Türkiye'nin Koridor Kararı Batı Medyasında

TÜRKİYE'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne yönelik bölgesel mücadelede Peşmergelerin Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nin karşında bulunan Suriye'deki Kobani kentine geçişine izin vereceğini açıklaması, dış basında...

21 Ekim 2014 Salı 10:24
Türkiye'nin Koridor Kararı Batı Medyasında






TÜRKİYE'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne yönelik bölgesel mücadelede Peşmergelerin Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nin karşında bulunan Suriye'deki Kobani kentine geçişine izin vereceğini açıklaması, dış basında Türkiye'nin Kobani'ye yönelik siyasetinde "U dönüşü" olarak yorumlandı.
Bu konudaki yorum ve haberler şöyle:
* BBC News: Türkiye Iraklı Kürt savaşçıların Suruç sınırındaki Kobani'de IŞİD militanları ile savaşmalarına izin verecek. Bu, Türkiye'nin siyasi bir değişim olarak görülüyor. Söz konusu açıklama Amerika'nın Kobani'deki Kürt savaşçılara havadan silah yardımı yapmasının ardından geldi. Bu, Türk hükümeti tarafından yapılan bir derece, önemli ve beklenmedik bir hareket. Türkiye, Peşmergelerin Kuzey Irak'tan sınırı geçerek Suriye'deki Kürt savaşçıları desteklemesini reddetmesinin ardından bir U dönüşü yaparak Peşmergelerin Kobani'ye girişine güvenli bir geçiş koridoru sağlayarak yardım edecek. Ancak burada hassas bir siyasi dans var. Pazar günü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'deki Kürt militanlara "Terörist" diyerek onların ne ABD ne de Türkiye tarafından silahlandırılmaması gerektiğini söyledi.
* Guardian: Türk hükümetinin Kobani'deki savaşa yönelik sessiz kalması dolayısıyla yapılan içerden protestolar Türk tarafında dramatik bir değişime neden oldu. Bazı gözlemciler Ankara'nın bu fark edilir politikasının sürpriz olmadığını işaret ettiler. Gözlemciler, ayrıca hükümetin Kobani'deki krize karşı sessiz kalmasına karşılık iki hafta önce Türkiye'yi sarsan şiddet içerikli eylemlere dikkat çekti.
* Financial Times: Türkiye ABD'nin baskısına boyun eğdi ve Kobani'yi kurtarmak için sınırını Peşmergelere açtı. Türkiye'nin şaşırtıcı 'U' dönüşü; Suriye'deki savaş nedeniyle Ankara ile Washington arasında haftalar süren temasların ardından geldi. Kobani'yi savunanların PKK ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle Türkiye, bu kente yönelik destek göndermekte hep isteksiz davrandı. Ankara'nın Kobani'yi savunan savaşçılara karşı düşmanlığı Kuzey Iraklı Kürtlerle yaşadığı sıcak ilişkiye zıtlık oluşturuyor.
* Wall Street Journal: Amerika'nın baskısıyla karşı karşıya kalan Türkiye, Iraklı Kürt milislerin sınırından geçerek Kobani'deki kuşatmaya takviye edilmelerini izin vermeyi kabul etti. Türkiye daha önce silahların ve savaşçıların IŞİD saldırısı altında olan kente geçişine karşıydı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.