Suriye hava sahası Türkiye'ye kapatıldı mı?

Afrin harekatının ilk günü 72 savaş uçağı ile PKK mevzilerini çökerten Türk Hava Kuvvetleri'ne, Suriye hava sahasının yeniden kapatıldığı iddiaları netlik kazanmadı.

08 Şubat 2018 Perşembe 05:01
Suriye hava sahası Türkiye'ye kapatıldı mı?






Afrin hava sahası kapatıldı mı, açık mı?

İdlib üzerinde bir Rus savaş uçağının düşürülerek pilotunun öldürülmesinin ardından, Moskova yönetiminin Suriye hava sahasını Türkiye'ye kapattığı iddiaları tartışmalara neden oldu...


Türkiye'nin Afrin'de terör örgütü PKK ve DEAŞ'e yönelik operasyou sırasında yoğun olarak kullandığı Suriye Hava sahasının bir bölümünün yeniden kapatıldığı iddiaları netleşmedi.
İdlib üzerinde Rusya’ya ait bir SU-25 uçağının düşürülmesinin ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı’nda Türk jetlerine hava sahasının kapatıldığı iddia edildi, bu iddia hükümet tarafından yalanlanmasına rağmen tartışmalar sürüyor.


YENİ DÜZENLEME YAPILIYOR İDDİASI

Rusya’nın, harekâtın başlamasından önce Türkiye ile varılan mutabakatın dışında bir kararı söz konusu değil. Yani Rusya Suriye hava sahasını Türkiye’ye kapatmış değil ancak üslerinin, uçaklarının ve askerlerinin güvenliğini sağlamak üzere bazı teknik düzenlemeler yapıyor. Hava sahasının kullanımında, dost-düşman tanımı, hava savunma füze sistemlerinin kullanım kodifikasyonları, jetlerin uçuşlarıyla ilgili askeri ve teknik bazı düzenlemeler söz konusu. Rusya’nın bu çalışmaları kapsamında hava sahasının geçici/süreli olarak kapatılmasından bahsediliyor. Söz konusu çalışma, hava savunma sistemlerinin yenilenmesi, mevcut sistemlerin yeni tehdit algısına paralel olarak aktivasyonunu içeriyor. Rusya, teknik çalışmalarını bitirdikten sonra hava sahası tekrar Türk savaş uçaklarına açılacak.

PİLOTUN NAAŞI TÜRKİYE ÜZERİNDEN GÖNDERİLDİ

Rusya geçen ay Hmeymim ve Tartus üslerine yönelik İHA saldırıları ve İdlib’de SU-25 uçağının düşürülmesi hadisesinden sonra Türkiye ile yakın işbirliğini devam ettiriyor. Düşürülen uçağın pilotunun naaşı, Türkiye’nin desteğiyle Moskova’ya gönderildi. Uçağın parçalarının ve faillerin bulunması konusunda da yakın işbirliği sürüyor.

Rusya bu olaylarla birlikte düşman tanımlı hava araçları ve balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere erken uyarı sistemini güçlendiriyor; teknik bazı düzenlemeler yapıyor. İsrail dahil bazı ülkelerle uçuş güvenliği mutabakatları gözden geçiriliyor.

SAHADAKİ DURUM NEDİR?

Rus uçağının düşürülmesi, Rus üslerine saldırı, Türk tanklarının vurulması, TSK konvoy güzergâhına yapılan saldırı gibi eylemlerin Türkiye-Rusya-İran ittifakını bozmaya, sarsmaya yönelik girişimler olduğu değerlendiriliyor. Aynı zamanda PKK/YPG, ABD’nin kendilerine yönelik desteğinin ve taktik ittifakın bozulmadığı/zayıflamadığı yönünde mesajlar verip, propaganda yapıyor. Önümüzdeki hafta ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymon McMaster’ın Türkiye’ye yapacakları ziyaretler, Münbiç’in terörden arındırılmasına yönelik kararlı ifadeler, terör örgütünün Afrin’de ağır kayıplar vermesi, TSK’nın kararlı operasyonları terör örgütünde paniğe yol açıyor. KAYNAK HABERTÜRK BÜLENT AYDEMİR'İN HABERİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.