Amasya Üniversitesi´nde Neşet Ertaş söyleşisi

06 Aralık 2012 Perşembe 14:31
Amasya Üniversitesi´nde Neşet Ertaş söyleşisi






AMASYA (CİHAN)- Amasya Üniversitesi'nin düzenlediği, 'Son Bozlak: Neşet Ertaş' konulu söyleşi ve konser programı yoğun ilgi gördü.

Eğitim Fakültesi Kongre ve Kültür Merkezi Salonu´nda düzenlenen programda Halk Müziği Sanatçısı Bayram Bilge Tokel söyleşi yaptı. Konser öncesi, Bayram Bilge Tokel söyleşisinde, Neşet Ertaş´ı Neşet Ertaş yapan en önemli şeylerden birisi de, Muharrem Ertaş gibi bir babaya sahip olmasıdır. Muharrem Ertaş bozlak kültürü için çok önemli bir isimdir. Neşet usta bana şöyle derdi, `Ben babamın yanında bozlak okuyamazdım. Babam veli insandır.´ Düşünün nasıl bir üstad, Neşet usta bile olsa onun yanında bozlak okuyamıyor. dedi.

Muharrem Ertaş'ın oğluna ustalığın yanı sıra insanlık da öğrettiğini kaydeden Tokel, böyle bir insanın evladının türküleri şehir yaşamına taşıdığını kaydetti. Neşet Ertaş´ın edebi aşan bir davranış olarak düşündüğü için eserlerine, `Benim´ diyerek sahip çıkamadığını belirten Tokel, usta ismin bestelemediği, kendi deyimiyle havalandırmadığı en az 10´dan fazla eseri olduğunu söyledi. Neşet Ertaş´ın hem söz yazıp hem beste yaptığı eserlerinin kayıp olduğunu ifade eden Tokel, ustanın eserlerinin güzel söylenmesini istediğini de hatırlattı.

Bayram Bilge Tokel, Bozkırın Tezenesi halk müziği efsanesi Ertaş´ın hayatından kesitler ve anılarını Amasyalılarla paylaştı.
Ardından konser programına geçildi. Seslendirdiği Yazımı Kışa Çevirdin, Neredesin Sen, Vay Vay Dünya, Zahide, Gönül Dağı gibi Neşet Ertaş ezgileriyle Amasyalıları mest eden Tokel, Bir yerde türkü okunuyor, saz ele alınıyorsa, orada Neşet üstadın eserlerini söylememek olmaz. diyerek Neşet Ertaş´a duyduğu saygıyı dile getirdi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.