Sağlık-Sen: Sağlıkçılar tükenmişlik yaşıyor

22 Mart 2012 Perşembe 10:25
Sağlık-Sen: Sağlıkçılar tükenmişlik yaşıyor






ANKARA (CİHAN)- Sağlık-Sen'in bin 60 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre, sağlık çalışanları duygusal tükenme ve duyarsızlaşma boyutları açısından orta derecede, kişisel başarı açısından ise yüksek düzeyde tükenmişlik yaşıyor.

Sağlık-Sen'in sağlıkçılar üzerinde yaptığı tükenmişlik araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Türkiye genelinde bin 60 sağlık çalışanı ile yüz yüze anket yapıldı. Türkiye'de ilk kez sağlık çalışanları için bu büyüklükte bir tükenmişlik araştırması yapıldığını açıklayan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sağlık alanındaki istihdam yetersizliği, çalışanların iş yükü altında ezilmesine neden oluyor. Avrupa Birliği ülkelerindeki meslektaşlarına göre sağlık çalışanlarımız, en az 3 kat fazla çalışmaya mecbur bırakılıyor. Sağlıkta şiddet günden güne artıyor. Hemen her gün dayak yiyen bir hekim ya da hemşire haberine şahit oluyoruz. Elbette böyle bir çalışma düzeni sağlık çalışanlarını da artık bıktırdı. dedi.

Araştırma sonucunda sağlık çalışanlarının duygusal tükenme ve duyarsızlaşma boyutları açısından orta derecede, kişisel başarı açısından ise yüksek düzeyde tükenmişlik yaşadığı ortaya çıktı. Bu durum sağlık çalışanlarının duygusal tükenme ve duyarsızlaşma yaşarken buna bağlı olarak da kişisel başarıda tatminsizlik yaşadığı anlamına geliyor. Türkiye'de diğer meslek gruplarında yapılan benzer tükenmişlik araştırmalarından örnek veren Memiş, Sağlık çalışanlarının diğer mesleklerden çok üst düzeyde tükenmişlik yaşadığı ortaya çıkmaktadır. Polisler üzerinde yapılan bir çalışmada da polislerin duygusal tükenmişlik düzeyleri 25,85 puan iken bu çalışmamızda sağlık çalışanlarının tükenmişlik düzeyi 23,96 puan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda sağlık meslek mensuplarının tükenmişlik düzeylerinin kamuoyunda çok zor bir meslek olarak bilinen polisliğin tükenmişlik düzeyine yakın olması, dikkat çekici bir husustur. değerlendirmesi yaptı. Memiş, ülkede halen 120 bin hekim ve 400 bin hemşire açığı bulunduğunun altını çizdi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.