Clinton: İnsanlar istedikleri gibi ibadet etmeli

15 Temmuz 2011 Cuma 21:17
Clinton: İnsanlar istedikleri gibi ibadet etmeli






Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise İslamafobi ile mücadeleye dikkat çekti. Davutoğlu, dini hoşgörüsüzlük karşısında durabilmek için kürüsel bir farkındalık yaratılması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Libya Temas Grubu 4. Toplantısı'nın ardından yaklaşık 30 ülkenin dışişleri temsilcileri İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 'hoşgörüsüzlükle mücadele' toplantısına katıldı. İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ev sahipliğinde Yıldız Sarayı'nda düzenlenen etkinlik öncesi İhsanoğlu, Hillary Clinton ile ikili görüştü. 
Görüşmenin ardından basın mensuplarının kısa bir süre görüntü almasına izin verildi. Burada Ekmeleddin İhsanoğlu, Clinton'a bir tablo hediye etti. Ahmet davutoğlu, İslamafobi ile mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Bu mücadelenin küresel ölçekte yapılması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, "Hoşgörüsüzlük karşısında durabilmek için kürüsel bir farkındalık yaratılması gerekiyor. İnsan Hakları Konseyi'nin bu anlamda son kararı önemli, İslamafobi karşısında alınan bu kararla birlikte süreklilik arz ediyor olması toplumlar düzeyinde ulusal ve uluslar arası farkındalığın sağlanması son derece önemli. Bu değişimle birlikte geleceği son derece daha iyi bir şekilde değiştirebiliriz. Bu sürece katkıda bulunan herkese taktirlerimi iletmek istiyorum. Dünya bu sayede daha huzurlu bir yer olacaktır" diye konuştu. 

CLİNTON: MÜCADELEMİZ HOŞGÖRÜSÜZLÜKLE
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, hoşgörüsüzlüğün nerede olursa olsun onunla mücadele edeceklerini söyledi. Din veya inanç üzerinden şiddetin karşısında çok güçlü bir şekilde duruş sergilenmesi gerektiğini belirten Clinton, bunun demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olduğunu dile getirdi. Her ülkenin kendi ülkesinde dini farklılıklara saygıyı geliştirmek için yapacakları olduğuna değinen Clinton, "ABD'de dini inançlarından dolayı hala kendisini savunmasız ve önemsizleştirilmiş hissedenler var. Sadece birkaç kışkırtıcının, bir avuç dolusu kışkırtıcının neredesye 300 milyon nufuslu bir ülkede fesatcı eylemlerinin geniş çaplı hoşgörüsüzlük dalgalanmalarına yarattığını da gördük. 235 yıldır demokrasinin öğesinde yer alan ifade özgürlüğü, evrensel bir hak bunu da anlıyoruz. Dinler arası eğitim ve işbirliğini desteklemek ayrımcılığa karşı yasaları uygulamak ve tüm insanları istedikleri gibi ibadet etme haklarını korumak üzere odaklıyız. Eskiden kalan yahudi karşıtlığı ile yeni müslüman karşıtı ve yargılarını ele almak üzere toplumların bir araya gelmesini ümit ediyorum" Şeklinde konuştu. 

CLİNTON, HEYBELİADA RUHBAN OKULU ÇAĞRISINI TEKRARLADI
Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasına da değinen Clinton sözlerini şöyle tamamladı: Türkiye'nin tüm vatandaşlarını dini özgürlüklerine olan bağlılığını bir sembolü olan Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması yönünde hükümete yaptığımız çağrılara devam edeceğiz. Hiçbir ülkenin doğrular üzerinde etnik, dini ahengi oluşturmak için sihirli bir formülü yoktur. Nereden olursak olalım, nasıl ibadet edersek edelim bizleri birbirinden ayıran uçurumları kapatmalıyız. 

CLİNTON'A CİPE BİNERKEN TAHTADAN YAPILAN BASAMAK DESTEĞİ
Toplantının ardından Clinton, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ikili görüşme yapmak için dışarı çıktı. Korumalar eşliğnde CİP'e yönelen Clinton'un ayağının altına tahtadan yapılmış 25 santimetre boyunda bir basamak koyuldu. Bir süre basamağın üzerinde duran Clinton, çevresindekilere el salladıktan sonra aracına binerek ayrıldı. İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ise ifade özgürlüğüne vurgu yaptı. Herkesin birbirine anlayış gösterdiği bir yapının oluşturulması gerektiğini belirten İhsanoğlu, ifade özgürlüğünü kısıtlanmasını politik ve etik açıdan doğru bulmadıklarını sözlerine ekledi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.