Üniversiteliler kariyer planlamasını mezun olmadan yapmalı

18 Ekim 2012 Perşembe 12:54
Üniversiteliler kariyer planlamasını mezun olmadan yapmalı






OSMANİYE (CİHAN)- Kişisel Gelişim Uzmanı Ferhat Deliktaş, genelde kişilerin üniversiteyi bitirdikten sonra bir boşlukta kaldığını söyledi. Deliktaş, Üniversiteye ilk başlayan öğrencilerde bir heyecan oluyor, tam olarak üniversiteyi çözmeye çalışıyor ve adaptasyon süreci ile birlikte zaman çok hızlı bir şekilde geçiyor ve öğrenci 'acaba doğru bölümümü seçtim sonrasında ne yapacağım?' derken üniversiteyi bitiriyor. dedi.

Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Avrupa Birliği Kulübü tarafından Kariyer Net işbirliği ile birlikte düzenlenen 'Etkili özgeçmiş oluşturma ve mülakat teknikleri' konulu eğitim seminerine öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

OKÜ Prof. Dr. Alper Akınoğlu Amfisinde gerçekleştirilen eğitim seminerinde konuşan Kariyer Net Kişisel Gelişim Uzmanı Ferhat Deliktaş, üniversite yaşamının hızlı bir süreç olduğunu belirterek, Sizler şimdiden kariyer planlarınızı yaparsanız mezun olduğunuzda tam donanımlı olarak hayata başlarsınız. dedi.

Genelde kişilerin üniversiteyi bitirdikten sonra bir boşlukta kaldığını belirten Deliktaş, Üniversiteye ilk başlayan öğrencilerde bir heyecan oluyor, bir şekilde tam olarak üniversiteyi çözmeye çalışıyor ve adaptasyon süreci ile birlikte zaman çok hızlı bir şekilde geçiyor. Mezun olduklarında ciddi bir hazırlık yapılmadığı için boşlukta kalıyorlar. Bu boşluk çok uzun da olabiliyor ve çok ciddi zaman kayıpları yaşanabiliyor. Bunun için özelliklerimizin farkında olup üniversiteyi bitirmeden bunları tespit edip, ona göre kariyer hedeflerimizi belirleyip kendimizi hazırlamamız lazım. diye konuştu. Öğrencilere yapmaları gereken bazı şeyleri anlatan Deliktaş, Acaba benim bölümümle ilgili eleman arayan, takım arkadaşı arayan şirketler neler istiyor. Gireyim bir kariyer sitelerine bakıp ne gibi şeyler talep ettiklerini öğrenip o doğrultuda kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Üniversiteyi bitirmeden önce bir yerde çalışıyor olmak veya staj yapıyor olmak sonrası için çok büyük öneme sahip olacak. Dolayısıyla kariyerinizle ilgili beklentilere hazır olmamız gerekir. ifadelerini kullandı.

Etkili özgeçmiş oluşturma, mülakat öncesi stratejik hazırlıklar, mülakat süreci ve ilk izlenim, mülakatta bir adım öne geçme ve beden dili konularında bilgiler aktaran Deliktaş,Öncelikle özgeçmiş kısa ve öz olmalı, hayat hikayesi anlatılmamalı. Şu bilinmelidir ki, firmalar iki sayfadan fazla özgeçmişleri incelemeye almıyor. Özgeçmişinizi hazırlarken neler yaptınız, hangi kurs, staj eğitimi aldınız mutlaka yazılmalı hatta pazarda dahi çalışmışsanız bunu eklemelisiniz. Uygun bir mail adresi girilmelidir, mutsuzkalp, polatinefendisi gibi mail adresleri kesinlikle yazılmamalı. İsim ve soy isim belirten mail adresleri olmalı. Fotoğraf seçiminde de aday mutlaka düzgün bir çekilmiş fotosunu eklemelidir. Türkiye'de firmalar fotoğrafı olan adaylara öncelik veriyor. Eğitim bilgileri sondan başa doğru yazılmalı. Tecrübe alanı da yine sondan başa doğru yazılmalıdır. Katıldığınız eğitim seminerlerinden aldığınız sertifikalar sizi mutlaka bir adım öne taşır. Çünkü bu eğitim seminerleri insanlara bir şeyler öğretiyor ve onun için özgeçmişe mutlaka eklenmelidir. şeklinde konuştu.

Seminerin sonunda OKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bülent Öz tarafından Ferhat Deliktaş'a plaket verildi. Programın ikinci kısmında ise Türk Halk Müziği konseri ile katılımcılar eğlenceli dakikalar yaşadı.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.