Ankara Seçimlerin de Sandık Pazarlıkları mı var ?

Yerel Seçimlerde en kritik virajlardan biri Ankara. Ankara'da seçim hesapları değme uzmanlara taş çıkartacak cinsten.

11 Şubat 2014 Salı 09:20
Ankara Seçimlerin de Sandık Pazarlıkları mı var ?






Ankara Seçimlerin de Sandık Pazarlıkları mı var ?

Yerel Seçimlerde en kritik virajlardan biri Ankara. Ankara'da seçim hesapları değme uzmanlara taş çıkartacak cinsten ince bir ip üstünde yürüyor. Ankara üzerinden siyasi parti adayları  pazarlık mı yapıyor? Siyasi partiler ve adaylar ilçeler üzerinden el mi sıkıştı  ?

Ankara'da Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının belirlenmesinin ardından sandık savaşı büyüdü. AK Parti Melih Gökçek, CHP Mansur Yavaş, MHP Mevlüt Karakaya isimleri ile seçimlere girerken en çok tartışılan isim ise Mansur Yavaş ve BBP'den Keçiören adayı olan Turgut Altınok 'un adaylık süreci oldu.  

Seçimlerin satılabilme olasılığı olmasını 6 ay önce "SUSKUNLUĞUN ARDINDAKİLER" köşe yazısı ile ardından Yeni Çağ gazetesin de Ahmet Takan'ın da kaleminden gazete sayfalarına taşımıştı ve çıkan adaylar yaşanan seçim süreci bu iddiaları tekrar gündeme getirdi.

Gazeteci Beril Çuhadaroğlu'nun kaleminden manşetimize taşıdığımız bu haberimizde ilçeler de  pazarlıkların olup olmadığını gündeme getiriyor ve sorgulatıyor!!!

