CHP´li Karaboyun: Seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz

04 Aralık 2012 Salı 19:34
CHP´li Karaboyun: Seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz






AMASYA (CİHAN)- CHP Amasya Kadın Kolları Başkanı Vijdan Karaboyun, kadınlar olarak seçmenin artık kendilerine yetmediğini, seçilmek ve yönetmek istediklerini belirterek, bu konuda siyasi partilere çağrıda bulundu.

CHP Amasya Kadın Kolları Başkanı Vijdan Karaboyun, 5 Aralık'ta kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü münasebetiyle basın açıklaması yaptı.

Vijdan Karaboyun, kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesiyle ilgili kararın Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde TBMM´de 5 Aralık 1934 tarihinde gerçekleştiğini söyledi.
Karaboyun şunları kaydetti: Kadınların 19´uncu yüzyılda başlayan haklı mücadeleleri ve Mustafa Kemal Atatürk´ün eşsiz öngörüsü sonucunda birçok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde edilmiştir. Anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir, demek, yeterli değildir. Kadınlar, anayasa ve yasalarla zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe, 'sonuçlar da eşitlik' sağlamıyor. Asıl olan, 'sonuçlar eşitlik' anlayışıdır. Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak, erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Bu nedenle biz kadınlar, yüzde elli yani eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit, özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir Türkiye oluşturmak ve Cumhuriyetle kazanılmış haklarının korunarak yaşatılması için mücadele ediyoruz. Kadınların seçimle ve atamayla gelinen tüm karar ve yönetim organları da dahil olmak üzere hayatın her alanında eşit temsil eşit katılımın sağlanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın erkek eşitliğini demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullardan biri olarak görüyoruz. Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.