olduğunu savundu. IŞİD ile mücadele kapsamında oluşturulan koalisyona 22 ülkenin katıldığını belirten Hamzaçebi, bu ülkelerden 6'sının hava harekatı düzenlediğini, diğer 16 ülkenin ise insani yardım ve lojistik desteği sunacağını kaydetti. Hamzaçebi, bu ülkelerin bir kara harekatının söz konusu olmadığını kaydetti. Konuşmaların ardından tezkere üzerinde görüşmelere geçildi.

YILMAZ: KARARLI ADIM ATILMAZSA ÇATIŞMA BÜYÜR

Tezkere görüşmelerinde ilk konuşmayı hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yaptı.

İsmet Yılmaz, özetle şu ifadeleri kullandı:

Irak'taki gelişmeler, bölgedeki çatışma ve insani trajediye daha bütüncül ve kapsamlı bir strateji geliştirme ihtiyacını ortaya koymuştur. Uluslararası toplum, kararlı bir adım atmadığı sürece bölge daha geniş bir çatışmanın içine sürüklenecektir.

Terör tüm milletimizin ortak sorunudur. Hedefimiz, tezkereye ihtiyaç duyulmayacak bir huzur ortamı.

Irak’ta yaşanan olaylar, Suriye’de olduğu gibi sığınmacı hareketlerine neden oldu.

Uluslararası toplum kararlı adım atmadığı süreci bölge çatışmanın içine sürüklenecektir.

Türkiye, IŞİD’in mağdur ettiği herkese ayrım gözetmeksizin yardım etmektedir.

İŞLER: SURİYE'DEKİ KAOSUN SORUMLUSU REJİMDİR

AK Parti adına konuşan Başbakan yardımcısı Emrullah İşler, Suriye'deki kaosun sorumlusunun Suriye rejimi olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:

"Ülkemiz başından beri vardığı nokta konusuna gerekli uyarıları yapıp adımları atmıştır. Suriye'deki sorunun yegane sorumlusu rejimdir.

Yaşana gelişmeler karşısında topraklarımız ve halkımız korumak görevimizdir. Suriye rejimi, terör örgütleriyle işbirliği yapmaktan çekinmemiştir.

Türkiye olarak ulusal sınrılarırmız etrafında oluşan sorunlara karşı tedbirleri almalıyız. Suriye rejimi, ülkeyi teröristlerin yuvasına dönüştürdü.

Türk anavatının ayrılmaz bir parçası olan Süleyman şah türbesini korumak, asli görevimizdir. IŞİD ve Suriye rejimiyle mücadelede güvenli alan şart.

Ülke olarak Irak'ın toprak bütünlüğünün dış siyasetimizin politikası olduğunu vurguladık defalarca. Güçlü bir Irak başta ülkemiz olarak bölge ülkelerinin de çıkarınadır. Önlem alınmazsa Irak'taki güvenlik bunalımı kalıcı olur.

Türkmen kardeşlerimizn tek çatı altında toplanıp kopmamaları hükümetimizin politikasıdır. Bu hususları müttefiklerimizle paylaştık.

Terörü ortadan kaldırmak için onu ortaya çıkartan sebepleri ortadan kaldırmak gereklidir. Çözümün siyasi içerikli olması gereklidir.

Ülkemiz, giderek bölge ülkelerinde kaynaklanan risk ve tehditleri daha fazla hisseden ülkedir. gerekli tedbirlerin sürdürülmesi ve çıkarlarımızı korumaya yönelik olan bu tezkerenin lehinde olduğumuz belirtirim.

Bizim telkinlerimizi uymayan Irak ve Suriye'nin geldiği noktayı birlikte görüyoruz. Demokrasi ve insan haklarından yana olduğumuz hep söyledik.

Bizim maceraperest olduğumuz söylüyorlar. Biz maceraperest olsaydık uçağımız düştünğünde hemen harekete geçerdik."

Son Güncelleme: 02.10.2014 20:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.