Tacikistan ile Özbekistan arasında doğalgaz görüşmeleri sürüyor

02 Ocak 2013 Çarşamba 14:26
Tacikistan ile Özbekistan arasında doğalgaz görüşmeleri sürüyor






AŞKABAT (CİHAN)- Orta Asya´nın iki ülkesi Tacikistan ile Özbekistan arasında doğalgaz sevkiyatına ilişkin görüşmeler sürüyor. Özbekistan yönetimi, 2013 yılının ilk dakikalarıyla birlikte komşusu Tacikistan´a ihraç ettiği doğalgaz satışını durdurdu. Gerekçe olarak iki ülke arasında daha önce imzalanan anlaşmanın süresinin dolduğu gösterildi.

Tacik Transgaz Şirketi Başkanı Saidahmed Şarofuddinov´un basına yaptığı açıklamada, Özbekistan´ın doğalgaz tedarik şirketi Uztransgaz ile hala bir anlaşma imzalanmadığını söyledi. Ayrıca, iki ülke ilgili birimleri arasında görüşmelerin hala devam ettiği kaydedildi. Tacik yetkili ayrıca, Tacikistan´dan bir heyetin Taşkent´e doğalgaz görüşmeleri için gidip gitmeyeceğine ülke hükümetinin karar vereceğini ifade etti.

Tacikistan Başbakanı Akıl Akılov da, Özbek tarafının ülkeye verdiği doğalgazı keseceğiyle ilgili uyarısının ardından, Özbek mevkidaşı Şevket Mirziyayev'e bir mektup göndererek, söz konusu sorunun çözülmesi konusunda yardım istemişti.

Ülkede tüketilen doğalgazın yüzde 90'ını komşu Özbekistan'dan satın alan Tacikistan, Özbek tarafı ile 2012 yılı için toplam 200 milyon metreküp Özbek doğalgazı satın alma konusunda anlaşırken, Özbek doğalgazının her bin metreküpü için 300 dolar ödeniyor.

Toplam doğal gaz rezervinin 6,25 trilyon metreküp olduğu tahmin edilen Özbekistan'da, yıllık ortalama 60 milyar metreküp doğalgaz üretilirken, önemli bir kısmı ülke içinde tüketiliyor. Kalan kısmı ise Rusya başta olmak üzere Çin, Kırgızistan ve Tacikistan'a ihraç ediliyor.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.