Uludağ Üniversitesi'nde taşeron çalışan işçiler eylem yaptı

29 Kasım 2012 Perşembe 17:48
Uludağ Üniversitesi'nde taşeron çalışan işçiler eylem yaptı






BURSA (CİHAN)- Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan taşeron sağlık işçileri, 2010 yılındaki mahkeme kararına rağmen üniversitenin hizmet alımı için ihale yapması nedeniyle eylem yaptı. Mahkemenin, Bu hastanede çalışanlar işe başladığı ilk günden itibaren hastanenin asli elamanıdır, üçüncü bir şahsa ihale edilemez. şeklinde karar verdiğini vurgulayan işçiler ihalenin hukuksuz olduğunu söylediler.

Eylem çerçevesinde Tıp Fakültesi Dekanlık binası ve Rektörlüğü basarak ihaleyi engellemek isteyen işçilere çevik kuvvet ve üniversite özel güvenlik birimi müdahale etti. Özellikle rektörlük binasında yaşanan arbedede 6 kişi yakalandı. Yaralılar Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Rektörlük önünde oturma eylemi yapan işçiler, haklarını alana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti. 'Haklıyız, güçlüyüz, hakkımızı alırız', ve 'Direne direne kazanacağız' şeklinde sloganlar atan işçiler seçtikleri bir heyet ile Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek ile görüştü. İşçiler, mahkeme kararı uyarınca taşeron şirketin değil üniversitenin işçisi olduklarını belirttiler.

Eylemde bir konuşma yapan Dev Sağlık-İş Sendikası Güney Marmara Bölge Temsilcisi Derya Öztürk, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan taşeron şirket işçilerinin Dev Sağlık-İş Sendikası'nda örgütlendiğini ve hukuka aykırı taşeron ilişkisinin mahkeme kararı ile kesinleştiğini anımsattı.
İhalenin hukuka aykırı olduğuna değinen Derya Öztürk, Rektör Dilek'in ihaleyi yapmaktan başka çarelerinin olmadığı şeklinde cevap verdiği belirtti. Mahkeme kararının uygulanması için kendilerinin de mücadele ettiğini kaydeden Öztürk, taşerona karşı yürütülen mücadelenin ortaklaştırılmasının önemini vurguladı.

EĞER BU ÜLKEDE ADALET VARSA O İHALE YAPILAMAZ

Eyleme katılan Devsağlık İş Sendikası Genel Sekreteri Gürsel Kaya, bu sistemde yargının hukukun verdiği kararın üzerinde bir oyun oynandıını belirterek, Biz burada hakımızı ne kadar hukukumuzu ne kadar arayacağımıza bir kez daha gösterdik. Bizi şöyle zannetmesinler; geldiler, bağırdılar ve gittiler zannetmesinler. Biz hakkımızın sonuna kadar arkasındayız. dedi.

Gürsel Kaya, yapılan ihalenin hukuka aykırı olduğunu belirterek, İş Mahkemesi ve Yargıtay'ın verdiği kadar var. Eğer bu memlekette adalet varsa o ihale şaibelidir, o ihale yapılamaz. Bu mahkemeleri hiçe sayıp o yukarıda ihale yapılıyorsa bu ülkenin adaletinden de şüphe ederiz. şeklinde konuştu.

Eyleme katılan işçiler yıllarca çalıştıkları hastanede çeşitli hastalık kaptıklarını belirterek, bu sürede kazandıkları özlük haklarının ihalelerle yeni taşeron firmalarla yok sayıldığından yakındı. Basın açıklamasının ardından işçiler birlikte giderek hastanedeki arkadaşlarını ziyaret ettikten sonra dağıldı.



CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.