İlk adaylarını açıklayan ve alan çalışmalarına başlayan siyasi parti Milliyetçi Hareket Partisi oldu. Mevlüt Karakaya ismi sürpriz bir şekilde kamuoyuna yansıdı ve Mansur Yavaş mı?  Turgut Altınok mu? derken MHP Genel Başkanı iki ismin üzerini çizdi ve Karakaya ile büyükşehirde devam kararı aldı. Öte yandan uzun bir süre Melih Gökçek aday gösterilmeyecek Ali Babacan olacak derken Gökçek yeniden başkan ilan edildi.  Süreç böyle başladı...
Varan 1 Keçiören'de
MHP'nin bu kararının ardından Keçiören için açıklanan MHP'den Mehmet Ali Tanrıverdi ve ardından BBP partisinden aday olan Turgut Altınok Keçiören için ciddi bir sağ yarışın başlangıcı oldu. MHP – BBP – AKPARTİ çekişmesi aradan CHP’nin çıkma şansını doğururken partinin adı hiç duyulmamış, düşük profilli olarak tarif edilebilecek Metin Emir’i aday göstermesi kafaları karıştırdı.
Keçiören'de kavga haberleri ile Altınok ve Tanrıverdi yarışı sürerken, Altınok'un Büyükşehir de Mansur Yavaş'ı desteklemesi de CHP’nin kazanabileceği Keçiören’den bir manada vazgeçmesinin işareti gibi. Keçiören'de Mansur Yavaş faktörü ile Altınok'un ipi göğüslemesi söz konusu. CHP ile henüz tam bir birliktelik sağlayamayan Mansur Yavaş için ilçelerde kimin kazandığı pek önemli de değil. Önemli olan o ilçelerden alacağı destek ile Büyükşehir'i kazanmak. Dışardan bakıldığında Mansur Yavaş, Altınok’un desteğini alabilmek için Keçiören’den vazgeçti. Partisinin kazanabileceği bir ilçeyi eski yol arkadaşına teslim etti. Ama peki bu pazarlıktan partililerin bir haberi var mı? Orası muamma.
Varan 2 Ankara
Ankara'ya açıklanan Gökçek, Yavaş ve Karakaya isimlerin de aslında Yavaş ve Karakaya Ankaralı yerel aday olarak yarışıyor. MHP adayı hem partisinde hem Ankaralılar nezdinde hemse siyasi kimliği ile Ankara siyaseti içinde en temiz nitelendirilecek bir isim. Ama dikkat ettiyseniz ne basında ne kamuoyunda bu yankı bulmamakta. Hatta Yavaş ve Gökçek'te özellikle ismini tartışmaların içine çekmemekte. Gökçek Yavaş'la, Yavaş Gökçek'le kavga etmekte. Ak Parti'nin bile muhalif olduğu isim Gökçek olurken bu seçimlerin en güçlüsü yine Gökçek gösterilmekte, Gökçek belki en güvendiği kendi kesiminden bile tepki alırken Mansur Yavaş'a olan CHP içinde ki tepkiler, solun ortak bir aday çıkarması, MHP'nin Mansur Yavaş'la kavgaya girip Karakara'ya demesi oyları paramparça ediyor ve aradan çıkan Melih Gökçek oluyor. Basit bir halk matematiği ile bunu vatandaş bile çözerken Genel başkanlar bunun böyle olacağını düşünememiş miydi ?  
CHP ve MHP'nin Gezi eylemleri ve 17 Aralık operasyonu ile halk nezdinde ciddi manada güçlenmesi beklenirken aday olarak açıklanan isimler ve ciddi bir oy akımının tekrardan Ak partiye dönüş yapması Ankara üzerinden yapılan pazarlıkların gerçekliğini ortaya döküyor.
Varan 3 Mamak
Mamak'ta da sağın bölünmesi söz konusu iken  Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül'e kendi parti içinde muhalif kanat aleyhinde çalışırken, MHP Adayı Ali Rıza Çalkan sağ kesimin oylarını bölmesi söz konusuyken farklı bir tablo oldu.  Keçiören gibi sağın bölündüğü yerde sol çıkma olasılığı yüksekken MHP ve CHP'nin çalışmalarının kamuoyunda yeterli bulunmaması meclis üyeliği kavgaları Ak partinin şansını ciddi olarak yükseltmekte.  Mamak'ta CHP'den Hüseyin Bayındır oldukça güçlü bir isim iken aday gösterilmeyince şimdiler de alanda görülmediği gibi farklı bir siyasi partiye çalıştığı iddiası da başka bir kavgayı başlatmakta.  Sonuç bu olunca CHP ve MHP içindeki kavgalar ideolojilerin rafa kalkması ile tam bir kaos yaşatıyor. Bu kaosta  Ak Parti'nin sandıklarına yarıyor. Öte yandan siyasi açıdan oynan bir oyun da Ak parti ve MHP genel seçim politikalarını sürdürürken CHP yerel siyaset savaşı veriyor.
Varan 3  Çankaya
Ak parti ve MHP'nin çok fazla iddiasının bulunmadığı  Çankaya'da seçmenlerin Büyükşehir'e vereceği oylar çok kritik ve önemli. Bunu geçen seçim yerel seçimde Büyükşehir'e giden Karayalçın oylarının eksilmesinden de  anlayabiliriz. Hal böle iken iki seçim önce DSP'den aday olarak solun oyunu bölen ve Büyükşehir'i Melih Gökçek'e hediye eden Doğan Taşdelen'in oğlu Alper Taşdelen'in aday gösterilmesi çok manidar. Kimse babasının hatasının bedelini oğlunun ödemesi gerektiğini düşünmesin. Ama baba gücü ve CHP'nin paralel Başkanı Hüsamettin Özkan'ın akrabalığından aldığı destek ile CHP’nin Kalesinden aday gösterilmesi çok ciddi bir sorun oluşturuyor. Sokaktaki halkın gözlemi çok önemli.

Çankayalı seçmenler Doğan Taşdelen’in Ankara’ya yaptığı hıyanetin ödülü bir manada oğluna verildiğini düşünüyor. Yaşanan hıyaneti unutmayanlar tepkilerini sandıkta gösterirlerse Çankaya’dan Büyükşehir’e gidecek oylarda ciddi sorun yaratabilir. Bu da her zaman rakibi bölerek seçim kazanmayı beceren Melih Gökçek için aranıp da bulunamayan fırsat olur. Partideki gizli güçler, paralel başkanlar her zaman olduğu gibi uzaktan Melih Gökçek’in ekmeğine yağ sürmeye devam ederler. Belki de bilerek ve isteyerek.
Esas manzara partilerin meclis üyeleri Yüksek Seçim Kuruluna verildikten sonra çıkacak.Çünkü ideolojilerin rafa kalktığı bu seçimde Başbakan her ne kadar Cemaat ile kavgalı olsa da Ankara da Ak Partili tüm belediye başkanları ve MHP Cemaatin desteğini almak için ellerini uzatmış durumda. Koltukların kavgası kadar rantı da büyük olunca olan şimdilik Ankaralılara olmakta. Gelişmeler gazetemizden aktarmaya devam edeceğiz.
Haber: Beril Çuhadaroğlu  

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.